用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B 命運~~
樓主: truth121
go

細B 命運~~   [複製鏈接]

竟然仲IN緊....

回覆 donnix 的帖子

十分同意。其實因人而異,大細B都有D唔叻同叻。

hai3328 發表於 18-1-4 10:16
10月細B,報左11間K1
現有8間offer (當中大部分都係半龍及龍校)
一間等second in

好叻,請問你小朋友係咪好外向同埋識得講完整句子?

回覆 cassidywong 的帖子

唔算外向型, 要WARM UP 果TYPE, 所以每次INTERVIEW 我地會早15 至20 分鐘到....比佢玩得開開心心先入去IN簡單句子可以完整講

回覆樓主:

10月中細b

總括:in完出埋offer之後,我開始懷疑人生

in 4間,兩間pm offer,一間全日 offer,一間waiting

最有把握阿b狀態最好超班個班唔收,老師出黎後點名讚佢,校長又表現到特別留意佢,臨走又問佢係邊專登捉佢講88,我估應該係Miss report左俾校長知,我心態真係等收offer,結果:waiting

其他三間啲表現都差到喊,
個個坐定定答問題阿b竟然起身泊埋張櫈拉我走,
問野十問9唔應,自己玩,
仲有一間係課室大叫唔要,
我都唔知標準係咩野,
有間出名少少既直頭冇過過黎我張枱(同枱有另一個細b,我地你眼望我眼,Miss都唔過黎,俾哂啲interview時間大b,但最後竟然有pm offer)

拉櫈走個間做家長會談個part Miss第一句同我講:家長有冇報其他幼稚園呀?要有定心理準備喎...最後有offer,佢計分既啲分仲幾排得幾前,我問c6,啲分其實係咪俾我架

回覆 jaymima 的帖子

係, 我都唔係太明學校其實想要咩.. 所以先見十幾間
有一間
全程好似好like我仔, 臨走仲抱晒他, 好似收硬咁, 結果, reject信都冇

有一間
老師叫我仔指令, 去媽媽度又去媽媽度, 拎生果比我又拎比我,  但後備

而收個間, 仔係咁攪人地學校的東西, 十問九唔應 --- 收左...

由於我需要全日班, 但得pm offer, 會照take, 有全日班call就轉.   無就再報心儀K1的N, N唔收就讀番pm offer.

呢個post 係我開的. 一直未有offer我都好失落.. 直到有一間pm先叫開心番d~ 因為唔想山長水遠再撲空缺

係度, 希望所有細b家長好快有好消息~~

我囡十月b in 六間收哂 有am pm full day, 唔係扮野,老師識睇乖樣去收生

其實都真係好睇學校本身, 因好多私名一線名幼都希望派小學成績好, 所以PREFER 大b, 細b唔係資質差, 而真係比人細, 所以真係唔公平既

truth121 發表於 18-1-10 17:43

加油JM,我都寫信,成日去問,打電話搞到有間態度明顯嫌我煩

不過第一間,信都冇又有啲冇負責感,有冇可能寄失?

過完呢兩日應該有大量放返出黎

昨日打左電話去全日班問有無家長放棄學位,今日正準備去註冊pm offer 前,收到全日班電話☎️ 收我個細B , 真係太感動了!
各細B 媽媽唔好放棄,嘗試主動聯絡學校話比學校知你好想入讀,唔好等call 喇!有用架! (呢間我求位信都冇寫)
希望各細B 家長都有好消息!

truth121 發表於 18-1-10 17:43

其實真係唔知凖則,可能表現都係次要,小朋友生得得意/醒目有分加

面試結果好多時都係看運氣,咁細個,我唔覺會睇得出咩來

回覆樓主:

其實細b比中细b(7-8月)好,因為细B只要變超大B,會大D機會考倒神校

bape0060 發表於 17-12-9 23:38
我個細B 暫時都有2個 九龍塘 offer (私幼、免費)再有本身間pn收 其實都算幾好 仲有幾間未知result
...
九龍塘免費我只想到創價,但佢會收細b?請問係咪創價?

我個囝12月出世,我遲一年入讀(即是做大b) ,in9間每間都算做足所有野,但都係7間都係後備+不取錄,去到好後(聖誕果期)先有offer ,所以好似唔太關事,唔會知佢收新標準。
‹ 上一主題|下一主題