用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 平均分八十,真係咁差?
go

平均分八十,真係咁差?

今日老師同我講,阿女係Band 3.......建議自行揀band 2尾或報直資(emoji)心都灰埋(emoji)(emoji)
其實阿囡讀的小學都係區內熱門架!佢啲同學(勁嗰兩班)個個都勁.........
其實80平均分係沙田區係米真係band 3!
求過來人賜教(emoji)(emoji)

elbar    發表於 17-12-10 08:35

lmc640 發表於 17-12-9 22:30
今日老師同我講,阿女係Band 3.......建議自行揀band 2尾或報直資(emoji)心都灰埋(emoji)(emoji)
其實阿囡 ...

甘要睇卷淺定深,淺既會大把人九十分,八十未算低囉

王家爸爸    發表於 17-12-11 09:28

其實阿囡 ...
沙田 還是 屯門

咁如果全校大部分平均分也九十多,咁八十可能真的叫band 3.  分數不能作凖。

回覆樓主

我仔都係讀沙田,你邊間?

其實阿囡 ...

幾多分above average/average係睇最高分係幾多,有幾多人。如果份卷個個9字/100你咪低,如果得2,3個9字,8字咪唔算差。

朋友個女地區名小, 平均分8X, 名次係全級最後幾個. 呈二成績比呈一成績大躍進, 點知名次沒向前進, 反而後退.  自行收生睇排名.  8X分吾係差,  但遊戲規則是玩排名, B1學位分哂排係你前面的人先到你, 排得後, 真係要唸下後路.

回覆樓主

平均分沒有意義,主要看級排名,以及學校往年中一入學前學能測試的情況。學能測試是分配Band 1學生的主要指標,所以點解坊間所謂名小學考級八九十名也能入Band1中學。

其實阿囡 ...

咁想問兩次呈分之級名次係第幾?

elbar 發表於 17-12-9 22:37
沙田 還是 屯門

應該沙田, lmc嘛。。。

其實阿囡 ...

甚麼分數也是校內排名而已。求學不是求分數,而是求排名。

老師講既banding, 雖不一定中,但也表示了孩子跟同級同學的比較位。

貴校不嬲受直資歡迎,這樣的情況宜報直資。

nicolemummy 發表於 17-12-9 23:01
應該沙田, lmc嘛。。。

我係沙田區
唔好意思,問屯門的是我好友
令大家混亂了
Sorry

回覆 lmc640 的帖子

我小朋友都是沙田區上小學,如果以我個女間小學平均分86以是Band2生。

rulerL 發表於 17-12-9 22:57
咁想問兩次呈分之級名次係第幾?

老師無講(emoji)

如果兩位同學, 平均分89分和89.99分,  可相差好多名. 但咁樣排名而去決定Banding, 概念似乎吾多正確因這兩位同學同是優秀的, 只是前者吾好彩, 輸點數, 成為B2生了.

小飛亞 發表於 17-12-9 23:13
回覆 lmc640 的帖子

我小朋友都是沙田區上小學,如果以我個女間小學平均分86以是Band2生。 ...

謝謝你提供資訊

回覆樓主:

冇計,遊戲玩法係計位,唔係計分。如果校內b1 位得60 個,就算平均分有95, 而校內排名係61, 學生都係b2 生。

其實阿囡 ...
若是沙田一線小學,响學校排band3但全港排名可能是band 2 , 不要太灰心先,自行可選band 2或直資,但呈三必須努力保住b2以防大抽獎時跌落B3。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-12-10 13:00
若是沙田一線小學,响學校排band3但全港排名可能是band 2 , 不要太灰心先,自行可選band 2或直資,但呈三必 ...

多謝大家安慰(emoji)

洋蔥頭媽咪 發表於 17-12-10 13:00
若是沙田一線小學,响學校排band3但全港排名可能是band 2 , 不要太灰心先,自行可選band 2或直資,但呈三必 ...

老師講得出來吾系已經估計埋學校banding百分比嗎?吾系打沉樓主,老師吾會特意講低,甘無形中會影响家長意向而學校派位都無甘好睇,不樓主接受女女系band3,加倍努力呈三,或努力考直資