用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇人試過小學請假去旅行?
樓主: yee_319
go

有冇人試過小學請假去旅行?   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 17-12-10 18:00
每個人價值觀唔同,鄰居個女請假去旅行,佢用的理由係grandpa死咗,要去funeral……佢父母係表面好正常的専 ...

要交supporting doc (emoji)

Jane1983    發表於 17-12-11 08:31

b3410 發表於 17-12-11 04:39
講大話已經唔啱,竟然揀呢D來講
工人姐姐好兴用呢招返家乡……

唔講大話都可以嘅。

醒目開學勳章 王國長老

無, 我囡小學係講到明請假去旅行會係成績表寫明 "曠課"
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 17-12-11 11:03
無, 我囡小學係講到明請假去旅行會係成績表寫明 "曠課"
你哋學校好嚴喎, 我哋學校好寬鬆, 家長當然唔係無端端去旅行, 一般都係試後活動期間。唔駛講大話, 申請事假就得, 唔駛俾理由。但唔係好多家長咁做, 家長都好自律, 學校亦俾好大自由。

不過最慘係舊年, 好多家長踩蕉皮。事源年年假期差唔多時間, 但舊年因為學校裝修, 縮短平時公眾長假, 加長暑假。但好多家長成年前book咗聖誕機票, 28-30居然要返學, 復活節耶穌都係啱啱夠日子復活就要返學, 所以捉晒蟲, 要請假。好彩無測考, 唔係就計八折分。不過我無錢, 所以無去旅行。

例是死,人是生,世界不是非黑即白,充滿gray areas,小朋友一成不變,是否真的do them a favour?  我覺得更重要的是教懂他們intention n impact.
大話,最好就唔好講la,要講,都唔好講蠢的

b3410    發表於 17-12-11 17:47

MrBeast 發表於 17-12-11 12:06
例是死,人是生,世界不是非黑即白,充滿gray areas,小朋友一成不變,是否真的do them a favour?  我覺得 ...

例是死,人是生,世界不是非黑即白,充滿gray areas,小朋友一成不變,是否真的do them a favour?  我覺得 ...

問題在於請假去旅行係因為乜野原因,香港大部份人請假去旅行就係為左平機票錢,呢樣野我真係不敢苟同。如果你話發現個仔近排好唔妥,想同佢請假去旅行咁我覺得ok,甚至你話休學一年都ok .....但唔係輕易因為平機票就去...真係唔好亂用「例是死,人是生」呢句係啱,但唔可以輕易用....小朋友大過之後玩逃學,你鬧佢佢彈你一句「點解請假去旅行就得,我請假去打機就唔得」,你係答唔到佢既......亦唔好展望你可以教到佢,因為你從佢小時候都做緊同一件事...

HK-MAN    發表於 17-12-11 22:51

回覆樓主:

估家長選去旅行日,昰活動日如陸運會/水運會但不出席有D學校當曠課論,另如小學真係去咗,估大咗如中學也記不起

cpychung 發表於 17-12-11 12:24
問題在於請假去旅行係因為乜野原因,香港大部份人請假去旅行就係為左平機票錢,呢樣野我真係不敢苟同。如 ...
on the other hand,as mentioned 若返學只是玩,其實冇野學,可直說話事假看學校批唔批,唔一定要講大話。
若果有前科唔會批,我會一家人開會討論。利申:暫時未試過學校請假去旅行,不過後悔kg時冇咁做

人生當然是充滿不同灰階,我也相信小朋友講大話係無師自通。

問題係小朋友一句問:點解我地唔七月尾先去旅行?

答佢:因為平啲?

因為老豆想一家四口平多四千至八千蚊?之後留黎shopping ,血拼大量其實唔係必需既野?

若去得外遊,嗰8000蚊係咪咁critical??

今日為8000講大話而呃學校,長大為100萬貪污、欺詐指日可待

sorman 發表於 17-12-11 12:35
人生當然是充滿不同灰階,我也相信小朋友講大話係無師自通。

問題係小朋友一句問:點解我地唔七月尾先去 ...

所以我有話可以唔講大話就最好唔講。
要講,就要考慮intention n impact。曾突手案,我係tend to believe 佢冇貪汚,但佢貪小pin ee ,順路坐人隻艇本身無傷大雅,但impact 就好大。

聯想假切性問題,有日老人家就快唔得,有心願未嘗,小朋友在旁,你會不會講個美麗的謊言?

Jane1983 發表於 17-12-9 21:10
我自己唔會咁做,但有見過其他家長在長假期前一天,學校搞半日活動的日子請假,早d飛。
我都唔會咁做,但係如果其他家長係放長假期(例如聖誕)前既半日活動時請假,其實都可以理解。

Jane1983    發表於 17-12-11 14:50

brother4 發表於 17-12-11 12:31
估家長選去旅行日,昰活動日如陸運會/水運會但不出席有D學校當曠課論,另如小學真係去咗,估大 ...
我哋學校家長唔會揀陸運會去, 九成係揀試後活動, 因為返半日, 而且活動真係相當無聊。不過, 阿大從來唔肯呢段時間請事假, 因為佢話會扣操行分。

王家爸爸 發表於 17-12-11 12:58
我都唔會咁做,但係如果其他家長係放長假期(例如聖誕)前既半日活動時請假,其實都可以理解。 ...
我哋學校有家長直頭結業禮都唔去。

little_yolky 發表於 17-12-11 12:59
我哋學校家長唔會揀陸運會去, 九成係揀試後活動, 因為返半日, 而且活動真係相當無聊。不過, 阿大從來唔肯呢 ...

MrBeast 發表於 17-12-11 12:47
所以我有話可以唔講大話就最好唔講。
要講,就要考慮intention n impact。曾突手案,我係tend to believe  ...

我會。

所以我唔會一刀切講什麼「不可教小朋友講大話」而係身教等佢知邊啲係應該做、邊啲唔應該做

對我而言,純粹因為貪一家四口去外遊平一萬,呢啲大話就唔得囉

little_yolky 發表於 17-12-11 13:02
我哋學校有家長直頭結業禮都唔去。
好唔鍾意間學校?

王家爸爸 發表於 17-12-11 14:41
好唔鍾意間學校?
唔係, 因為6月中考完試, 查實最後果個幾兩個禮拜, 係返學hea, 7月基本學校用好多理由唔駛返學, 無端端7月搵日去結業禮, 小朋友又無得上台攞奬, 好悶既。阿妹話差D瞓著咗。

王家爸爸    發表於 17-12-11 15:09
‹ 上一主題|下一主題