用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇仔女在加拿大讀公立中學, 住homestay? ...
樓主: HangYi
go

有冇仔女在加拿大讀公立中學, 住homestay? [複製鏈接]

回覆 smellycat 的帖子

我個仔讀完中一先過去

讀 year 8。

最新 BC 省 Vancouver School Board 公立中學 international student 學費 CAD14500 一年(10個月),homestay 費 CAD9500

一年

(10個月)。其他洗費仲有 medical insurance﹑field trips﹑某啲 course material fees﹑機票﹑電話 plan﹑entertainment 等等。

Flying-Man 發表於 18-4-20 20:56

我個仔讀完中一先過去讀 year 8。

Thanks!因為我嗰個都係仔,擔心咁細個過去冇”皇”管,變得懶散,我想了解下你仔仔依家喺果邊適應成點?平時放學做學校功課等自律嗎?我原先以為一個homestay family 淨係可以接待一個小朋友,怕佢覺得孤獨,但boarding school的費用比英國仲貴,但睇你留言原來都有幾個小朋友一齊住,好似又諗得過。

我仔仔除咗食方面唔慣外,其他都OK。香港係飲食天堂,嗰邊根本無得比,host family飲食習慣我地覺得怪,仔仔亦唔太鍾意,但有時亦有驚喜,試過有salmon食,host亦有特登買豆豉鯪魚同咸蛋畀仔仔食。

仔仔同女女

host families都接收兩個international students。小朋友孤唔孤單就要睇佢自己性格喇,我仔仔嗰邊另一個內地男學生,grade 11的,佢非常孤僻,唔會同host family一齊食飯,唔參與h

ost family的活動,成日留係自己房,唔知係唔係唔適應定有問題!

我仔仔喺香港已經係hea讀書,我已經唔理佢,依家咁遠,更家唔到我理,但成績暫時唔錯。我估佢無欠交又考到試出到成績,一定係佢自律先做到。當然再讀上去,課程越來

越深時,佢仲自唔

自律我就唔敢講喇!

回覆 Flying-Man 的帖子

打完一大堆,d字排位出得咁怪!!!

Flying-Man 發表於 18-4-21 13:07

我仔仔除咗食方面唔慣外,其他都OK。香港係飲食天堂,嗰邊根本無得比,host family ...

可能小朋友冇咁大功課壓力而變得自律。
我另外仲有一個問題,聽講公校係跟地址派,咁咪即係要搵咗host family先?

Flying-Man 發表於 18-4-21 13:10

打完一大堆,d字排位出得咁怪!!!

唔好意思,問你好多問題

smellycat 發表於 18-4-22 20:48
可能小朋友冇咁大功課壓力而變得自律。
我另外仲有一個問題,聽講公校係跟地址派,咁咪即係要搵咗host fam ...
我聽講local學生是跟住址派學校,但我兩個仔女(international students)都係跟學校位置去做homestay placement的。

Flying-Man 發表於 18-4-23 10:11
我聽講local學生是跟住址派學校,但我兩個仔女(international students)都係跟學校位置去做homestay placem ...

I see. 即係搵咗邊間學校收先再揾homestay.

smellycat 發表於 18-4-23 11:22
I see. 即係搵咗邊間學校收先再揾homestay.

如果你仔女沒有父母、親人做guardian, 學校都會當佢地係international students, 不跟 地址派學校。 你可以聯絡你有興趣嘅school board 去申請學校 ,但係唔係所有學校 都畀你去申請. 有啲區只會佢select 嘅學校畀你去apply,  而有啲區嘅學校自己school係自己安排homestay, 唔需要另外apply,  咁樣你就方便啲.

想問一下Toronto有什麼少中國人及好的公校介紹?

回覆 HangYi 的帖子

我之前幫我老闆個囡搵加拿大公校, Agent都有介紹過D有寄宿的, 如果小朋友年紀細你又擔心的話, 可以搵有宿舎的公校喎. 不過應該多數公校都要住homestay的. 而且每咁多留學生都住過homstay, 應該整體都安全的.  

kidtomum 發表於 18-5-3 10:13
想問一下Toronto有什麼少中國人及好的公校介紹?

你認為好的定義是什麼 ?  如果你係講成績 ,大部分學校都係多asians, 尤其是 中國學生。york region 最多。

Flying-Man 發表於 17-12-12 10:34
其實我去咗好多年嗰啲海外升學教育展,攞咗好多資料睇,亦有搵agent幫我跟下,問好多資料。 我自己亦都周圍 ...
你好, 請問你是找哪間Agent幫助申請你仔女的學校? 如方便煩請告知或者PM我, 萬分謝謝!

Flying-Man 發表於 17-12-12 09:53
我女女2016年過去讀grade 9,今年讀grade 10,仔仔今年先過去讀grade 8。因女女間中學無grade 8讀,所以仔 ...

delete

Flying-Man 發表於 17-12-8 20:16
我兩個仔女都在BC省讀公立中學讀(不同中學),亦是住homestay(不同homestay families)。So far 都好好呀!

...

Hi Flying-Man,

你可以pm我你找哪一間agent嗎?

Flying-Man 發表於 17-12-12 09:53
我女女2016年過去讀grade 9,今年讀grade 10,仔仔今年先過去讀grade 8。因女女間中學無grade 8讀,所以仔仔要去另一間讀。我仔女的中學都under同一個教育局的,兩間學校距離唔算遠,佢地住的地方亦距離唔算遠,一程巴士可到。每星期六佢地會約出來見面,出去食野,亦會你去我屋企,我去你屋企,叫做亙相有照應。
個homestay programme是教育局offer的,教育局同一間安排homestay的機構合作,為international students做homestay matching同placement。個homestay機構會畀問卷調查你填,睇下你生活及飲食習慣,對homestay有咩要求,然後homestay機構會盡量按你的要求,你學校地址做matching同placement。我當時要求homestay families屋企有琴,返教會,不吸煙及近學校的,結果我仔女homestay families都叫meet到我嘅要求,只略嫌仔仔返學車程較長,但佢返學個巴士站就好近佢屋企門口,30秒內行到。
homestay機構會盡量按你的要求做matching同placement,如果個placement你唔滿意,你可提出,能否換我就唔太清楚,因我未試過換,但我相信如你有特別concern,應可特別處理。
想問吓, host family 星期日會幫手帶你仔仔女女返教會嗎?

另外想問, 係咪每年都要向學校填表申請 homestay?

最後, 可以 pm agent 資料嗎?

可以PM我agent資料嗎? 謝謝.

可PM AGENT資料嗎?
我女女都中二考慮這一, 兩年內去加拿大讀書. 想知多一點資料. 謝謝.

Flying-Man 發表於 18-4-23 10:11
我聽講local學生是跟住址派學校,但我兩個仔女(international students)都係跟學校位置去做homestay placem ...

請問 你2個小朋友喺Vancouver 邊間公校呀,多中國人或香港人嗎

有AGENT電話可介紹嗎?
‹ 上一主題|下一主題