用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 k1 老師話去健康院評估
go

k1 老師話去健康院評估 [複製鏈接]

十月B,老師話講野唔清楚,最好去評估下。

中文字認到,一般用語:早晨,叔叔,婆婆你好,去公園,睇電視,食飯,親人稱呼,仲有其他詞語冇問題。

每晚看十本青田— 我自己會讀 ,五本Oxford reading tree level 1-2.

可能未係一句完整句子。但我一句,佢一句係絕對講到。

因為有菲姐,所以英文都講到。

大家覚得我有乜可以做?
   1    0    0    0

回覆樓主:

K1可以認到咁多中文字, 都好叻
老師同你講叫你評估,其實可能同班上面嘅同學都有啲差距
可以照去評估先。
幼稚園應該係廣東話為主,right?
姐姐繼續同佢講英文呀,因為姐姐都改唔到。咁屋企人儘量講廣東話, 由短句開始慢慢訓練返講嘅內容豐富啲。等評估、報告既時候, 可以 自己同佢多啲 訓練先

> 菲姐,所以英文都講到。

This maybe the problem. The kid gets confused by bi-lingo. Bi-lingo works for some kids, but not all.

K1 is such a small kid and hard to say anything for his language development.

Wonderlady 發表於 17-12-9 23:02

中文字認到,一般用語:早晨,叔叔,婆婆你好,去公園,睇電視 ...
老師是否叫你先去健康院, 健康院姑娘初歲覺得有問題, 見健醫生
見醫生仍是覺得有問題, 寫紙去CAC 評 ???

如果是有經驗幼師, 會睇得出小朋友有沒有問題的 !

Wonderlady 發表於 17-12-9 23:02

中文字認到,一般用語:早晨,叔叔,婆婆你好,去公園,睇電視 ...

你著重是伴讀/閱讀能力
但老師應該最說溝通/表達能力
多d同小朋友傾計
了解佢本身的表達能力去到邊度
K1應該大致可清楚表達到

有需要時去評估都係幫到小朋友

會唔會有個可能性,老師只係唔肯定,想你去CHECK下買個心安?

k1 約三歲B 可以講到約50-100個詞語; 同埋約3詞組合句子
理解簡單指令(兩步驟指令 首先乜乜然後乜乜)
可能老師覺得佢自發語言表達量不足?

但我一句,佢一句係絕對講到。<---- 模仿大概幾長嘅句子啊?
‹ 上一主題|下一主題