用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心私小
樓主: alicelam881
go

聖心私小  

聖私校風如何?有冇欺凌事件發生過

chungws 發表於 17-12-14 09:26
LingChiBaBa, 想請問知不知道中學DSE成績如何?因校務報告披露太少資料..... 學校有否向自己學生公布各科 ...

你女有無同學嘅家姐讀緊書院?

學校會在家長日(上學期派成績表當天)將DSE成績貼喺平台壁佈板,很詳細的,每科每Grade也有。

你可以找他們幫你影低。

因學校沒有在校務報告發放,我也不便公開。

LingChiBaBa 發表於 17-12-14 10:35
你女有無同學嘅家姐讀緊書院?

學校會在家長日(上學期派成績表當天)將DSE成績貼喺平台壁佈板,很詳細的, ...

明白,可唔可以講同边間中學成績類近?
因為聽聞之前成績唔夠好所以03年取消直升,我估呢幾年仍未到神校 level, 後兩年便見果效

gwenstephen 發表於 17-12-14 10:48
明白,可唔可以講同边間中學成績類近?
因為聽聞之前成績唔夠好所以03年取消直升,我估呢幾年仍未到神校 l ...

唔係03年取消直升,係13年自行收生時open to public。至於成績唔夠好,其實係講中文科,自從改行DSE後,第一年中文科DSE成績應該跌得幾甘,所以而家小學部咪要增加文言文部分。

從呢幾年升中派位所見,升上書院嘅學生人數無明顯減少,所以自行收生時實際無乜點減到小學部嘅quota,我估係更改自行校外生嘅貨源,13年前自行收生校外生來自部分天主教小學及持有校長推薦信先有得interview,13年後就取消此限制。

會達至神校水平嗎?  相信不易,看看每年有多少小學部尖子流失.......這也給予小學部Band2學生的機會,希望她們好好珍惜,否則書院真的在自行收生時減收小學部學生的話.....

17年DSE成績未有喎!用16年成績4主科level5+比較,好過跑馬地某女校今年成績少少啦

LingChiBaBa 發表於 17-12-14 11:49
唔係03年取消直升,係13年自行收生時open to public。至於成績唔夠好,其實係講中文科,自從改行DSE後,第 ...
跑馬地某女校....開埋名都得啦 ~~~

LingChiBaBa 發表於 17-12-14 11:49
唔係03年取消直升,係13年自行收生時open to public。至於成績唔夠好,其實係講中文科,自從改行DSE後,第 ...

即係收返直屬果時咁多? 我聽幾個家長講話只有60%升返係咪流料?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

mcl203 發表於 17-12-14 12:14
跑馬地某女校....開埋名都得啦 ~~~

你地個個都咁叻估到啫

brrbaby2007 發表於 17-12-14 12:15
即係收返直屬果時咁多? 我聽幾個家長講話只有60%升返係咪流料?

唔駛聽人講,校網有。

http://shcsps.edu.hk/06_perform-promote.html

LingChiBaBa 發表於 17-12-14 12:20
你地個個都咁叻估到啫

仲要估,唔使下化~~~

mcl203 發表於 17-12-14 12:28
仲要估,唔使下化~~~

話哂呢度都係"小一選校",唔係"升中派位"。

LingChiBaBa 發表於 17-12-14 12:27
唔駛聽人講,校網有。

http://shcsps.edu.hk/06_perform-promote.html

有60%上書院,25%上top school,其他也不差,只有幾個去鴨真培德寶血
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

brrbaby2007 發表於 17-12-14 12:41
有60%上書院,25%上top school,其他也不差,只有幾個去鴨真培德寶血

所以唔好淨係聽得6X%上書院。

留意去到18-19及19-20年畢業生,4班年就會多幾個學生派去無咁好嘅中學。

咁都唔錯噃! 你知嗰间出名谷……
另外,真不知原來小學 quota 冇乜少过。 我老友上午班,一早唸定考前七十就穩陣; 只聽闻下午班收得一半

gwenstephen 發表於 17-12-14 13:02
另外,真不知原來小學 quota 冇乜少过。 我老友上午班,一早唸定考前七 ...

考前七十又未至於好穩陣,睇係3班年定4班年,始終Band2都要靠D運氣。

津貼部學生人數多,百分比自然細D。

gwenstephen 發表於 17-12-14 13:02
另外,真不知原來小學 quota 冇乜少过。 我老友上午班,一早唸定考前七 ...

一年收60個計,top 25人出更好學校,考70應可以吧。其實只要不是考最尾果幾個,升果d中學也不錯

ALARMCLOCK 發表於 17-12-14 08:22
都是評估(Assessment)。簡單D講即係一些學校的測,考。 FA=測驗20%, SA=考試80%
...

明白,謝謝 ……

回覆 mcl203 的帖子

其實係講緊跑馬地山上面, 定山下面果間?
聖心私小 VS 瑪利曼
聖心私小 VS 跑馬地聖保祿

大家點睇? 邊間較好?

yianleen 發表於 17-12-14 16:44

若果我無理解錯,跑馬地就係跑馬地...另一間可能會叫大坑道

用學生去向去睇...中環會去大坑道...相反...絕少或唔會咁做~~~

我投瑪利曼及跑馬地聖保祿,升中唔洗同第二間小學一齊爭,吸引好多

唔好劃出腸啦
好少咁多用家斉集討論,想問句……点解年年有人去大坑真光?照計聖心成績應該好啲架