用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 喜歡思考對學習有什麼影響!?
樓主: ANChan59
go

喜歡思考對學習有什麼影響!?   [複製鏈接]

ChiChiPaPa 發表於 17-12-10 12:43
自動化的機器取代重複的工作已是上世紀的事,為何我們還看重重複的操練?

我們已進入互動多媒體年代,為何 ...

為何現化還要閱讀?   How about most of the world's knowledge and history are still in books.

着重啟發批判自學的教育,是鼓勵思考的教育。

着重記憶背誦練
習的教育,是壓抑思考的教育。

亞洲 PISA 排名甚高,是否開心得太早?

shadeslayer 發表於 17-12-10 16:42

為何現化還要閱讀?   How about most of the world's ...

PISA的確證明香港的中文閱讀能力不錯。不過,PISA不是比量各地的競爭力,而世界經濟論壇的全球競爭力報告顯示香港的創新能力仍有改善空間。

linrongyao 發表於 17-12-10 01:48
喜歡思考之外,還喜歡發問,才可增進知識。

同意!我鍾意思考,愛發問,過程當中發現發問都需要智慧(年輕時少智慧而太多問題,令人覺得有壓迫感),所以我依家咁樣教緊小朋友。

但係香港教育制度好多時都窒礙左思考同發問。

ANChan59 發表於 17-12-10 08:39
有意思,多謝分享!

回覆中提到中國及西方的思考分別,我並不完全同意,但你能否演繹或者深入解析一下!

等我有時間整理一下資料清楚一點。

ANChan59 發表於 17-12-9 15:54
在教育版方面,經常說喜歡閱讀點點點,操練點點點!

我又開個帖,愛思考又會點呢?

冇人問思考定義嘅
幼兒階段從故事中可討論人物背後用意、想法、感受,啟發小朋友的同理心,在日常生活中父母亦可以和小朋友討論下為何交通燈和路燈的顏色,再而去看書或上網找答案,閱讀派是the other way round,看書增加硬知識,從而啟發對其他事物的興趣。就好似最近一奧數帖,自己找問題 vs solve 別人出的問題。

唔記得邊本書睇過,有同理心和能夠估到別人的想法,是將來做事成功因素之一,尤其是在negotiation

就當我主觀又好咩都好.....

若然閱讀派講睇書係講果D文字多既故事、小說等,閱讀為既係要增加語文能力,咁就據多年黎觀察,閱讀派學員成績好但能力弱,所謂能力,係指分析、綜合、創新、處理數據及抽象概念、解難等,閱讀派者大都日後修讀文商科,總之唔好太要求腦筋要好厲害,對數理,特別物理化概念,通常都處理得唔好,稍為複雜D既邏輯,就唔知你講咩。

唔好睇少果D唔鐘意睇故事書既活動派,通常佢地唔喜歡靜靜睇書,特別果D故事及小說,佢地大都會覺得無聊,但就好喜歡思考書如IQ題、科學新知,部份好喜歡想象同創造,砌野,解難(如玩扭計骰),甚至打機,諸多頑皮玩意,咩都可以自己搞爛佢然後再創造一番。現今大部份改變世界既醫、工、科技領袖,大都出自呢批人。

MrBeast 發表於 17-12-10 15:03
冇人問思考定義嘅
幼兒階段從故事中可討論人物背後用意、想法、感受,啟發小朋友的同理心,在日 ...

咁樣思考其實可以分為唔同嘅層面或者範疇,例如:人、事、物、科學等相關細項,每個小朋友嘅興趣同着重都會唔同,好似你所講帶出嘅或未知嘅影響都唔同

Vanadium 發表於 17-12-10 23:21

若然閱讀派講睇書係講果D文字多既故事、小說等,閱讀為既係要增加語文能力,咁 ...

兄台最後一段好像睇相佬算中小兒性格特徵。(删除最後兩句,太早不能說將來的成就)。小兒不愛 閱讀, 但又很奇怪地非常喜歡寫作, 既然你喜歡寫作 ,當然寫作能力也高。 當然包括你後面的所有興趣,愛看科學知識, 打機 , 挑戰iq題 ,玩扭計骰 ,拆野整野……

Vanadium 發表於 17-12-10 23:21

若然閱讀派講睇書係講果D文字多既故事、小說等,閱讀為既係要增加語文能力,咁 ...

文科沒邏輯,唔要求腦筋利害? 鐘意看書就唔鍾意科學打機創意? 咩思想。

你無聽過:

法律
哲學
歷史
政治學
人文學?

都有睇過法庭戲,辯論比賽下馬。復雜的邏輯唔知講乜?大律師、法官、哲學家,呢D係人都知要非一般人的邏輯,你以為只有數理才「是」邏輯?

這不單是主觀,還十分無知,笑死我。

我女兒有位要好同學,和很多lS孩子一樣,看不少書,她心 IGCSE 10x A*, 文理也極好。她 lB選甚麽? 文科為主。她大學想讀乜?Law。

其實晤喜歡看書,no big deal, 讀 law 做 research 做 writer 難D以外。無需太介懷。

"思考"呢個活動,如何去區分喜歡定唔喜歡呢?

反覆思考算唔算練習呢?

孩童在學習上嘅思考模式又有無分階段去演化?

思考速度跟學習能力,表達能力,實踐能力有何關係?

討論學習,大概要考慮從身心發展作多方面考量。

LSKLTK 發表於 17-12-11 00:24
咁樣思考其實可以分為唔同嘅層面或者範疇,例如:人、事、物、科學等相關細項,每個小朋友嘅興趣同着重都 ...
另外可教小朋友將生活細節process 化,繼而make it scalable,這個書本上未必學到,從小可教小朋友自省,不繼改進自己,time management 都可以係good eg

ABC-DAD 發表於 17-12-11 06:43
"思考"呢個活動,如何去區分喜歡定唔喜歡呢?

反覆思考算唔算練習呢?
大量閱讀其實都是練習的一種,只是沒有考核。
上summer 多活動,我思考過如何將運動變成學業的metaphor

回覆 MrBeast 的帖子

將運動變為學業具體係指咩呢?

反覆思考同大量閱讀有好大分別,當然,質素係首要。

大量閱讀不如有計畫去閱讀。

ABC-DAD 發表於 17-12-11 08:13
回覆 MrBeast 的帖子

將運動變為學業具體係指咩呢?
學一樣運動過程和學業有共通點,如練習、解難、找hill門、如何超越自己極限⋯

MrBeast 發表於 17-12-11 08:18
學一樣運動過程和學業有共通點,如練習、解難、找hill門、如何超越自己極限⋯ ...

思考完有無實踐同成效如何呢?
應該有正面嘅得着吧。

我自身經驗就頗正面。

ABC-DAD 發表於 17-12-11 08:16

大量閱讀不如有計畫去閱讀。 ...
同意,有計劃的閱讀可提供不同角度去看一件事情

MrBeast 發表於 17-12-11 08:18
學一樣運動過程和學業有共通點,如練習、解難、找hill門、如何超越自己極限⋯ ...
多花點時間,期待你整理好,一定好精闢

ABC-DAD 發表於 17-12-11 08:24
思考完有無實踐同成效如何呢?
應該有正面嘅得着吧。
從運動中的成功經驗apply 到學業上,最後就子女自己領悟到,父母唔使話呢個故事教訓我地⋯

ABC-DAD 發表於 17-12-11 08:16

大量閱讀不如有計畫去閱讀。 ...

同意。order of thinking思考層次不同。不是所有閱讀都有深層次思考。正如我無聯時閱讀八卦 雜誌不多思考,如閱讀一些較學術書藉會 反覆思考,更會重覆看。
‹ 上一主題|下一主題