用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 懷疑失用症
go

[聽/語障] 懷疑失用症 [複製鏈接]

朋友個女2歳半,好多音都發唔到,又模仿唔到,佢上網睇過,懷疑係失用症,有無媽媽有經驗分享?點樣確診?
   0    0    0    0

回覆樓主

果啲「好多音」係咩音?兩歲幾,應該要識簡單嘅音,如爸、媽、飲、玩、開呢啲音,有啲難啲嘅音可能會錯,如車變爹,水變隊....

如果連簡單嘅音都唔得,要睇下小朋友發展係咪遲緩,例如語言理解係咪慢咗,定係理解好好,只係講唔到嘢,講唔到嘢係因為口肌弱,定其他問題...

最好搵言語治療師做個評估。

我個仔係懷疑言語失用症,當時兩歲10個月都係得5個單字,但言語理解力跟同齡差唔多,經過一年半多既訓練,現在可以講到3至4元素既句子,但係算係進步慢,到現在四歲多,仲有好多音發唔到,所以講到咩晒,而且仲有好多BB話,好多時阿仔講野只有父母先會明白。
訓練方法都係靠不斷密集式操練。

a6u1 發表於 17-12-9 00:28
我個仔係懷疑言語失用症,當時兩歲10個月都係得5個單字,但言語理解力跟同齡差唔多,經過一年半多既訓練, ...
佢個女連韻母都講唔到,d 合唇音都唔係個個得,外人完全聽唔明

你仔仔喺邊度評估? 同埋訓練要幾密? 治療師會點教?有咩可以喺屋企做?

jessica118 發表於 17-12-11 10:20
我侄仔2歲幾個時都發唔到簡單音,之後去左做評估發現有發展遲緩,宜家係私人中心度做緊密集訓練,語言同理 ...
plz pm

Taviata 發表於 17-12-14 10:02
佢個女連韻母都講唔到,d 合唇音都唔係個個得,外人完全聽唔明

你仔仔喺邊度評估? 同埋訓練要幾密? 治療師 ...
我個仔兩歲11個月時係CAC評估為整體發展遲緩,之後上午番幼稚園,下午星期一,三,五上密集訓練(包每星期一次言語治療),之後自己在外面再額外加多每星期一次言語治療。治療方法都離不開要對小朋友不斷操練,對於發不準或發不到嘅音,就要佢望著媽媽嘅嘴形來學試講,如果望著都唔得,就要用些小道具或用手指幫一幫,例如用手指按一按小朋友嘅嘴唇來發某些音。

回覆樓主

我囡都是言語失用症,三歲半才開始叫爸爸媽媽,之前真係冇乜發音,現在四歲,這半年好好彩因爲轉了言語治療師才開始講嘢,雖然很多發音還需要時間斗正,但比起開初的絕望,起碼知道她不是不會說話
‹ 上一主題|下一主題