用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 終於反了面
樓主: monodad
go

終於反了面  

回覆 elysion 的帖子

要改善教學質素,辛苦又要好耐先有成績。轉制,收叻學生,兩吓就提升業績,唔使檢討唔使煩又快。
唯利是圖的私人企業會咁做,估唔到十年樹木百年樹人的教育界都玩呢套。

hppa    發表於 17-12-11 14:12

Jane1983 發表於 17-12-10 23:40

要改善教學質素,辛苦又要好耐先有成績。轉制,收叻學生,兩吓就提升業績,唔使檢討 ...

以前傳統名校想轉直資,通常都會用提升教育質素、學校莫財、害怕校本條例等等嘅理由。今次港華開到口話自己成績差,又將責任推卸比小學,急急轉直資,有尐狗急跳牆嘅感覺,真係有失top school嘅身份。

hppa    發表於 17-12-11 14:12
Jane1983    發表於 17-12-11 08:29

Jane1983 發表於 17-12-10 23:40

要改善教學質素,辛苦又要好耐先有成績。轉制,收叻學生,兩吓就提升業績,唔使檢討 ...
年前中學校長响升中簡介會中,特別強調港華的目標學生是Band1生,非Band1盡可能不要申請入讀,聽後的確令人有急功近利的感覺。

早幾天和一位港華家長朋友傾開,佢話家長其實好多都唔支持學校轉直資。

hppa    發表於 17-12-11 14:13
Jane1983    發表於 17-12-11 09:13

littlefaith 發表於 17-12-11 09:03
年前中學校長响升中簡介會中,特別強調港華的目標學生是Band1生,非Band1盡可能不要申請入讀,聽後的確令人 ...

唔知今次嘅反對聲音會唔會大到好似聖士提反女校咁,要撤回直資申請呢?

回覆樓主

其實協恩轉直資後,今年仲乘機同小學部脫龍,對小學真係無保障

hppa    發表於 17-12-11 14:14

回覆樓主

講真如港華轉直資後就靠收叻學生去整返靚個入U成績表,我諗有個叻仔的家長都唔㨂華中啦,明顯係本身教學質素唔得,送個叻仔入去讀六年無教育質素保證,你話個後果會點吖!

Soundervolt 發表於 17-12-11 09:20
唔知今次嘅反對聲音會唔會大到好似聖士提反女校咁,要撤回直資申請呢?
...
如果港華今次攪到咁核突都轉唔到直資, 應該好大機會變到聖類斯咁
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

講個別例子, 其實無咩意義: 也有放棄私小直資的, 也入華小; 插班生成績很好, 身懷特異功能, 並很有禮貌; 也有升不上華中的,  父母及學生多謝老師六年來的培育....

近兩三年入華小的, 大都會說課程深了很多. 學校教法, 就是普通正正路路的. 功課不多; 不會因成績差了便會致電家長. 學校壓力較小, 猜想原意是希望小朋友在呢六年, 可嘗試更多事物, 發展更多才能.
依家校長也著重華仁及耶穌會精神.

對於現今的教育氣氛, 及母親主導下的教育目標, 華仁可能不是很多人那杯茶.  [不過每年 waiting list 及 插班生 list 也仍是不短的]

hkpapa852 發表於 17-12-11 09:35
如果港華今次攪到咁核突都轉唔到直資, 應該好大機會變到聖類斯咁

其實倒不如俾佢轉直資算啦,反正轉咗之後佢地認為有生機,睇下係咪真係收到大量B1生,過幾年再睇成效,咁起碼到時再檢討就唯有真真正正面對現實,好過而家好似走頭無路咁。

回覆 hkpapa852 的帖子

轉唔成直資, 怕變成鄧鏡波多 d  

雲牛 發表於 17-12-11 10:35
講個別例子, 其實無咩意義: 也有放棄私小直資的, 也入華小; 插班生成績很好, 身懷特異功能, 並很有禮貌; 也 ...

,同意,其實呢個真係現今既社會現象,要輕鬆學習又要滿足家長既要求,絕對係唔容易。我小朋友以前就讀同區直小,似乎亦出現類近現象。亦多家長升中尋求登頂式目標,漠視中學是否適合自己子女,好在,佢哋成績還是不錯,仲可以令意願外闖既學生比率維持低水平,想走既人哋未必多收,多收既自己又唔會去~~~

Soundervolt 發表於 17-12-11 09:20
...
朋友話今次轉直資最大阻力係家長,有啲似當年聖保祿中學(Paul Sec)咁,最後可能轉唔到。

不過,睇校長咁有決心,可能唔會理家長反對,總之一定有一番角力,最後結果仍未可知。

littlefaith 發表於 17-12-11 11:31
朋友話今次轉直資最大阻力係家長,有啲似當年聖保祿中學(Paul Sec)咁,最後可能轉唔到。

不過,睇校長咁有 ...

聖提女及St Paul Sec當年學生及家長大鑼大鼓搵埋傳媒反對,相反港華及華小比較含蓄,冇乜喺傳媒聽到反對聲音,我相信如果港華submit申請,EDB會㧗準港華轉直資,唯一可以改變決定喺就睇下反對聲音究竟有幾大!

hkpapa852 發表於 17-12-11 09:35

港華不嬲都係個套方法教書,不嬲都係咁自由。點解幾廿年前會成功,今日又會唔掂?

晴晴小B 發表於 17-12-11 12:13
港華不嬲都係個套方法教書,不嬲都係咁自由。點解幾廿年前會成功,今日又會唔掂?
...

因為收生源嘛⋯⋯

...
因为其他人已经爬了上来law

回覆 Soundervolt 的帖子

搵日狂風暴雨, 叫班仔去請願? 唔好話班仔唔理你, 做左都無藍衣女學生咁吸引傳媒和網媒去寫.

...

多年以來, 入U既課程都變咗幾次啦, 如果仲只係抱殘守舊, 唔與時並進, 點改都係死

LS剛考DSE, 中文都衰咗兩三年, DBS/九華亦如是, 但明顯人地願意面對現實去進行改革.....

九華JUPAS入U率由2012-2013年得3X%, 升番到6X%, 整體4+平均維持6X%, DBS既DSE成績, 近兩年整體4+亦穩陣6X%, 反觀港華, 可能初期DSE成績還算好, 攪到學校危機意識太低...... 由4年前整體4+有6X%, 到今年Best 5既4+只有4X%...... 一直下沉..... 仲要DSE中文達3只有59%, 數學同通識達3都只有8X%.......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

香港既八達通,曾幾何時係全世界最先進既電子幣,連深圳地鐡都推深圳通.

家陣支付寶流通大半個地球,人地問八達通點解行早咁多年,當年又咁成功,家陣落後支付寶咁多. D"學者"話,因為八達通當年太成功,變成好多INFRASTRUCTURE已經固定左,要變就要拆左成個架構. 內部唔敢接受風險,所以八達通要變就不容易的.

恐怕港華就是這樣了.

ckcleung 發表於 17-12-11 13:20
香港既八達通,曾幾何時係全世界最先進既電子幣,連深圳地鐡都推深圳通.

家陣支付寶流通大半個地球,人地問八 ...

科技同讀書又唔同既,科技日新月異,讀書基本上啲內容係固定,DSE同會考最唔同都係中文同通識。其他科好似英文、數學、phy chem bio 等,其本上變化不大。
以前啲老師教得到,無理由而家唔識教。

咁佢收左一班底子較差既華小生,pre s1都快要英中不保,呢個係問題既根源。

LS SJ收哂直屬小學B1同B2生,但從無害怕英中地位不保。

想知有幾多華小B1學生放棄升港華而去考其他學校? 因樓上有網友話華小叻個班唔報港華,以至比好多B2生用到聯繫位。但如果成功跳船數目唔多,根本無乜關係。