用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KTS, 如果想自行LS 及 ST. JOSEPH
go

KTS, 如果想自行LS 及 ST. JOSEPH   [複製鏈接]

幫朋友問問, 朋友個仔KTS, 如果想自行LS 及 ST. JOSEPH, 要級排名多少? 須要有咩特別運動? ST. JOSEPH係唔係強數學?

唔該晒

11    0    0    0

妹妹頭 發表於 17-12-8 11:40
幫朋友問問, 朋友個仔KTS, 如果想自行LS 及 ST. JOSEPH, 要級排名多少? 須要有咩特別運動? ST. JOSEPH係唔 ...
今年?

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

係呀, 依家朋友頭都爆, 小朋友好鍾意ST. JOSEPH, 但又未出名次

幫朋友問問, 朋友個仔KTS, 如果想自行LS 及 ST. JOSEPH, 要級排名多少? 須要有咩特別運動? ST. JOSEPH係唔 ...
其實學校支援好好,問班主任應該好清楚,St Joseph比較少同學考,但LS通常級頭20都會收,但又唔係必收,要睇面試表現,你叫佢家長會嘅時候問班主任,班主任係有一個大表,show哂上屆畢業生什麼名次派了/考了去邊間學校,又叫你朋友問下現時囝囝的名次可以去邊D學校
BTW,上年四班畢業...今年有五班,所以名次要自行調整一下⋯⋯

妹妹頭    發表於 17-12-8 11:58

如果小朋友識普通話、數學題反應快,SJC應該容易。

妹妹頭    發表於 17-12-8 11:59

妹妹頭 發表於 17-12-8 11:52

係呀, 依家朋友頭都爆, 小朋友好鍾意ST. JOSEPH, 但又未出名次
我覺得St Jo同LS差不多收生條件,LS收KTS收到頭20,我諗St Jo都差唔多,不過.........
我覺得St Jo大機會過LS,因為LS多同學考,競爭大...排名低DD已經好蝕底,但St Jo少同學考,就算考級20都好,因為學校排名高,所以同學嘅 rank order都會高,只要頭19名都唔去考St Jo而面試又OK嘅話,應該好大機會

Just my two cents

明白, 咁旅港同伊中又如何? 難考嗎?

elbar    發表於 17-12-8 21:08

妹妹頭 發表於 17-12-8 11:52

點會未出名次?家長會未?就算未家長會,呈分名次早出過校內名次出,上年係大約呢個時間,老師會派紙仔比同學,上面列明呈一加呈二後的呈分名次同埋建議考的兩間自行,係咪小朋友考得唔好所以收埋張紙仔唔敢比阿媽睇?

朋友話真係冇喎, 要再問問先, 好似下星期至家長會

妹妹頭 發表於 17-12-8 12:00

明白, 咁旅港同伊中又如何? 難考嗎?

妹妹頭    發表於 17-12-8 12:11

妹妹頭 發表於 17-12-8 12:04

朋友話真係冇喎, 要再問問先, 好似下星期至家長會

家長會前應該已有紙仔出呈分名次,你叫你朋友留意下

明白, TKS

Eat_Sleep_Play    發表於 17-12-8 12:15

回覆 妹妹頭 的帖子

家長會是明天,而字條昨天已派,可以叫你朋友再問下小朋友。

回覆樓主:

紙條昨天已派,我仔八到有四個同學的紙條也是建議LS+St.Jo,分別由排名1-10的到排名31-40的都有

Yanamami    發表於 17-12-8 14:42

Mat_Dad 發表於 17-12-8 14:00
紙條昨天已派,我仔八到有四個同學的紙條也是建議LS+St.Jo,分別由排名1-10的到排名31-40的都有
...
你哋學校升中支援做的真係好好而且成績都非常標青呀!

Eat_Sleep_Play 發表於 17-12-8 12:07
.
.
.

60-70都派到旅港十分之叻,朋友囝仔讀TSL級5X都派唔到旅港。

回覆樓主:

LSC冇升中簡介會,但今個星期日係對公眾開放嘅Family fun day(開放日),老師校長都會喺會場,可以直接回答大家有關LSC嘅問題。

Soundervolt 發表於 17-12-8 14:25

60-70都派到旅港十分之叻,朋友囝仔讀TSL級5X都派唔到 ...
唔關事嘅,我哋好彩在九龍城網啫,TSL都勁叻架,不過心儀旅港只能靠自行

Soundervolt 發表於 17-12-8 14:25

60-70都派到旅港十分之叻,朋友囝仔讀TSL級5X都派唔到 ...

TSL係油尖旺區, 如單靠自行級5x應該入唔到旅港。 KTS屬九龍城區, 大抽獎級6xㄧ7o抽入旅港絶對唔難。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Eat_Sleep_Play 發表於 17-12-8 11:58
我覺得St Jo同LS差不多收生條件,LS收KTS收到頭20,我諗St Jo都差唔多,不過.........
我覺得St Jo大機會過 ...
考SJC要同SFA硬碰呢……
‹ 上一主題|下一主題