用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 喜歡思考對學習有什麼影響!?
樓主: ANChan59
go

喜歡思考對學習有什麼影響!?   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 17-12-12 12:28
明白!

我問因為中學及大學可以好唔同,特別在外國升學!

無必要我也不會二分法,除非有証據。 多元學習當然有其好處,不然IB/DSe爲什麼文理兼備呢?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ABC-DAD 發表於 17-12-12 12:58
唔明你想表達咩。同我有何關係。

你問反復思考是否操練?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

shadeslayer 發表於 17-12-12 13:11
無必要我也不會二分法,除非有証據。 多元學習當然有其好處,不然IB/DSe爲什麼文理兼備呢?
...
係咪真係好還要時間去斷定。

Artie 發表於 17-12-12 12:48
如果可以有閲讀,有思考,再加操練,就可以全面些。
閲讀和操練可以量化,令家長 "安心",所以很多人喜歡 ...

我傾向相信 Spectrum of choices.

Artie    發表於 17-12-12 13:24
Artie    發表於 17-12-12 13:24
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

哦,你思考左我問嘅嘢,回返我。。。
實際我自己都思考過先問嘅

akys 發表於 17-12-12 12:36
回覆 ANChan59 的帖子

這是一條沒有統一答案的問題。結果來去只有正面影響,負面影響,正負都有和沒有影響 ...

我喜歡你說的中西合併學習方法

ANChan59 發表於 17-12-12 14:04
學習是一個過程,並沒有提供好與壞的結果。可能結果係『讀死書』或者『諗壞腦』。同時亦沒有提供『量』與『專』等範圍。但以單一題目來說,思考問題背後來源,原理,Assumption,應對方法等確實有助對事件本身的了解,從而得出一個自己認為是對的總結。

問題是,花了這麼多精神去思考單一題目,但答案未必是對的,採納前人方法直接背誦或Follow Instruction會唔會好啲呢?

ANChan59 發表於 17-12-12 14:04
思考這樣嘢是這麼遠那麼近。自己讀中學時黃霑在報紙寫專欄,佢不厭其煩地介紹人看Edward De Bono嘅Lateral Thinking和Six Thinking Hats這系列的書,自己就去公共圖書館借來看;讀大學時教魚骨圖,乜乜圖,等Management Tools。這些全是協助思考,分析的工具。得唔得就不在討論之列。

阿仔小一開始中英作文全部分兩部份呢做,先做第一部份『腦圖』,劃吓公仔寫吓大綱,之後先開始作文。從小已經教這類Tools,係咪已經融入生活裡?結果如何?誰知呢?不過呢啲就係你所講既中西合璧了。

akys 發表於 17-12-12 14:34
學習是一個過程,並沒有提供好與壞的結果。可能結果係『讀死書』或者『諗壞腦』。同時亦沒有提供『量』與『 ...

我又寫一個故事!

十二年前,小兒去(emoji)(emoji)史丹福大學EPGY上堂,亦是Creative Problem Solving。有趣的是他的導師是PHD學生,但是讀Law! 最奇怪是學士學位及碩士學位都是數學!

我最鐘意問問題,自然問他點解讀 Law 兩者不互通的。他的解釋是 法律是另一種形式的 problem solving ,如果做一個普通律師,按經按典,參照案例,未正式開庭,控辯不犯錯及技術上冇問題,結果可預測性很高!但如果不因循以往案例,用 think out of box 的思維,可能有前人未考慮過的觀點,有機會反敗為勝!

我們一家人的感受好深,到現在我都好欣賞這個導師。

有一個資優教育訓練課程叫 Discovery,將知識分為三個層次,
1。在已知問題、尋求巳知答案
2。在已知問題,尋求未知答案
3。在未知問題,尋求未知答案

我希望自己能去到第二三層,我好早知道思考、好奇心,毅力才有機會去到!

凝聚態 發表於 17-12-12 14:43
沒有足夠的閲讀作基礎,根本就沒有足夠的知識與智慧人討論及分析何為思考,看見你們如此的學人討論思考, ...

因住見一次,封一次,舊網友!

akys 發表於 17-12-12 15:24
思考這樣嘢是這麼遠那麼近。自己讀中學時黃霑在報紙寫專欄,佢不厭其煩地介紹人看Edward De Bono嘅Lateral  ...

我公司開會或者解決問題,我會用腦圖,因為方便快捷!特別是後者,大家看到箇中分支及結構,少了不必要的爭及解釋吵,聚焦問題解決方法。因為很多時同一番說話,不同人有不同解讀,不問基礎,就難討論。

akys 發表於 17-12-12 15:24
思考這樣嘢是這麼遠那麼近。自己讀中學時黃霑在報紙寫專欄,佢不厭其煩地介紹人看Edward De Bono嘅Lateral  ...

我識一些朋友好 buy Edward de Bono,我就觉得普通,不是特别有感觉。

ANChan59 發表於 17-12-12 15:44
我又寫一個故事!

十二年前,小兒去(emoji)(emoji)史丹福大學EPGY上堂,亦是Creative Problem Solving。 ...

所有 appeal cases 都要 go where nobody has gone before.

Doctorate research 就係你講的 type 2 or type 3.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ANChan59 發表於 17-12-12 16:00
我識一些朋友好 buy Edward de Bono,我就觉得普通,不是特别有感觉。

De Bono 我覺得好流。

ANChan59 發表於 17-12-12 16:00
80年代初次接觸算係咁。當年我覺得黃霑好叻,廣告又得,填詞又得。佢喺專欄度話誠意推薦呢個作者俾所有想從事創作嘅人睇。

shadeslayer 發表於 17-12-12 16:13
所有 appeal cases 都要 go where nobody has gone before.

Doctorate research 就係你講的 type 2 or t ...

他要取得博士學位,理應有新發現及新理論!

博士及博士後,我覺得是兩者都有可能!

我個人經驗只是第二層。

October. 發表於 17-12-12 10:20
問老師係一個好途徑,就怕學你話齋老師唔敢/唔想講真話. 我又係見過中三文理科成績唔錯幾平均既男仔,佢當時 ...

假設一個好smart既學生,讀理科全5**,只要佢都唔怕寫字背野,佢都唔細機會文商科都係呢D水平。

若一個都OK但唔係smart到頂既學生,讀理科可以全5但去唔到5*或5**,咁若佢唔怕寫字或背下野,夠勤力,修讀文商科,特別經濟、商業、會計、地理呢D,據我觀察過往見過既人,有機會係變做全5*或甚至一D 5**,換句話講讀文商科成績會比讀理科好。

我自己由小到大讀理科,過往學校時係教理科,但我全建議我身邊屬半smart夠勤力既親友子女,即使中三成績好,但無必要的話都棄理選文商,暫時....全部成功,之前講果位AL全A做文科狀元外,另剛一位DSE畢業,文商全5*或5**既,基本上係HKU係任揀科,除左要理科先讀得果D。相反,有一位雖然中三表現唔係突出,但睇得出佢係腦筋活潑型果D,建議佢選理(佢亦鐘意),雖然會考同AL成績都唔係勁爆果批,但今日30歲到,早幾年已係大學做助理教授,教科技工程,出paper都幾多,升上去應無問題。

唔係最smart選文商科容易有成績優勢,但前設係:

1) 要幾有信心佢真係理科唔係最top人才 (否則浪費左理科係大學既選科優勢);

2) 佢對文商科同理科係同等興趣,甚至文商科成績更好興趣更大,最好唔太特別鐘意理科,否則,明明鐘意數理化,為成績去讀文商,讀得唔會開心,亦會影響成績;

2) 將來志向職業同理科無關。呢點十分重要,因係香港制度下,係無回頭路,高中一無修理科,往後極極難返去讀/做同理科相關既野。 相反,讀理科,日後係大學及職業鐘意做咩都得。

總的,若以上條件成立,個人會咁睇:

若目標係文科既神科,如法律、國際商業等,修文商盡力攞最好成績計分考入去。

若日後係想做理科相關工作,或怕文商科出路較無保證,或未確定日後志向(但大機會唔係以上文科神科),咁就讀理科,理科若DSE全5,現係大學基本上都近任揀科咁濟(包括文商科目),除左最神果幾科。

MrBeast 發表於 17-12-12 08:26
又要騎劫下,因為過幾年都要面對選科,try to get a better understanding.
1) 以前我年代理科就phy chem  ...

1) 現今兩大醫科已收到好神,全部係數DSE近爆grade果批,必定係4+3X,唔修physics得,但都要補多一科,若係4+2X (chem + bio),好似連minimum requirements都達唔到。

2) 個人覺得讀LAW同中學文定理完全無關,大學想讀LAW就讀LAW,中學鐘意讀咩就讀咩。

Vanadium 發表於 17-12-12 22:10
假設一個好smart既學生,讀理科全5**,只要佢都唔怕寫字背野,佢都唔細機會文商科都係呢D水平。

若一個都 ...
非常詳細及深入既分析,我要仔細學習啄磨,十分感謝!
‹ 上一主題|下一主題