用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 MSS 2018 Admission
樓主: os_ecu
go

MSS 2018 Admission [複製鏈接]

os_ecu 發表於 17-12-12 10:14
咁佢真係無話分班嘛, 分得班個個都會諗係分精英架啦.
咁係你諗!可能有陪你咁諗嘢!但一定不是個個這樣想!分班方法多的是啊

os_ecu 發表於 17-12-12 10:14
咁佢真係無話分班嘛, 分得班個個都會諗係分精英架啦.

咁你要令你個list夠説服力D,要加把勁了,仲有半個月要finalise 你份最後10強,有偏差唔太好~~~

bettyay 發表於 17-12-12 11:00
咁係你諗!可能有陪你咁諗嘢!但一定不是個個這樣想!分班方法多的是啊 ...

版友係唔係咁諗其實無乜所謂, 就係有唔同諗法先有討論價值. 一言堂/圍爐對個 forum 無乜好處.

btw, "分班既嘢" 去到尾又係嗰句, 收你你又 enroll 咗先算啦.

mcl203 發表於 17-12-12 11:06
咁你要令你個list夠説服力D,要加把勁了,仲有半個月要finalise 你份最後10強,有偏差唔太好~~~:wahaha ...
說服力要嚟做乜 ? self-actualization ? 扮專家 ? Not my cup of tea.

拋磚引玉先係主旨.

討論區 啲 post 夠 controversial 多唔同意見先有意思嘛..

同埋個人意見乜嘢係 "偏差" ? 自己都唔信自己

os_ecu 發表於 17-12-12 11:48
說服力要嚟做乜 ? self-actualization ? 扮專家 ? Not my cup of tea.

拋磚引玉先係主旨.

自己用就放係袋,放出街公諸同好,就要加強說服力,眼見你當分班就係精英班,似乎同公衆既一般想法,或公衆對你發表10強,都存在偏差嘛,自信心係好,但都要滿足下公衆對你既期望,努力加油啊!~~~

mcl203 發表於 17-12-12 11:54
自己用就放係袋,放出街公諸同好,就要加強說服力,眼見你當分班就係精英班,似乎同公衆既一般想法,或公衆對你發表10強,都存在偏差嘛,自信心係好,但都要滿足下公衆對你既期望,努力加油啊!~~~
多謝.

唔同意咪討論下囉, that's why we are here. 和而不同嘛. 只要乎合版規就可以了.

分班當係精英班 > 在我已知既十個 case 有 九個 半都係以成積嚟分 (e.g. 瑪利, QES ...etc), 再唔係既就好似神校咁分 block (佢話唔係分精英), 呢個似乎係norm, 咁有 exception 唔奇, 但 who really cares ?

公諸同好, "好"就係同道. 唔係同道道不同不相為謀啦,

各位, 唔好睇到 internet is a serious business 先得, 至於滿足乜嘢, 有人討論咪滿足討論區既期望, 唔通水盡鵝飛好咩.

os_ecu 發表於 17-12-12 12:05
多謝.

唔同意咪討論下囉, that's why we are here. 和而不同嘛. 只要乎合版規就可以了.

E,似乎,又要解釋吓公諸‘同好’,乜咁鬼多同公衆理解唔同啫,同好 係岩興趣咁解? 岩睇又唔一定認同你吖嘛~~~

網上討論吹水似乎又唔係自娛喎,自娛可以袋起佢,有時間拎出黎自己慢慢回味~~~

10個有9個半係咁,咪有修正既空間囉~~~

mcl203 發表於 17-12-12 12:14
E,似乎,又要解釋吓公諸‘同好’,乜咁鬼多同公衆理解唔同啫,同好 係岩興趣咁解? 岩睇又唔一定認同你吖嘛~~~

網上討論吹水似乎又唔係自娛喎,自娛可以袋起佢,有時間拎出黎自己慢慢回味~~~

10個有9個半係咁,咪有修正既空間囉~~~
多謝.  入嚟 re 都係同好, 唔係晨早就 ignore 我啦.

如果有人提問, 多數答到都會試下答下. 至於問嘢答嘢既語氣態度, 成年人就唔該唔好咁小學雞, 包容下.

做咗咁耐人, 問嘢係求人梗係要語氣謙遜, 答嘢係 give 使乜咁客氣呢 , 又.

希望你滿意啦, 唔好爆粗就得嘞.

os_ecu 發表於 17-12-12 12:28
多謝.  入嚟 re 都係同好, 唔係晨早就 ignore 我啦.

如果有人提問, 多數答到都會試下答下. 至於問嘢答嘢 ...

所以話自誤唔等於公衆討論吹水囉,自誤爆晒粗幼都係靜雞雞無人知,但,公衆討論吹水又唔可以虛擬到咁,有人睇㗎嗎,無人睇你又唔開心~~~

os_ecu 發表於 17-12-12 11:41
版友係唔係咁諗其實無乜所謂, 就係有唔同諗法先有討論價值. 一言堂/圍爐對個 forum 無乜好處.

btw, "分 ...

咦!與你不同睇法就話人一言堂?與有多幾個網友有相同睇法而與你不同就是圍爐?你何嘗不是不能和而不同!你來EK本意也是想為女兒找合適中學,絕對相信也是一個好爸爸!但應開始注意自己的用詞,有無改善好間!如果仍不明或堅持,我也言盡於此了!

唯一同意!學校如何分班,真的是你有報而人家又收你先算,不過學懂了分班是不限分精英與否,也不是壞事啊!

mcl203 發表於 17-12-12 12:33
所以話自誤唔等於公衆討論吹水囉,自誤爆晒粗幼都係靜雞雞無人知,但,公衆討論吹水又唔可以虛擬到咁,有 ...

睇嚟你都 re 得幾開心,即係無問題啦。

我必盡全力[於空閒時間]回覆大家。god bless.

bettyay 發表於 17-12-12 12:35
咦!與你不同睇法就話人一言堂?與有多幾個網友有相同睇法而與你不同就是圍爐?你何嘗不是不能和而不同! ...

我認真撿視過了,版規應該無犯,但可能 stick out 咗少少, 鎖你。

jollyma 發表於 17-12-10 21:01
原來換咗校長,之前一位由小學調過嚟,好似唔係做咗好耐㗎

俾人鬥走左

hermanmum 發表於 17-12-10 01:19
英文係好好的。DSE成績都好好。學生純樸

佢地有出dse成績?

bb560 發表於 17-12-12 13:59
俾人鬥走左

唔好誤會喎,馬校長係一位好能幹既女仕,本身係舊生,原係小學部係深受家長學生愛戴,似乎係使命感驅使轉去中學部去改革,雖然只有3年,似乎已見成績,離職係健康原因,有點可惜~~~

mother904    發表於 17-12-12 21:43

mcl203 發表於 17-12-12 14:40
唔好誤會喎,馬校長係一位好能幹既女仕,本身係舊生,原係小學部係深受家長學生愛戴,似乎係使命感驅使轉去中學部去改革,雖然只有3年,似乎已見成績,離職係健康原因,有點可惜~~~
改革有時會有好大阻力, 好多既得利益者會同你唱反調.  係好辛苦的.

又或者唔得校董們支持都有可能.

os_ecu 發表於 17-12-12 15:19
改革有時會有好大阻力, 好多既得利益者會同你唱反調.  係好辛苦的.

又或者唔得校董們支持都有可能.

同你分享你又唔認同,你太中意唱反調了~~~

mcl203 發表於 17-12-12 15:22
同你分享你又唔認同,你太中意唱反調了~~~
唔係話唔認同你,我唔知MSS個校長點解走點唱反調唧.

只係咁啱知有另一學校既校長又係做咗三年就走,原因係同校董不和.

os_ecu 發表於 17-12-12 15:29
唔係話唔認同你,我唔知MSS個校長點解走點唱反調唧.

只係咁啱知有另一學校既校長又係做咗三年就走,原因係 ...

要分享咪分享左囉,係網上係公衆平台,始終要慎言,若非事實,對當事人係欠公允~~~

同一辦學團體,一位資深教育家,服務於從小成長既學校,若未能獲得辦學團體認同及支持,真係咁易受權去管理自己母校,馬校長和學生家長溝通距離係近既,瞭解事情並不困難~~~

回覆 bb560 的帖子

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3483178&extra=page%3D3
‹ 上一主題|下一主題