用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 終於反了面
樓主: monodad
go

終於反了面  

Soundervolt 發表於 17-12-8 17:47
可唔可以話俾我聽LSPS插班生嘅實際比例係多少? 又係聽返嚟或者靠估?
...
咁你要問番SFA D家長了....唔係聽返嚟或者靠估...係睇番黎....

你囝仔都係P2插班生喎....莫非我記錯 ~~~

hkpapa852 發表於 17-12-8 17:42
對, UGC degree有幾多呢?

另外..... 點解係用"Ovesea studies" 唔係用Oversea Degree呢?
"studies"都算啦,反正外国野鸡学校多的是,degree算不了什么。
反而是local degree: associate degree是不是degree?...
高端的和低端的。。。可以相差很远。

mcl203 發表於 17-12-8 17:52
咁你要問番SFA D家長了....唔係聽返嚟或者靠估...係睇番黎....

你囝仔都係P2插班生喎....莫非我記 ...

好多人想插同插得成係兩回事。您都係睇EK既感覺嗜....

No,係插P3(佢果年級有4位),而且我做過PTA,所以好清楚學校流動人數。使乜問番SFA D家長?

如果在LSPS P1讀到P6,流動人數大約有正負10%。

Soundervolt 發表於 17-12-8 18:02
好多人想插同插得成係兩回事。您都係睇EK既感覺番嗜....

No,係插P3(佢果年級有4位),而且我做過P ...

走左補唔補番先~~~

mcl203 發表於 17-12-8 15:17
只論中文,25%華小生中文炒DSE,可能,華小生肥仔率勝街外生~~~

唔係喎,份嘢係話港華畢業生有41%衰中文,無話係華小畢業生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 17-12-8 18:05

走左補唔補番先~~~

連埋哂中途離校及插班學生.......LSPS冇大遷徙式走人,反正讀唔惦過唔到馬路,學校唔會叫學生走。
阿仔有尐同學年年滿江紅,六年級默書得幾分照讀到畢業,不過當然升唔上書院。

Soundervolt 發表於 17-12-8 18:11
連埋哂中途離校及插班學生..,...LSPS冇大遷徙式走人,反正讀唔惦過唔到馬路,學校唔會叫學生走。
阿仔有同 ...

乜係正負10 ?~~~

hkpapa852 發表於 17-12-8 18:09
唔係喎,份嘢係話港華畢業生有41%衰中文,無話係華小畢業生

我無睇㗎,斷估,即係59% DSE合格,咁大穫~~~

mcl203 發表於 17-12-8 18:13
乜係正負10 ?~~~

大約環繞10%,今年畢業係近年最低,因為畢業總人數係六年來最少既190人(最盡198人),換句話早兩年有人走左再冇收插班生補充空缺。

回覆 mcl203 的帖子

是咁的, 應該話係中文 41%在3以下, 咁未至於唔合格, 係無得入大學 ...

monodad 發表於 17-12-8 15:04
Anyway,好佩服華小方面咁敢言

認同

雲牛 發表於 17-12-8 18:45
回覆 mcl203 的帖子

是咁的, 應該話係中文 41%在3以下, 咁未至於唔合格, 係無得入大學 ...

係,我太求其了~~~

monodad 發表於 17-12-8 14:45
華小公開信

(星島日報報道)傳統名校華仁書院轉制直資的諮詢,進入最後階段。直屬的番禺會所華仁小學 ...

呢篇文章有D用語明顯有問題,有冇人有原文呢?

四份一,同四成一,驚嚇度差好遠
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-8 17:02
華小hea D...... 呢個諗法可能過時了..... 華小已放棄用一般官津小學既英文用書, 改用LS小學既英文書

...

是family and friend嗎?

cherrieshum 發表於 17-12-8 18:55
是family and friend嗎?

燈塔

hkpapa852 發表於 17-12-8 18:56
燈塔

有沒有全名?

一出呢個帖,華小校網就C咗……

hkpapa852 發表於 17-12-8 19:19
一出呢個帖,華小校網就C咗……

Login 先睇到。

雲牛 發表於 17-12-8 19:33
Login 先睇到。

如果封信原裝內容係咁 ,校長要補補中文先得。

好可惜, 港華是名震一時的名校, 其實可能有更好的處理手法, 而家就給人一個好像不夠胸襟的感覺。