用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心私小
樓主: alicelam881
go

聖心私小   [複製鏈接]

HauMiranda 發表於 17-12-11 13:11
我只是私小家長,非聖幼家長,所以無法替你估計。但私小家長有很多也是聖幼家長,他們告之現階段除了自行 ...

可以分享下點谷嗎? Thanks!

2012baby 發表於 17-12-11 21:45

如果天生聰敏,聖心私唔算谷。與其他神校比,校長體諒女仔數學未必能跟足,只教快半個到1個學期。

聖私真正壓力求源並唔係谷,而係continuous assessment,所有測考默均計分。
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回覆 2012baby 的帖子

贊同學校谷唔谷, 真係見人見智, 但「全年無休」, 相信是聖心私小家長所認同的。我女資質平庸, 要好勤力好勤力才跟得上。學術上不只教快半個學期至一個學期, 英文教快一個學年, 即小一就買小二的英文書;中文, 書跟進度, 但練習就做深一年, 小一的26週中文練習, 一買就係買小二;數學教快半個學期左右. 由於半日制, 老師多數趕書趕進度, 例如英文, 今堂教完VOCAB就即堂QUIZ, 我女基本上無法串新字, 次次QUIZ都成績強差人意, 好彩QUIZ唔計分... 但不得不承認班中有很多精英, 做卷萬無一失的, 所以我女都跟得頗吃力。
試卷就教乜考乜, 聖心私小教的都不淺, 但至少考卷都係出番教過既野, 但留意做卷要好快, 英文測驗4頁紙, 15分鐘, 有COMPREHENSION... 睇慢啲都唔得... 可以CHECK卷可算係奢侈。中、數、常都可以HANDLE到.... 但聖心私小對英文真係有很高的要求。

測考方面, 考試兩考正常, 一個學期兩次測驗, 由十月中開始到十二月中, 英文三測, 聖誕後考試前仲要來多一測, OK GE, 當溫書... 但真係考測冇時停, 冇測驗的星期就有默書, 默完中就英.... 第一次測驗及第二次測驗中間有兩星期左右「休息」(只有默書), 家長都異口同聲要抖個大氣, 可想而知小朋友及家長有多忙, 可謂長期處於作戰狀態。再者, 老師不會因為你明天有測驗而給少一點功課... 功課數量每天大同小異, 所以有時一日要兼顧功課、測驗、背古詩、做VA功課..... 有時家長都不得不出手......

不過我和我女大致都熟習了這個模式, 而我女上學也是開心的.

HauMiranda 發表於 17-12-12 10:26

贊同學校谷唔谷, 真係見人見智, 但「全年無休」, 相信是聖心私小家長所認同的。我女 ...

QUIZ只是測試課堂有多吸收,沒所謂啦。

說到FA,真的好crazy,只有15-20 mins,要做大量sections,填充、成語、閱讀理解、標點、做句、句子重組、語法.....跟本要即睇即答,冇得諗。
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

贊同學校谷唔谷, 真係見人見智, 但「全年無休」, 相信是聖心私小家長所認同的。我女 ...

絕對應同,每星期都要溫習,non stop 的FA and dictation 由九月底讀到六月,要夠耐力

2012baby 發表於 17-12-11 21:45

朋友讀緊,話番半日溫完書仲有時間,所以唔覺得辛苦,谷唔谷見人見智。

九成升 BAND1 中學喎,梗係有原因啦,一分耕耘,一分收穫
仲有,你地得半日返學,小朋友可以有幾辛苦呢?同意大人就要下苦功了

ALARMCLOCK 發表於 17-12-13 15:43
同意!從前也曾抱怨為何要一年到晚不停地温習。但經過數年的訓練,今天我才明白到黄校長的心意。。。原來 ...

喺呀,聖心有 track record, 六年後斤兩十足。
總好过你日日自己操,以為操到八、九十分以為掂之時,老師話你知預備入 band 2/3 schools.

另外,自信、快樂學習也是抽象及个人,同意你觀点; 如小朋友快快樂樂六年,上到中學唔狗人來又点自信呢?

喺聖心私小最重嘅唔係好勤力好勤力,而係上堂好專注好專注,同埋明白返Quiz錯D乜。

當年我女SA/FA前都係做返D Quiz、exercise咁,唔要求top10%成績,其實可以好開心嘅。

習慣專注上堂,上到中學亞女會好受用。

ALARMCLOCK 發表於 17-12-13 18:52
六年寒窗苦讀,是不會白費的。現在才知原來聖心私小给中學老師的印象是乖乖女加勤奮型學生。。。!:joyous ...

小學尖果班,去到頂尖學校一樣好輕鬆

回覆樓主

雖然每個禮拜都有fa或默書,但係份量都合理,只要跟住時間表每日溫小小都可以應付到,咪當平時溫書

ALARMCLOCK 發表於 17-12-13 18:52

六年寒窗苦讀,是不會白費的。現在才知原來聖心私小给 ...

利申: 朋友个女在讀,睇过試卷,經常交換心得,略知一二.

聖心私小老師值得一讚,佢地改卷完全不会亂梨,要你明唔係要你做; 所以坊间 label佢地谷係唔公平
佢阿女讀得好開心,下午仲去學野,看書習慣一流,做功課自動波,又乖,仲想点? 神校真勁!

回覆樓主:

小女今年小一,未入學前都驚好谷,但返左呢幾個月,感覺並唔係傳聞中的辛苦,平均每日用1個多小時做功課,默書同FA係幾密,但範圍唔多,唔難應付,最難係要背古詩,開學到宜家已經背了10首,其他就冇咩特別難。
學校閱讀風氣好,小朋友每日都會自己攞書返學睇,返學好開心,因為我個女好鐘意返學,佢話仲開心過返幼稚園。

ALARMCLOCK 發表於 17-12-14 06:20
其實考FA 果幾課又會在SA 考番。所以在SA時都有幾課讀得輕鬆D。

吾好意思,想問下FA和SA = ?

多謝幾位聖心家長分享,原來學校谷得有道,建立良好溫習習慣

想問用家你地心儀聖心中學嗎?還是大家都會搏其他同級 / 高一級既中學?

LingChiBaBa 發表於 17-12-13 18:37
喺聖心私小最重嘅唔係好勤力好勤力,而係上堂好專注好專注,同埋明白返Quiz錯D乜。

當年我女SA/FA前都係 ...

LingChiBaBa, 想請問知不知道中學DSE成績如何?因校務報告披露太少資料..... 學校有否向自己學生公布各科成績等等?
‹ 上一主題|下一主題