用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好想知將軍澳英中學位與B1生既比例係幾多 ...
go

好想知將軍澳英中學位與B1生既比例係幾多 [複製鏈接]

想問問將軍澳成日話果4間英中唔夠比成個將軍澳區既B1學校,咁區內大約會有幾多B1生爭4間英中呢?而如果跳船去觀塘區,B1學校同B1學生既比例係幾比幾呢?小兒將軍澳小學級28,諗緊好唔好跳船去觀塘區穩陣啲定係留係原區搏一搏
   2    0    0    0

回覆樓主

一級有幾多人同埋要知貴校過往大慨考幾多名先算b1

hkbc0817 發表於 17-12-7 23:34
想問問將軍澳成日話果4間英中唔夠比成個將軍澳區既B1學校,咁區內大約會有幾多B1生爭4間英中呢?而如果跳船 ...
西貢區大約有22間小學,如果平均有100人,升中人數大約有2,200人,按照三分一係 B1 計,即係大約有700多個 B1 學生。但係區內既中學多過小學,所以一定夠位,問題係間內英中少,英文班都少,一定唔夠。

王家爸爸 發表於 17-12-8 09:27
西貢區大約有22間小學,如果平均有100人,升中人數大約有2,200人,按照三分一係 B1 計,即係大約有700多個  ...

我小朋友校網九龍城家住將軍澳,以你所講我小朋友係咪唔應該轉返將軍澳讀?將軍澳我得王華湘心水,而覺得王華湘比九龍城區b2 都好或都差不多。加上返學都方便。小朋友有聯校中,考完呈二擔心聯中都未必入到。我心水係聯中,如果聯中入唔到先想簡王華湘,而家煩緊自行二間簡咩學校好。

kwankwanchun 發表於 17-12-8 11:13
我小朋友校網九龍城家住將軍澳,以你所講我小朋友係咪唔應該轉返將軍澳讀?將軍澳我得王華湘心水,而覺得 ...
如果小朋友校網係九龍城,就無謂去將軍澳同人爭啦!

kwankwanchun 發表於 17-12-8 11:13
我小朋友校網九龍城家住將軍澳,以你所講我小朋友係咪唔應該轉返將軍澳讀?將軍澳我得王華湘心水,而覺得 ...
如果小朋友係B1,喺九龍城區有更多更好既選擇,如果小朋友係B2,王華湘唔容易。

hkbc0817 發表於 17-12-7 23:34
想問問將軍澳成日話果4間英中唔夠比成個將軍澳區既B1學校,咁區內大約會有幾多B1生爭4間英中呢?而如果跳船 ...
其實我幾個月前整咗個初步估計:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3409617&pid=44929878&fromuid=1389083

當時推算全港大約有 50058 人會參加 2016-2018年度既中一統一派位
今日報紙話EDB初步統計約有 50300 人會參加中一派位, 估計都算相當接近
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 17-12-8 11:45
如果小朋友係B1,喺九龍城區有更多更好既選擇,如果小朋友係B2,王華湘唔容易。 ...

你指自行唔好簡反將軍澳?
自行b2生王華湘無機會?
如果九龍城胡兆熾如何?有咩b2 學校建議?
當局者迷求意見

kwankwanchun 發表於 17-12-8 12:09

你指自行唔好簡反將軍澳?
王華湘既DSE主科4+超過50%,應該有全港B2A既水平(甚至可能係區內既B1C水平,前三分之一),所以應該都多區內邊緣人、B2A爭。
如果鍾意九龍城胡兆熾,等大抽獎吧,自行應該可以有更好既。

王家爸爸 發表於 17-12-8 12:24
王華湘既DSE主科4+超過50%,應該有全港B2A既水平(甚至可能係區內既B1C水平,前三分之一),所以應該都多區 ...

自行都簡反九龍城區? 觀塘的話係咪競爭都大?
通常自行都會進取d? 會考高過自己banding 嘅學校?

kwankwanchun 發表於 17-12-8 22:26
自行都簡反九龍城區? 觀塘的話係咪競爭都大?
通常自行都會進取d? 會考高過自己banding 嘅學校?
...
雖然話自行唔分區,但係多多少少都有影響,九龍城區都係好啲。

回覆 hkpapa852 的帖子

多謝hkpapa852提供資料

西貢區b1生入讀比例是64.65% ,咁米真係叫做機會只係一半半...............真係有D擔心

NT8

64.65%

63.92%

2,066

大家可否比D意見 ,小朋友讀區內都算比較有名既小學 ,級28 , 自行選聖馬可及觀馬 , 而大抽獎諗住1.宣基 , 2.迦密 3.係米就需要開始安全D,(諗住將官安全D,因為今日將官講座講唔係只叫成績表全A或B生,有C都收),跟住就[諗冇理由仲揀景嶺架...就空白晒諗唔到啦........
而又諗住最後真係唔好彩就敲羅氏 , 不過羅氏座講校長講過如果interview收左唔讀而最後又去敲門就一定唔收....我又真係諗住interview左再諗,不過又好驚佢真係收左到時又冇左個最後機會....定其實敲門到時係睇成績唔洗理呢?

回覆 hkbc0817 的帖子

我校會見意 band 1 同學
乙一:宣基,迦密,二揀一

乙二:景嶺,將官,二㨂一

乙三開始:王華湘等band 2校

你們學校全級幾多名內是band 1? 咁就可以估計你小朋友屬band 1頭or中, 一般而言, band1頭跨區才比較有把握。會否考慮一間區外,一間區內?

山海兒女 發表於 17-12-9 19:36

我校會見意 band 1 同學
其實如果一定係band 1, 我会將所有区內和区外的B1校盡填,除了迦密及宣基只能2選一填乙一,最後才王華湘,因為王既然有B2入,B1就算排最後都一定有位。
我上年都係咁填,老師都Ok.  当然,要肯定一定是band 1先咁做啦!

hkbc0817 發表於 17-12-9 02:12
大家可否比D意見 ,小朋友讀區內都算比較有名既小學 ,級28 , 自行選聖馬可及觀馬 , 而大抽獎諗住1.宣基 , 2. ...
大抽獎的話,乙二填宣基or迦密都冇机会
只能乙二填景嶺或將官,以成绩計景嶺佔優,以机会率計也是景嶺高些,因為没有联系位

我們也是区內一線小学,级2X, 自行可試東区的聖馬可,中婦,筲官……等

回覆 aa06 的帖子

我都唔知學校有幾多名是B1生,只知大約130人....咁其實屬於B1頭定中呢?如果甲一, 一間區外,一間區內是否穩陣d

王華湘本身冇諗過會入讀,因為見佢係中中,但是今日同d家長講開王華湘現已經有3班是英文教學,仲有一班都變緊,咁是否差不多變英中呢?

今日聽聖馬可講座,問下d學生,個個小學都係頭10幾內,而講座內說中三選科都係成績好先選,成績冇咁好都未必選到心儀既科目又幾大壓力...........

如果乙一宣基, 二景嶺 , 三,將官 , 四d王華湘 , 咁是否到乙 四時都會隨機先抽B1生先再抽B2生?

到最後......真係咁唔好彩揀唔到心儀既中學,B1仔叩返4大英中機會又大唔好呢?有冇人可以分享下

你可以問老師你的小朋友是屬於band 1 頭或中, 據我所知前年黃永x小學全級二十多名的學生選了聖馬可中學不入, 所以就咁睇你的小朋友跨區選聖馬可勝算不大, 我建議你可以自行一選一間誇區如觀瑪 (男校冇女仔爭,機會大D), 自行二選本區宣中或迦密. 咁樣萬一不好彩要扣門時, 中學都可以看到你自行有選它而加誠意分.

回覆 aa06 的帖子

thx

‹ 上一主題|下一主題