用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B 命運~~
go

細B 命運~~   [複製鏈接]

其實我阿仔12月係細B, 暫時見左七間都無offer, 過程中我覺得阿仔已經努力左,一切等命運安排,不過我覺得,始果學校一心收大B, 又何必寄信比細B interview, 因為能夠同大B 表現睇齊既機會好低,作為媽媽覺得替阿B唔抵啊!
我都替大B 既媽媽高興因爲你地手上一定有好多好既offer 仲可以選擇~~
   2    0    0    0

回覆樓主

七間都waiting?我in8間,2個offer,3個waiting ,1個reject,仲有兩間但2x個爭1個位機會都好細。
今日連收兩封真係喊左出黎...6月仔,現在只有等call waiting 了...

truth121 發表於 17-12-9 17:41
其實我阿仔12月係細B, 暫時見左七間都無offer, 過程中我覺得阿仔已經努力左,一切等命運安排,不過我覺得, ...

同意~我囡11月b
見左7間 暫時結果係
1個pm offer (backup)
1 rejected
2 waiting
仲有3間等出
除左有offer 果間 其餘6間都係名幼/龍幼
今年當見識下 見好多都唔收細b

回覆樓主

倒不如啲學校好似真幼咁 直情唔比我地報名咪仲好
疊埋心水下年再戰

回覆樓主

我b 12月,見8間5間offer,2間waiting,1間reject

果d都唔算係名幼,同埋我b比較外向

回覆樓主:

出年又考K1啦

我囡都係11月細B,in咗7間,暫未有offer
2 x waiting
1 x rejected

而家唯有希望讀緊間N收佢讀K,或等到call waiting,否則下年嚟過。
11月B算好,可下年超大再努力過

唔緊要 仲有出年可以再考 我5月b
報8間in7 1offer 1waiting 1reject 3間仲等緊
如果果3間唔收 有offer果間都唔係考慮之內 唔會報
就等1月底去叩門
其實最慘係中間 無下年報 人地睇你一般般 未必offer你

ricky0223 發表於 17-12-9 18:02
七間都waiting?我in8間,2個offer,3個waiting ,1個reject,仲有兩間但2x個爭1個位機會都好細。
今日連收 ...

我b 12月,2 offers, 1waiting. 3rejected

JlIl 發表於 17-12-9 18:20
唔緊要 仲有出年可以再考 我5月b
報8間in7 1offer 1waiting 1reject 3間仲等緊
如果果3間唔收 有offer果間 ...
我都同意,我見咗10間,因為4月b唔得無得黎過,唯有報多啲機會大啲(暫時4offer, 1 waiting, 1 reject, 4間未出),但遇到大b同大大b就根本比落去,我朋友6月b重未有offer,而且已經9成被reject咗,佢無奈到爆;反而有朋友係12月尾大b,今年再戰已經收兩間神校offer,重有幾間未出,開心到暈

回覆樓主:

我12月B, in 6 有 3 offer 2 waiting, 1未出,因細今年都無去報D一線名幼龍幼,睇情況可能出年再試

truth121 發表於 17-12-9 17:41
其實我阿仔12月係細B, 暫時見左七間都無offer, 過程中我覺得阿仔已經努力左,一切等命運安排,不過我覺得, ...

Yes totally agree .面試表現同收生不成正比,全部waiting list.灰心

我們去見只希望得到一個學位好似好艱難咁,政府對幼稚園收生無好好規劃同埋安排,令好多媽媽都要咁辛苦同仔女見成十幾廿間博有一間收為乜!一係學校表明立場唔收細B 好過啦。。等人唔使花時間,見完灰足成個月等結果。。。又要比12月31日前可申請但又無秋學校收的話,好無奈! 我哋都只係跟足政府指引話15年出世嘅就而家報學校咋嘛!

truth121 發表於 17-12-9 19:11
我們去見只希望得到一個學位好似好艱難咁,政府對幼稚園收生無好好規劃同埋安排,令好多媽媽都要咁辛苦同仔 ...

係 其實都慘
非必要都唔想等多年
啲人話22定23歲先畢業冇分別
但個囡响青春期時大人一年(年份)佢可能會唔鍾意
所以希望黎緊3間是但中一間啦
唔係都要下年再報 冇辦法

回覆樓主:

12月細b in咗4間K,全部名幼一線K
1個K1 am offer
1個比咗PN am offer (我in K1)
1個waiting
1個叫我轉in PN

我總結係,從來無打算比佢做細b,今次報K只係for試水溫同當in PN前練習,點知竟然有offer。

我小朋友超級內向觀察型,in 完呢4間K我簡直跌落谷底,因為佢interview係無反應無講過嘢。

佢肯做指令(但係做錯),無扭計扭抱。

既然你小朋友今次成績未如理想,依家仲有一年時間備戰下年K1做超大b,其實超大b考小學比較好,超細b一半比較輸蝕。

不如諗下你小朋友有咩優點/缺點,加以訓練,出年一定會有好offer

ash_yehyeh 發表於 17-12-9 19:38

冇反應都有offer (emoji)(emoji)

Dk331 發表於 17-12-9 20:17
冇反應都有offer (emoji)(emoji)

我小朋友無跟住唱歌跳舞

其實我都想知究竟點收生

ash_yehyeh 發表於 17-12-9 20:25
我小朋友無跟住唱歌跳舞

其實我都想知究竟點收生

家長加分(emoji)

Dk331 發表於 17-12-9 20:38
家長加分(emoji)

某d interview全程無同家長講過嘢

interview一次咋

ash_yehyeh 發表於 17-12-9 19:38

好勁喎,咁你會否接受k1 offer?人哋收得佢即係覺得佢得

‹ 上一主題|下一主題