用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 喜歡思考對學習有什麼影響!?
樓主: ANChan59
go

喜歡思考對學習有什麼影響!?   [複製鏈接]

October. 發表於 17-12-11 20:19
好多中學主科中,英,數 X3,副科X1, 可見兩科語文佔%係高過理科,所以,排名高果啲,文科都唔會太差的。
...

如果選科成績,文科比例高過理科,咁成績好的學生叫「理科生」是乜野概念呢。既然係咁,佢地成績好係未應該叫做文科生嗎?

就算DSE,有人都係話重文輕理,咁DSE高分係理定文?

香港學校的選科制度是極其差勁。想講粗口。

Vanadium 發表於 17-12-11 19:50
我自己理科出身,大學讀工程,往後再做科學研究, ...

你見過形形色色既學生多,有野請教你呀。

如果一位BAND 1 F3學生,平均成績名次高,其中數學+科學成績中上(物理TOP 5, 數+化學+生物不是最好那幾個,但也不差),文科(中英+副科)屬於最好那幾個,咁呢位學生應讀理科或文科呢(排除興趣)?如果佢讀理科,DSE時同大多數尖子拼,是不是冇咩優勢呢?

謝謝!

shadeslayer 發表於 17-12-11 20:28

係你話讀文科的邏輯差,刻意把文科生推下去,我才出聲 ...
你令我再睇返我之前講既野,但再睇一次,我幾時話文科生邏輯差?

我主旨係話,我見唔少海量閱讀既,但欠缺思維訓練,考試成績好,語文好,但頭腦唔夠靈活轉數慢,處理唔到較複雜既數據或邏輯,結果日後大都選讀文科。

事實我都已講我個親戚,根本自少唔玩閱讀小說同作出黎既文,仲意解難同打機,頭腦靈活,但高中讀文科,成績一樣超班,係狀元級,除英文弱D外。

文理科唔係關鍵,係自小訓練,回應樓主主題,天生定後天都好,喜歡思考,至少....我個人覺得比喜歡閱讀重要

October. 發表於 17-12-11 21:10
你見過形形色色既學生多,有野請教你呀。

如果一位BAND 1 F3學生,平均成績名次高,其中數學+科學成績中 ...

據我觀察,一個頭腦靈活、腦筋好既學生,若然佢唔係太憎文字或寫字,又夠勤力,讀文商科甚少讀得差既,好容易就考得好好,如地理、經濟、商業呢D。若你有留意,當年會考,9、10A狀元大都係理科生,而佢地大都兼讀一D文商科目去充夠科做狀元,最常見係會計、經濟等,我以前識唔少理科生,即使理科考唔到A,呢D豬頭骨科都會A晒。

但相反即使一個人中三成績幾好,高中修理科,最後成績係無文商科咁保證,始終市面敢講大部份最醒目、IQ最高既學生,都修理科為主,要係呢班人前突出到自己,相對會難,若然佢頭腦唔係真係咁好就慘,幾勤力都可能未必有好成績,呢D慘案真係見得太多。

但又從實際咁講,即使一個人因讀理科,成績無佢讀文商科咁好,但講升學及就業出路,未必差得過佢讀文商科,特別如果佢對理科先讀得既醫藥、工程、計量經濟或財務等唔反感,呢D科畢業大都比普通文商科學生工作前途有保證。若然佢想讀LAW、會計或其他如CPsy等專業,但讀文商科用更好成績去爭入可能更佳。

香港今非昔比,周街大學生,仲加埋內地尖子既競爭,如果大學讀文商科,要搵一份好工唔易,有父母蔭果D就例外 (剛聽收音機評論員都話工商管理學士BBA已泛濫到離譜)。

以上純個人睇法,有不同意見勿插。

Vanadium 發表於 17-12-11 21:15
你令我再睇返我之前講既野,但再睇一次,我幾時話文科生邏輯差?

我主旨係話,我見唔少海量閱讀既,但欠缺 ...

處理唔到行幾級樓梯,咪體能差囉。

處理唔到復雜邏輯,咪邏輯差囉。

唔係要解釋下嗎?

閱讀多,引致個人處理唔到復雜邏輯,好易推番。

1. 歐美學生閱讀風氣極盛,咁處理到復雜邏輯的人咪好少?那來那麼多文科人,律師,哲學家,等等?

2. 係人都知要辯論好,邏輯要好,亦「要」看大量書,文章

3. 讀Law係人都知要復雜邏輯,又要看海量書。

4. 係人都知哲學要強勁邏輯,佢地又係要多閱讀。

我只係不同意你說閱讀多,文科人處理不了復雜邏輯,出路問題是完全不同,不在這裏夸討論。

為何要決定遊行定拍拖開心D?  借 Beast 話齋,為何閱讀和思考是 mutually exclusive?  為何要決定那一樣較「佳」?

shadeslayer 發表於 17-12-11 21:48
處理唔到行幾級樓梯,咪體能差囉。

處理唔到復雜邏輯,咪邏輯差囉。

我諗你要返番去睇清楚我講: 唔係讀書問題,係讀D咩書問題,我講緊係閱讀派講讀果批為英文而讀既書,咩咩series,咩咩作者果D。

唔知哲學中既邏輯會唔會因讀童話小說而有所提升?

回你真係無限loop。

Vanadium 發表於 17-12-11 21:42
據我觀察,一個頭腦靈活、腦筋好既學生,若然佢唔係太憎文字或寫字,又夠勤力,讀文商科甚少讀得差既,好 ...

Barack Obama - Law
Michelle Obama - Law
Jack Ma - English
Steve Jobs - Reed College (Liberal art)
Theresa May - Geography
David Cameron - Oxford PPE

唔知佢地D邏輯同lQ如何?

其實好無謂。選科主要選興趣,其次才實用,贊錢能力,因為那一行吃香,每幾年都晤同。

Vanadium 發表於 17-12-11 21:55
我諗你要返番去睇清楚我講: 唔係讀書問題,係讀D咩書問題,我講緊係閱讀派講讀果批為英文而讀既書,咩咩se ...

邊有 loop 啫。

哦,「而家開始」縮細D範圍,係多讀小童書,邏輯差。有進步。

细個唔讀 fiction 書,大個會忽然閱讀能力超強的機會好微。大個能一目十行,多數因為小童時追自已有興趣的書,包括 fiction.

其實夏蟲不可語冰,無所謂。 Buy 唔 Buy 閱讀,無所謂。

但出到要踩低人抬高自己,好低裝。另一可能性係真無知。

據我觀察,一個頭腦靈活、腦筋好既學生,若然佢唔係太憎文字或寫字,又夠勤力,讀文商科甚少讀得差既,好 ...
你的見解非常好,好值得参考。

October. 發表於 17-12-11 22:44
你的見解非常好,好值得参考。
如果你講個問題係你親人,建議叫佢認真問下佢老師,假設夠勤力,以佢底子似唔似係DSE理科競爭到最top grade果D,如果老師夠經驗,相信一野就可以話比佢聽,特別係明顯理科能力較弱果D。如果比我,我係唔會睇佢現在成績,而係睇佢潛質,有好多理科潛質好好既,中三時未必會成績好,如可能未夠勤力,但高中發奮就會好勁。

不過好多老師都唔會直講,一來世事無絕對,二來怕被人投訴太武斷,傷害小朋友心靈,三來...亦有自私因素,若佢能力唔太差都會想佢讀自己D科,總好過收一D成績更弱既學生。

個人覺得選科對一個學生真係相當重要。

我個外甥又轉工,最近轉去Quantiative Analysis 做finance那種。請他那個直系上司是物理系博士。他說在這個範疇最喜歡物理糸、數學系及工程系的本科生。他們要用較深的calculus去做Qunatitative analysis. Google下是叫Stochastic calculus. 又草草看了下MIT opencourse講stochastic calculus.
雖然外甥未做過 呢範,但老板見他理科底強,立即請了他。
记得陳Sir公子讀Q Fin. 劲呀!普通人好多未必知道好深的數學 邏輯用系finance analysis。

回覆樓主:

講思考,講邏輯,在香港怎能不提李生的大作「藝術」。

他是那學系的?哲學。

planetearth 發表於 17-12-12 00:37
我個外甥又轉工,最近轉去Quantiative Analysis 做finance那種。請他那個直系上司是物理系博士。他說在這 ...
有fd 叫個仔讀quant something 精算,但明明個仔stat 這方面唔得(pure maths ok),最後2nd yr 數跟唔到,這科其實是否stat 重要過calculus, generally speaking?

又要騎劫下,因為過幾年都要面對選科,try to get a better understanding.
1) 以前我年代理科就phy chem bi 數,for medi, 照理 chem + bio + core 就夠,唔讀phy 有冇問題?

2) 有fd 小學時奧數了得,升中考入神校,但聽講選科不理想於是出國,諗住將來讀law,咁又有d confused,assume 原本是想選理科,但讀law 應無需理科,對嗎?

MrBeast 發表於 17-12-12 08:26
又要騎劫下,因為過幾年都要面對選科,try to get a better understanding.
1) 以前我年代理科就phy chem  ...

有人話我知,medi 只有 chem 最重要,唔知有冇點我。

理科生也可讀 Law,只要語文好,閲讀夠快,個人 smart 己可以。加上口才好轉數高做 Bar,唔鐘意講野做 solit

嘩,你嗰個唔係 med 就 law?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ANChan59 發表於 17-12-9 18:22

孔子說的思是空想而沒有理論基礎,並不是思考及鑽研,我是 ...
騎劫完又contribute 下,有言論話doing chores is good for kids.  除了責任心,亦可訓練他們落手落腳,不過香港大多家庭有工人,要培養也要落些心思。我小朋友參加「成長的天空」計劃,有一些活動一team人造事,除了解難、落手落腳,仲培養埋teamwork,我覺得後者最正,唔係個個都是發明家

MrBeast 發表於 17-12-12 08:08
有fd 叫個仔讀quant something 精算,但明明個仔stat 這方面唔得(pure maths ok),最後2nd yr 數跟唔到,這 ...

Calculus, statistic, probability …… 一定要數學底強。 我其實唔係太清楚。 問下陳Sir 最清楚。 不如陳sir開班教下大家. 比有興趣的家長了解下.

shadeslayer 發表於 17-12-12 08:44
有人話我知,medi 只有 chem 最重要,唔知有冇點我。

理科生也可讀 Law,只要語文好,閲讀夠快,個人 sma ...
thx,問定姐,人向高處ma,始終這兩科都是最hot ,知個市點運作再慢慢步處

MrBeast 發表於 17-12-12 08:45
騎劫完又contribute 下,有言論話doing chores is good for kids.  除了責任心,亦可訓練他們落手落腳,不 ...

Team work 的確重要,阿女玩過三/四年外展營,UYL, Debate, Basketball, 24 hour race, 放棄了琴及游水。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

LSKLTK 發表於 17-12-10 17:31

同意!我鍾意思考,愛發問,過程當中發現發問都需要智慧( ...

是好的訓練,不會變成書呆子
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題