用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 轉貼: 華小校長教師函港華反對轉直資 批轉制屬專業誤判 ...
go

轉貼: 華小校長教師函港華反對轉直資 批轉制屬專業誤判

華小校長教師函港華反對轉直資 批轉制屬專業誤判 校友﹕不能共渡好心分手

這新聞證明了很多EK高手之前的說法,只是今次公開講了。

小學都算係持份者,在這情況下,政府仲批唔批?當然,中學舊學就一定支持轉直資。

tkinwong 發表於 17-12-8 13:52
華小校長教師函港華反對轉直資 批轉制屬專業誤判 校友﹕不能共渡好心分手

這新聞證明了很多EK高手之前的說 ...

兩兄弟嗌交,無謂通街都知。

不如兩忘煙水裡。

中學轉直,小學唔轉,無相干。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-12-8 14:59
中學轉直,小學唔轉,無相干。
中學無相干,小學好傷肝

回覆樓主:

好多名小都無中學部,完全無相干,自己發自強最重要。

知情人仕話錯引2016DSE成績,2017已有改善……

可能達3有改善吧!但4+跌20%,5+跌10%……

2jkidsfather    發表於 17-12-9 09:53
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我唔係知情人仕,我只係知港華上年公佈攞到6x% JUPAS degree,港港華上年既成績仲要俾前幾年差。

所以個位知情人仕,一係作出虛假陳述,一係身處平行時空。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-9 10:15
我唔係知情人仕,我只係知港華上年公佈攞到6x% JUPAS degree,港港華上年既成績仲要俾前幾年差。

所以個 ...

原來傳說中的神校,都不是那麼神。

今日去咗一間地區官校聽簡介會,校長講該校2017年DSE升讀政府資助大學學位的同學佔79%,似乎比起神校都不遑多讓呢。

回覆 rulerL 的帖子

唔知你講邊間,但而家數據藝術都好高深,所謂「大學」、「學位」的定義可能和大家的理解唔一樣。

rulerL 發表於 17-12-9 22:09
原來傳說中的神校,都不是那麼神。

今日去咗一間地區官校聽簡介會,校長講該校2017年DSE升讀政府資助大學 ...

地方學校其實好多間平均上都比傳統名校強,自從轉左做dse後,部份行精英制既傳統名校成績即刻見光死,但官校有79%資助學位offer,官校中,除左皇仁,庇理羅士同荃官外我真係諗唔到有邊間,沙官同筲官應該都未可以去到咁高...我都好想知係邊間

cpychung 發表於 17-12-10 09:12
地方學校其實好多間平均上都比傳統名校強,自從轉左做dse後,部份行精英制既傳統名校成績即刻見光死,但官 ...

正正就係你講的三間中之一:荃官。

rulerL 發表於 17-12-10 13:19
正正就係你講的三間中之一:荃官。

荃官, 一直都係全港既頂級學校之一喎?

hkpapa852 發表於 17-12-11 09:47
荃官, 一直都係荃港既頂級學校之一喎?

以前只知荃官係一間好學校,依家知唔止好,原來係好出色添!

rulerL 發表於 17-12-11 15:23
以前只知荃官係一間好學校,依家知唔止好,原來係好出色添!

出色既官校有多間:

QC, BPS, QES, 荃官, KC, 鄉中

成績可以好過前4間既中學, 其實唔係太多.

hkpapa852 發表於 17-12-11 16:55
出色既官校有多間:

QC, BPS, QES, 荃官, KC, 鄉中
請問除公佈33222外,KC有無就個別科目公報成績?