用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇仔女在加拿大讀公立中學, 住homestay? ...
go

有冇仔女在加拿大讀公立中學, 住homestay?

感覺如何? 始終有d 擔心 (因為係女)

HangYi 發表於 17-12-7 13:23

睇下遇到咩寄宿家庭,我女同學遇過因為唔執房就終止合約,亦有啲好好假期返港會接送去機場,放假一同出遊。

HangYi 發表於 17-12-7 13:23
我兩個仔女都在BC省讀公立中學讀(不同中學),亦是住homestay(不同homestay families)。So far 都好好呀!

女女的host(外國人)有family活動都會要請我女去,佢屋企食 organic food (可惜我女唔識欣賞),host有兩個仔女同我女差唔多年紀,另仲有一個女中學生亦同住(唔同房),都同我女會有偈傾。個host住新型apartment,極近我女學校,佢行路返學,10分鐘內到,好方便,零車費。我女有幫手吸屋內地氈,亦要負責洗客厠(因佢自己有份用)。聖誕節host會送禮物,我女亦有份的。

我仔個host(香港二代,在加拿大出世,嫁加拿大人)住house,比較舊,屋內環境一般,距離我仔學校比較遠,佢要搭兩程車,共約40分鐘車程。佢有試過遲到,亦試過因巴士去到佢個站full晒而飛站,但我覺得對佢是磨鍊,而家佢知道咩時間佢一定上到車,點樣轉車最快捷。同屋亦有個男中學生一齊住(唔同房),佢個host都好nice,有次佢family gathering,帶埋佢地兩個去,亦有次host媽媽(香港人)生日,亦帶埋佢地兩個去,佢地每人收到一封利是。host養咗兩隻貓,我仔恨咗好耐養貓,啱晒佢。我仔要幫手洗碗,清潔貓沙,倒垃圾等家務。

回覆 Flying-Man 的帖子

*邀請

are you familiar with any private schools in Vancouver?

lovecasey 發表於 17-12-8 21:13

are you familiar with any private schools in Vancouver?
Sorry, I am not familiar with private schools.

Flying-Man 發表於 17-12-8 20:16
我兩個仔女都在BC省讀公立中學讀(不同中學),亦是住homestay(不同homestay families)。So far 都好好呀!

...

點解唔讀同一學校同homestay , 可以有照應?Homestay family 係學校揾?有冇得揀架?

女仔選擇寄宿學校好d

HangYi 發表於 17-12-11 18:30
點解唔讀同一學校同homestay , 可以有照應?Homestay family 係學校揾?有冇得揀架?
...
我女女2016年過去讀grade 9,今年讀grade 10,仔仔今年先過去讀grade 8。因女女間中學無grade 8讀,所以仔仔要去另一間讀。我仔女的中學都under同一個教育局的,兩間學校距離唔算遠,佢地住的地方亦距離唔算遠,一程巴士可到。每星期六佢地會約出來見面,出去食野,亦會你去我屋企,我去你屋企,叫做亙相有照應。

個homestay programme是教育局offer的,教育局同一間安排homestay的機構合作,為international students做homestay matching同placement。個homestay機構會畀問卷調查你填,睇下你生活及飲食習慣,對homestay有咩要求,然後homestay機構會盡量按你的要求,你學校地址做matching同placement。我當時要求homestay families屋企有琴,返教會,不吸煙及近學校的,結果我仔女homestay families都叫meet到我嘅要求,只略嫌仔仔返學車程較長,但佢返學個巴士站就好近佢屋企門口,30秒內行到。

homestay機構會盡量按你的要求做matching同placement,如果個placement你唔滿意,你可提出,能否換我就唔太清楚,因我未試過換,但我相信如你有特別concern,應可特別處理。

Flying-Man 發表於 17-12-8 21:19
Sorry, I am not familiar with private schools.

想問下你點揀學校,有咩要留意?難唔難適應?另外,如果讀完form 3 先去讀Grade 10,係咪要揀埋科?
謝謝

根據homestay機構嗰份資料,要做homestay family要經過interview,所以我相信唔係個個family都可以收海外學生。

Janis 發表於 17-12-12 10:06
想問下你點揀學校,有咩要留意?難唔難適應?另外,如果讀完form 3 先去讀Grade 10,係咪要揀埋科?
謝謝
...
其實我去咗好多年嗰啲海外升學教育展,攞咗好多資料睇,亦有搵agent幫我跟下,問好多資料。 我自己亦都周圍搵資料,例如上EK。到最後真係決定要去外地升學嘅時候,我就睇下自己經濟能力負擔到幾多,比較過後覺得加拿大學費比較平, 天氣亦非常之好, 亦都有好嘅大學。當時亦有朋友有親人喺嗰邊住嘅,問咗佢哋好多意見,佢哋仔女都係嗰邊讀書,嗰邊長大,所以邊啲中學唔好邊啲好,佢哋都算清楚。我亦有同學喺嗰邊大學畢業,所以亦有問佢啲意見,最後我就揀咗呢兩間中學畀我仔女。

多謝你回覆
我打算俾囝囝住親戚屋企,所以會揀richmond區內學校,因親戚年紀大,唔太清楚邊間中學適合囝囝,所以要靠自己搵資料。

囝囝喺香港讀緊band 1中學,成縝唔算好好,但就有心讀書,見佢好吃力,又大壓力,覺得或者模式唔係好適合佢,想俾佢去vancouver試下

我打算明年暑假同亞囝一齊去睇下環境,希望安排到去學校參觀下,如有合適時間,會幫佢報個summer course試下

你覺得經agent攪好啲定係自己直接去申請好?

Janis 發表於 17-12-12 10:49

多謝你回覆
嗰邊中學畢業要80個credits。Grade 10啲科目開始計credits,如果為大學揀科鋪路,grade 11開始就要小心揀科,但中學校內有counsellor會guide住你。因我當時怕女女唔適應,所以grade 9就送佢過去,希望佢壓力冇咁大。
我仔女喺香港都係讀英文直資中學,上堂及教學模式同而家佢地嘅加拿大中學相若,所以佢哋適應上冇問題,亦都好好彩唔使讀ELL(以前叫ESL),目前都可以入正規嘅英文班(希望佢哋生性,唔好跌落去ELL),如入唔到正規英文班係唔可以畢業。

我兩個仔女讀書都唔叻,又唔算自動自覺(尤其是個仔),你個仔係香港讀band1,雖然你話成績唔算好,但佢有心機讀,我就認為佢成績上一定冇問題,至於交朋結友上就要睇佢個性格啦。

回覆 Janis 的帖子

過去睇下環境,試下讀summer course係非常之好嘅安排,試完再決定最好。
我因怕有甩漏,亦都唔清楚整個申請中學程序,所以我最後都係搵agent幫我跟,佢哋唔收費用,無壞呀! 佢叫我準備咩文件,交咩,去邊度申請, 我就照做,安心好多。當然自己亦都要睇緊啲,上網攞下料, 問下EK大能JM,咁就萬無一失。但如果你好有信心自己搞得掂,咁就唔需要經agent, 個人自己選擇。

回覆 Janis 的帖子

BC省唔止一個教育局,Richmond嗰邊好似有自己嘅教育局,收海外學生準則同homestay安排,會唔會每個教育局唔一樣,我就唔太清楚,你問清楚啦。

唔該哂你,講得好詳細
我都想搵agent攪,但又擔心agent只會推介佢有connection嘅學校

或者試下email 去 richmond school district 問下情況,website 淨係見到一般資料同埋可網上報名,冇講收生要求

Janis 發表於 17-12-12 14:50

唔該哂你,講得好詳細
我仔女的學校都係我自己揀,然後pass畀agent跟。自己做定資料搜集,心中有數,就唔怕畀人呃喇。既然你有親戚在Richmond,雖然佢地未必知道d學校好唔好,但叫佢地問下有無識人知,或直頭有仔女或孫讀過,然後攞個聯絡畀你直接同佢地傾。

祝你成功。

Thanks so much

Flying-Man 發表於 17-12-8 20:16

...

Hello! 我想問下去加拿大讀公立中學加homestay一年嘅費用係幾多?我見你仔仔year 8過去讀,係咪喺香港讀完六年班就過去?