用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 心大心細-
go

心大心細- [複製鏈接]

我聽朋友講就算去外國讀完大學,在香港都失業,到底是什麼原因?
   0    0    0    0

回覆樓主

如果肯做的,唔讀書的都不會失業 !

失業是失一時 一兩個月 還是三五七年 , 呢樣
野不單睇係邊度讀書,還要睇個人的性格 。

醒目開學勳章

antia 發表於 17-12-9 19:21
我聽朋友講就算去外國讀完大學,在香港都失業,到底是什麼原因?

大學畢業, 不等同工作一定順利步步高陞, 性格影響際遇, 讀得書不一定做嘢叻, 外國畢業不是免死金牌!懂得與人溝通, 做嘢唔怕蝕底, 就一定有機會!

不論咩學歷,浸鹹水、祖國、本地,都有機會失業架啦,肯做肯挨的話,點有一定有份工,前提係唔好咁揀擇。

如果係兩三個月甚至一年無業的話,有機會係等發牌、考試、讀 conversion course,如果係三五七年都冇野做,大家心照。

回覆樓主:

同上各解釋—樣,朋友孩子local在芵最top大學畢業一樣失業,去中國國内揾到工,現在工作經驗,番英國有工作。。。

成績一般,面試表現差,加上心態唔好 ( 心頭高,眼高手低 ) ,失業正常。

我自己識好幾個 (不是名牌大學),外國返來好快有工做。

這個題目不會有正確答案!現在大學畢業,不管什麼地方也是一樣、博士又如何、主要是性格改變命運!
‹ 上一主題|下一主題