用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 平均分八十,真係咁差?
樓主: lmc640
go

平均分八十,真係咁差? [複製鏈接]

angiehouse 發表於 17-12-10 13:29
老師講得出來吾系已經估計埋學校banding百分比嗎?吾系打沉樓主,老師吾會特意講低,甘無形中會影响家長意 ...
老師講的當然會是學校排名(Banding). 但學校排名並不等同全港排名嘛。不過老師講嘅通常可供参考。

回覆樓主

我仔都係讀沙田嘅小學,都算熱門學校,上次見老師已說b3,
我仔上次英文D,中文A,數學B,常識A

我宜家都好擔心

sang@yee... 發表於 17-12-10 16:00

其實都考得不俗
中數常可以說很好
英文有進步空間
但以宜家小學生所學的英文課程
真的有點深

大家希望安然渡過

本來我想揀有聨繋關係的中學
但我宜家要改變安排
其實我都係band 5中學成長
老師對我好好
雖然我宜家都叫專業人士
也有不錯的收入
但我所行的路很困難⋯⋯
所以我先咁擔心阿女
亦希望她可以一路順利完成大學

lmc640 發表於 17-12-10 16:16
其實都考得不俗
中數常可以說很好
英文有進步空間

錯誤配對, 結果一樣 ~ 路也難行.

sang@yee... 發表於 17-12-10 16:00
英文拎D比其他科的確較麻煩,因英文科相對較重要,英文弱除英中已經唔駛諗外,連中中嘅英文班或直资都未必得,因直資可能都較著重英文。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-12-10 17:23
英文拎D比其他科的確較麻煩,因英文科相對較重要,英文弱除英中已經唔駛諗外,連中中嘅英文班或直资都未必 ...

我都明白,仲要冇任何獎項.

現在只希望學校排名B3,香港排名可B2.

sang@yee... 發表於 17-12-10 22:23

不要灰心,盡力考好呈三啦。 Good Luck !

洋蔥頭媽咪 發表於 17-12-10 23:16
不要灰心,盡力考好呈三啦。 Good Luck !

其實聽落我覺得有啲變態,只係有一科唔合格,但都跌到落B3,

我老公直情講咗好多次痴線痴線痴線.

sang@yee... 發表於 17-12-10 23:44

因為你話你小朋友果間是熱門小學,可能同學成績較好所以競爭亦會較大,再講你地失分嘅為主科,要知道主科响呈分試占比重甚高(X9),所以失主科分數影響可以好大,而且我見你提及數學亦非A,而英文去到D,所以跌落B3绝不出其。

sang@yee... 發表於 17-12-10 22:23

其實老師講的Banding,相信就係區內的Banding了,正常唔會講咩嘢校內Banding的。

貴子第衰咗一科英文係幾大影響,但另外兩主科加常識都還好,最後提提你,唔好忽略了視藝同音樂,呢兩科都係呈分科目,雖然比重較小。

仲有呈三,希望你同小朋友都唔好灰心,努力埋佢,加油(emoji)!

如果係熱門一線的話,就算排得好後,都唔會係 Band 3,爛船也有三分釘,應該都屬於 Band 2 中-尾。當初我成績表 90 分都排中間,一個老師話 Band 2,但係另一個老師話好歹學校都係名校,名次排得後 d 都未去到咁差,考中下游果 d 都入到 Band 1C(有個考到 Band 1A),考最尾果幾個最差都入 Band 2B 直資。

努力考埋個呈三,加油!

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 17-12-11 02:07
如果係熱門一線的話,就算排得好後,都唔會係 Band 3,爛船也有三分釘,應該都屬於 Band 2 中-尾。當初我 ...

唔係的。朋友教最top果間龍津。話小學一樣有band 3生,上到中六,佢覺得差到連報聯招都只係浪費金錢咁差

angiehouse 發表於 17-12-9 22:34
甘要睇卷淺定深,淺既會大把人九十分,八十未算低囉
記得當年我小朋友,除咗數學外,好少高過80分。

lmc640 發表於 17-12-9 22:30
今日老師同我講,阿女係Band 3.......建議自行揀band 2尾或報直資(emoji)心都灰埋(emoji)(emoji)
其實阿囡 ...
其實好睇試卷深淺,一般既一線學校,試卷唔會太淺,平均80分算高。

twhkleung    發表於 17-12-11 15:00
CheungAA    發表於 17-12-11 10:32

Charlotte_mom 發表於 17-12-11 09:02
唔係的。朋友教最top果間龍津。話小學一樣有band 3生,上到中六,佢覺得差到連報聯招都只係浪費金錢咁差
...
正常應該係咁, 津校收生有派位, 咩類型學生都有機會收到.

讀書既野, 有d讀唔到就係讀唔到, 唔明就係唔明, 咩小學都有呢類人.

中學分BANDING 派位,錯配就會減少好多.

Charlotte_mom 發表於 17-12-11 09:02
...
佢一係脫龍,如想繼續一條龍又想繼續收到好學生除非中小學都轉直資

醒目開學勳章 王國長老

elbar 發表於 17-12-11 10:03
佢一係脫龍,如想繼續一條龍又想繼續收到好學生除非中小學都轉直資
...

張量計:勸退
過牆梯:賴死

王家爸爸    發表於 17-12-11 10:40

sang@yee... 發表於 17-12-10 23:44

80分都band 3,你個間卷淺?

Bobo1210 發表於 17-12-11 10:37
80分都band 3,你個間卷淺?
我都覺得奇怪,印象中我小朋友以前既小學80分左右,已經係B1。

Bobo1210    發表於 17-12-11 17:48
‹ 上一主題|下一主題