用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 喜歡思考對學習有什麼影響!?
樓主: ANChan59
go

喜歡思考對學習有什麼影響!?   [複製鏈接]

要培養小朋友"自省"能力,家長先要重新思考"聽話"這兩個字嘅內含價值。
#幾時放手佢地自己温習?
#做完工課未交畀老師就已經由家長/補習老師批改左先
有時見到類似嘅問題太多,我覺得奈心觀察,工餘多同仔女參與不同活動,好過花太多時間上討論區問啲未經思考過嘅問題。
Sorry 陳蛇,真係騎劫左你個帖,一陣咁多。
下次請你飲茶。

MrBeast 發表於 17-12-10 23:03
冇人問思考定義嘅
幼兒階段從故事中可討論人物背後用意、想法、感受,啟發小朋友的同理心,在日 ...

閱讀派是the other way round,看書增加硬知識,

Xxxxx

幾個誤會:

幼稚園至6/7歲,每日用半小時左右閱讀,我女兒已經能夠養成良好的閲讀習慣,能力和興趣。

其他時間和不愛閱讀孩子無分别。 女兒一樣有其他學習,一樣愛到公園玩耍,無乜分別。

閲讀主要目的,最少在我女兒而言,不是硬智識。多數童書也是fiction,有幾多硬知識?主要是軟知識。

甚麼軟知識?
閲讀速度
習慣
同情心
冒險精神

另外,如果父母喜歡看書,介紹好野比孩子是好正常。

planetearth 發表於 17-12-11 08:36
同意。order of thinking思考層次不同。不是所有閱讀都有深層次思考。正如我無聯時閱讀八卦 雜誌不多思考 ...
騎gip多陣,八卦雜誌都可以的,teaching moment 無處不在,多思考和觀察就得 :)
大家會不會同意聯想力和sense of humour 和思考能力有關,最近北風南下,見到一個著毛衣的路人,和身邊的小朋友們說:你地凍唔凍?有冇見到頭先個愛斯基摩人?
有d即時笑出來,有d唔知我up 乜

shadeslayer 發表於 17-12-11 08:56

閱讀派是the other way round,看書增加硬知識,

其實之前也想講:閱讀和思考不是mutually exclusive,可以雙輔雙成。
閱讀為語文打好基礎,有基礎先可再上一層樓,閱讀派提倡只要大量閱讀便ok,基本上唔會太差,不過我覺得多元化更好

MrBeast 發表於 17-12-11 09:03
騎gip多陣,八卦雜誌都可以的,teaching moment 無處不在,多思考和觀察就得 :)
大家會不會同意聯想力和s ...

其實你沒有 離題。 我們是舉例 閱讀有不同的思考層次。 當我看雜誌八卦上明星 的私,生活時,講真沒有深層次思考。當然 有時都會比個腦部鬆弛下.
所以幼兒陪讀 問問題激發小孩子多思考.

MrBeast 發表於 17-12-11 09:12
其實之前也想講:閱讀和思考不是mutually exclusive,可以雙輔雙成。
閱讀為語文打好基礎,有基礎先可再上 ...

閱讀與思考,當然不是 mutually exclusive, 更是有相關性。

其實我上一回文,就係想指出閱讀和多元化學習,不是 mutually exclusive.

多閱讀的孩子,只是語文較好而己。

ANChan59 發表於 17-12-10 12:07
你提出的正是「學問」的另一個角度,知識是多渠道吸收的!
同意。但亦要有好老師。 香港大部分學生和老師祇會拿標準答案。對於學生問題有時以為是找麻煩。採取敵視態度。

喜歡思考,但欠決實踐嘅回饋,沒有反覆推演(練習)不太容易會進入深層次模式,更難講會有好果效。

Vanadium 發表於 17-12-10 23:21
就當我主觀又好咩都好.....

若然閱讀派講睇書係講果D文字多既故事、小說等,閱讀為既係要增加語文能力,咁 ...

深有同感。
阿女成日就係睇埋老子,庄子,日本文學等,算看了不少書, 對個人修為是有幫助, 語文能力也不錯.
但太過不切實際, 對數字及數據,創意等連腦筋都不肯動.
老實說,有點兒擔心, 如果可以, 我不贊成仔女看太多書而讀文科.

身邊還有一個例子,書生型的,看了很多書,文史修養不錯,可現實生活能力及生產力卻很弱.

MrBeast 發表於 17-12-11 09:03
大家會不會同意聯想力和s ...
咁啱林夕在毒果有一文,佢思考和自省能力都比我高:
號稱入冬已久,卻一直不冷不熱,聽天氣報告做人,很難做,上飛機時聞說有寒流將至,又看見有人穿上厚厚的外套,安全起見,索性穿上羽絨,下飛機時,來接機的人打量着我說:「你沒事吧?」什麼事?「現在才16、7度,你看看其他人,哪有像你,發冷似的,不怕異相嗎?」
異相?我很專心地留意別人有沒有很專心地瞪着我16度穿羽絨,沒有,有又如何?天氣忽冷忽熱,沒有病倒就很不容易了,還擔心穿着能不能配合天文台?好在現在有所謂體感溫度,比較尊重一個人不是一台機器,我體感就是感到穿羽絨剛剛好,誰看不過眼可以放眼過來看個夠,誰怕誰。
但是經此人有此一問,心裏一虛,步履不自覺加快,早點上車閃人,臉彷彿有點紅。臉紅不因為我穿羽絨時別人穿短袖,是為一瞬間心虛,什麼「做自己」、「不要活在別人眼光裏」,果然說說容易,做到「如活無人之境」很難。
雖則古語有云:「我連自己的髮型都不能捍衛,還憑什麼捍衛香港的紀律。」有時候卻是倒過來,能捍衛自己思想行動的自由這等大事,卻未必能堅守一個不斷被人嘲笑的髮型、一件過時的外衣。做自己不難,穿自己想穿的卻敵不過別人看法,越想越低能。
關於穿衣,好在我屬於低能兒,省去好多無謂負擔。
直到今年年中,才知道穿西裝的規矩,無論有多少鈕扣,也只能扣一顆,最高那一顆。替我開竅那人奇問:「你竟然不知道?」我更奇怪反問:「這誰定的規矩?沒聽說過,我一直喜歡扣多少就扣多少,全扣上比較有安全感,怎樣?警察會拉人?西裝也是外套一件,鈕扣的存在,不是為了讓人扣的嗎?這很丟臉嗎?人不要臉則天下無敵你沒聽過見過嗎?」那人拿我沒輒,也就放過我,一副讓我自生自滅的樣子。穿西裝的機會雖然不多,但原來異相礙眼了幾十年也不知道,也從沒有有識之士有膽識有義氣提點我穿錯了,顯然這個錯也是對的。我不覺得異相,穿衣低能人不就變前衛高人了?
話是這麼說,事後還是免不了留意其他人怎麼穿西裝,甚至谷歌「西裝」的圖片,媽啊,誰家媽媽發明這個禮數、這個習慣的?果然沒看到有人扣多於一顆的。以後被迫要穿西裝怎麼辦?我只扣一顆,就有投降的委屈,繼續我扣我的,我行我素,會不會心裏多了無謂的負擔,還是未知數。唉,特立獨行之餘,也不能輕舉妄動啊。  

planetearth 發表於 17-12-11 09:42
其實你沒有 離題。 我們是舉例 閱讀有不同的思考層次。 當我看雜誌八卦上明星 的私,生活時,講真沒有深層 ...
這版較academic ,我這類小學雞文自然有少少格格不入

MrBeast 發表於 17-12-11 12:14
這版較academic ,我這類小學雞文自然有少少格格不入

雜誌有些專欄文章是不錯的, 我特別喜歡看陶才子. 佢串串地,但好多時能引發深層思考。 當然看任何人的文章 也應自己思考 過濾。

October. 發表於 17-12-11 12:04
深有同感。
阿女成日就係睇埋老子,庄子,日本文學等,算看了不少書, 對個人修為是有幫助, 語文能力也不錯.
...

老實說,有點兒擔心, 如果可以, 我不贊成仔女看太多書而讀文科.

Xxxxx

其實思考這問題好易。歐美多國,甚至香港lS,閲讀風氣遠高於香港,仍有大量孩子讀理科。事實係語文不好的香港學生,根本「只有」理科可揀,才有錯覺語文好的多讀文科,或愛閲讀,不讀理科。

語文好的學生,文理也可揀。

shadeslayer 發表於 17-12-11 17:34

事實係語文不好的香港學生,根本「只有」理科可揀,才有錯覺語文好的多讀文科..
香港既情況還真不是。
選科係以名次先後揀既,名次按平均分高低排,好多人(尤其男仔)想入理科班因名次太後而冇得揀,局住讀文科,,間間學校幾乎理科班競爭大過文科班好多,EK時不時都有唔少呢類CASE,當然,也有成績好好既學生,棄理讀文,但實在不多.
孩子漸漸大了,發現她受所讀的書的觀點影響不少,我的心情是寧願她不讀那些書或少讀書。

shadeslayer 發表於 17-12-11 01:48

文科沒邏輯,唔要求腦筋利害? 鐘意看書就唔鍾意科學 ...

不用太批判性,我都講左可能係主觀觀察,至少咁多年我頂多只睇過1000至2000人既成長,佢地不同性格行為,及多年後之結果,絕對唔能夠代表全香港或全世界。

但有樣野你都要留意,你經常引用"例子",我幫你加多幾十個都得,但要小心呢D例子係咪普遍性,定係小數例子。

唔好以為大學文科一定係出自中學文科,好多理科頭腦好好既人,中學即使讀理科,大學都係讀法律、政治、社會科學。麥明詩會考理科10A,但係讀法律既。

我唔會反對閱讀,但我對以閱讀自居而將其他另類比下去既態度好反感,我自己理科出身,大學讀工程,往後再做科學研究,敢講係我認識最精英既理工人才(絕對無我份),真係極極極少會喜歡睇文字小說同作出黎既故事,反而實用或知識性文章就喜歡 (包括我認識既內地人才)。

之前閱讀派不斷介紹各系列書藉,為要提升英語水平,就選擇咩作家既故事系列,我就覺得......若真係香港大部份父母咁做,香港就真係如國際評估咁,閱讀高分,但創造力、科技能力低分,整個社會無黎生氣。

我無意話閱讀唔好,但D閱讀派推介呢樣推介果樣時,有無諗過佢呢套係咪咁universal,適用於所有人及整個社會。特別佢地推介D書,我反而覺得部份係毒害一個小朋友既腦筋發展,直D講睇得多就算英文好左,但隨時會諗野變蠢左。

都係果句: 社會係多元化,各人有各人所長,各人順性發展,一定會為社會帶黎進步及更靚既景象。

October. 發表於 17-12-11 19:49
香港既情況還真不是。
選科係以名次先後揀既,名次按平均分高低排,好多人(尤其男仔)想入理科班因名次太 ...

成績排名高,也可以因為理科成績好。

語文差「不能」選文科,是常識吧。

如果文科只有成績差的讀,香港那有學生讀 law?

阿女同學便是狀元级,棄理選文。

October. 發表於 17-12-11 12:04
深有同感。
...

呢個真係好睇你個女既性格、個人興趣及你對佢既期望。

做一個文學修養高既人,其實都係一件好事,都值得欣賞。將來若佢真係好純文科人,只要佢開心,雖對邏輯思考興趣不大,比我都支持佢,反正勉強都無用。

但將來係香港要搵到餐食,頭腦轉數高唔高、分析表達能力強唔強,其實幾重要,即使係文科或純閱讀型既人,都盡量要提升小小呢D能力。我有個親戚,本質係理科型,頭腦轉數好快,中三全級第一,但中四刻意揀文科,仲中國文學,雖然佢之前肯定唔係閱讀派(極少睇小說),但往後高級程度會考除英文外全部A,包括中國文學,應該係算叫文科狀元果批。畢業只幾年,現已係一間國際公司做到中層管理。

現仍有人覺得語文好重要,但我就睇腦筋靈活性、頭腦分析力重要得多。

當年聽佢講中國文學先搞笑,完全感受到佢係用理科頭腦去考,完全唔文學既文學A。

shadeslayer 發表於 17-12-11 20:10

成績排名高,也可以因為理科成績好。
好多中學主科中,英,數 X3,副科X1, 可見兩科語文佔%係高過理科,所以,排名高果啲,文科都唔會太差的。

Vanadium 發表於 17-12-11 19:50
不用太批判性,我都講左可能係主觀觀察,至少咁多年我頂多只睇過1000至2000人既成長,佢地不同性格行為, ...

係你話讀文科的邏輯差,刻意把文科生推下去,我才出聲。依家倒轉頭話我?

大學法律,也是文科,也要超高語文能力和超高閱讀能力。

上次HKU LLBseminar 教授講,香港學生最難,係追唔上閱讀量,因為閱讀能力偏低。

我識好多文科生玩辯論,佢地的口才邏輯轉數好得驚人。當然理科生也有玩辯論,即以文科理科分邏輯能力,係偏見.。除非你有証據。因為你有一千個例子,我可能有二千個反例子。

其實DSE/lB已經文理兼備,只是程度不同而已。

Vanadium 發表於 17-12-11 20:14
呢個真係好睇你個女既性格、個人興趣及你對佢既期望。

做一個文學修養高既人,其實都係一件好事,都值得 ...
我最多都係係呢道有感而發,返家對女都係支持的,唔到我唔支持。

我係驚佢受書本影響,有很多不符合年齡和不切實際的想法。
‹ 上一主題|下一主題