用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黃埔宣道小學vs馬頭涌官立小學(紅磡灣)
樓主: jmk2012
go

黃埔宣道小學vs馬頭涌官立小學(紅磡灣)   [複製鏈接]

我仔係好動多咀形, 好在入了黃宣, 中英數老師都包容阿仔, 提點阿仔, 遇到百樂, 勝過入神校, 做父母要搵一間合適自己小朋友的小學, 我同我老公搵到了.
將來入唔入到 Band 1 中學, 就要看看自己小朋友的能力了.

micmic37 發表於 17-12-30 11:26

奉基2016-17年度入band1中學比例約45.71%。

你的數據沒錯,不過,這應該是按照hkpapa852過去的標準計算的,45.71%即48人入band1中學。我是按照hkpapa852最新的2018年全港band1中學名單計算的,新名單已將福建中學,顏保鈴書院列為band1中學,此名單應根據2017及之前的各中學DSE成績和入U率制定的,2017年小學的學生入中學在2017年DSE考試之後,所以應適合2016-2017年度的小學升中情況,奉基有1人入福建,2人入顏保鈴書院,即增加3名band1生,51÷105=48.57%,將近49%入band1中學,不好意思,我之前好像算少了。

Arabellahk 發表於 18-1-3 13:50
你的數據沒錯,不過,這應該是按照hkpapa852過去的標準計算的,45.71%即48人入band1中學。我是按照hkpapa8 ...

多謝分享

回覆 拿拿利 的帖子

回覆 micmic37 的帖子

Monosaru 發表於 17-12-30 01:02
好清楚,起碼呢幾間學校公開派位結果,我都知道有好多學生再叩門成功,不過都知大約數據,每間學校各有fan ...

你指黃宣?

我超喜歡校長

拿拿利 發表於 18-1-2 14:17
我仔係好動多咀形, 好在入了黃宣, 中英數老師都包容阿仔, 提點阿仔, 遇到百樂, 勝過入神校, 做父母要搵一間 ...

Agree, 沒有最好的學校,只有最適合的學校

Arabellahk 發表於 18-1-3 13:50
你的數據沒錯,不過,這應該是按照hkpapa852過去的標準計算的,45.71%即48人入band1中學。我是按照hkpapa8 ...

其實天神之外,幾間排位接近,唔差很多。

PPyeung 發表於 18-1-5 23:13

去講座或開放日感受下自己喜歡那一間囉

回覆 PPyeung 的帖子

When?

其實樓主做乜多年以來, 每隔一段時間就開個帖嚟去暗讚黃宣呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-10 11:20
其實樓主做乜多年以來, 每隔一段時間就開個帖嚟去暗讚黃宣呢?
同問, 對答都好精簡吓?? 唔通打手??

Felix223 發表於 18-1-10 11:56
同問, 對答都好精簡吓?? 唔通打手??

原來樓主係打手,長期開post

PPyeung 發表於 18-1-5 23:13
好像有的差距不少

Arabellahk 發表於 18-1-13 16:59
好像有的差距不少

你覺得邊間好D?

回覆樓主

樓主年年月月開黃宣post已經見怪不怪

irisw 發表於 18-1-14 22:33
樓主年年月月開黃宣post已經見怪不怪

原來樓主係打手

Arabellahk 發表於 17-12-23 13:01
到底是什麼原因造成紅馬成績下降?

我大仔红馬仲有4x%升Band one英中,聽說係聽說跟住差左,係因為學校舉辦大多活力去慶祝五十週年校慶。
呢兩年轉左新校長,我感覺應該會好D,因為细仔中英數都轉哂書同補充,明顯俾大仔深D,而且老師出多左學校自家制嘅補充練習,弟弟考試亦深過哥哥。

不過我就好喜歡红馬,課外活動都多元化,又鼓勵課外閱讀,同學都好友愛,會互相幫助。

唔知係咪好彩,遇到嘅老師係好緊張學生,有幾次病左,老師都主動致電跟進。而校長也好關心學生品行,放學時小朋友推撞下,校長會立刻指導督促。

希望升中成績在新校長帶領下,會升番上去。麥校長只出任兩年,黎近呢一至兩年升中成績會開始看到结果如何。

回覆 yovin 的帖子

紅馬一向在區內都受家長歡迎, 做咩近年來俾打手唱到甘, 我最欣賞佢地羽毛球會, 好多年九龍東稱霸!!! 好似千禧籃球, 排球, 不斷出好多港隊成員。

josewing 發表於 18-1-18 09:55
回覆 yovin 的帖子

紅馬一向在區內都受家長歡迎, 做咩近年來俾打手唱到甘
好多學校都好有人氣, 好受歡迎, 不過現實既升中派位係點呢?

人氣好不代表升中派位好

係九龍城區, 有APS, KTS, LS, MCS, HY, 民生呢一堆強校係度, 佢地本身小學既B1學生比例, 都一定不會低過50%.

正所謂此消彼長. 呢堆小學又係大校(學生人數多), 咁佢地已經分咗一大截B1學生名額, 餘下既B1學生名額就算平均分俾同區所有小學, 其實每間小學既B1比例都唔會好高 (有3X%已經叫高了)

Arabellahk    發表於 18-1-19 22:30
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題