用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇人試過小學請假去旅行?
go

有冇人試過小學請假去旅行?   [複製鏈接]

有冇人試過小學請假去旅行?

王家爸爸    發表於 17-12-11 12:56
   0    0    0    0

yee_319 發表於 17-12-9 17:46
咁樣教仔...

yee_319 發表於 17-12-9 17:46

人人價值觀唔同,你認為旅行重要過返學都無問題,唔需要其他人認同。

我自己唔會咁做,但有見過其他家長在長假期前一天,學校搞半日活動的日子請假,早d飛。

回覆樓主:

有,但學校不贊成,怕太多家長咁做,用獷課或扣操分論。。。自己感讀書人生一小部份,現在去玩不等於。…

回覆樓主

以我觀察、理解,無論中、小學校方取態,都對學生請假方面睇得好緊。

如非必要(例如生病,重大事件),一般校方都不會同意,你話去旅行就  . . .

就算果幾日冇任何活動/教書,大部份學校都唔會接受到請假原因係外遊。如果你係畀曬錢的話,學校都唔會唔畀嘅,不過就唔係咁好囉,畀小朋友感覺就係返學並不如想像中那麼重要。

我間學校都有人咁做,不過會被視為曠課,有機會記過。之前有幾個同學試過因為航班延誤而返唔切黎開學,所以交唔到暑期功課。老師照樣冇情講,話每次出外都要預時間,有機會延誤、有交通意外等,暑假流流長兩個月,如果揀唔到日子的話就等下次,或者去近 d。

其实你会用咩理由向学校請假呢?講去旅行一定唔批,“咋”病?講大話更加差上加差~真係唔怪得知而家d後生动不动就告病假……见佢鬼打都無禁精神……

HK-MAN    發表於 17-12-10 12:06

回覆樓主

唔係我請假呀(emoji),只係有同學仔家長問我(emoji),我咪問下大家有咩睇法(emoji)

yee_319 發表於 17-12-10 00:22
唔係我請假呀(emoji),只係有同學仔家長問我(emoji),我咪問下大家有咩睇法(emoji)
...

想一齊請假去旅行?

brother4 發表於 17-12-10 00:41
想一齊請假去旅行?

我未試過咁做,哈哈!又諗唔到㸃講,咪八掛下有冇人咁做過。

回覆樓主:

去旅行不太影响學業,學校平時會安排個别學生去做交流,如维也纳或英國二至三星期。。。自己25年青春讀16年的書未請一天去旅行,想番有點XX

回覆樓主:

有病真係不要番學心病還須心藥醫,去吓旅行充下電都要,放假一大把功課及放完又要考試,有假=冇假因留家中温習,或帶功課去旅行做。。。起碼增加彼此xx:减少情緒病,還有什麼?(不喜勿大插)

brother4 發表於 17-12-10 01:19
有病真係不要番學心病還須心藥醫,去吓旅行充下電都要,放假一大把功課及放完又要考試,有假=冇假 ...

其實個人覺得間中都ok 嘅,生活响呢個年代嘅大人同小朋友都會有好多壓力,去旅行放鬆下都不錯。以前我年代返小學半日啫嘛,又冇嘜功課做,返屋企就係食同玩。而家D小朋友一日閒閒地十樣八樣功課,邊有時間玩呀。有時大人又未必就到學校假期先放到假。

醒目開學勳章 貢獻勳章

6月尾,考完試,請假出外比賽 (俾齊資料),順道一家旅遊,當時好似小二定小三

今年老公話新年後請多2日假,我都反對
恐龍家

yee_319 發表於 17-12-10 01:41
其實個人覺得間中都ok 嘅,生活响呢個年代嘅大人同小朋友都會有好多壓力,去旅行放鬆下都不錯。以前我年代 ...

同意

yee_319 發表於 17-12-10 01:41
其實個人覺得間中都ok 嘅,生活响呢個年代嘅大人同小朋友都會有好多壓力,去旅行放鬆下都不錯。以前我年代 ...

重點係:真係大人請唔到假丫?定係因為貪未到peak season 機票平啲?呢樣真係要當事人心裡先知。

有啲家長真係忙做365日, 唔易請到有一日半日,真係5年都未必請到多一日,左計右計先搵到考完試既六月尾七月頭,我理解喎。就算學校計曠課我都覺得冇問題

有啲人呢,年年去旅行,或者成日請AL , 純為平機票⋯⋯即係錢重要過個仔返學既責任囉

我完全接受唔到……压力人人都有,唔係藉口。大人难請假,too bad, 請接受現实。一家人要spend quality time, 要齐齐整整开开心心过假期,有好多途俓,唔好俾禁多藉口自己去解脱~而家去旅行好似变左“必須品”,唔係“奢侈品”,減压吖嘛~借錢都要去。

HK-MAN    發表於 17-12-10 12:09
‹ 上一主題|下一主題