用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問各位東華三院黃笏南中學如何, 屬band1A, B or C學校 ...
樓主: Teresatam
go

請問各位東華三院黃笏南中學如何, 屬band1A, B or C學校?   [複製鏈接]

yaya_c 發表於 17-12-7 13:24
中一中二都要留校食飯.

thx.
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

YmOra 發表於 17-12-7 13:26
我記錯了。

也都謝謝你

YmOra    發表於 17-12-7 14:49
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

peggy 發表於 17-12-7 13:38
冇記錯上年衹選200人first in

噢!比我知道的更少呢!

醒目開學勳章

YmOra 發表於 17-12-7 14:37
噢!比我知道的更少呢!
未搬回舊址時是全in

YmOra    發表於 17-12-7 14:50

little_yolky 發表於 17-12-7 13:18
咦? 係選人見的嗎? 聽校長講好似話達最低標準就見喎。可能係聽太多講座, mix up咗。 ...

其實上次我去上晝嗰轉open day, 校長只係話盡可能見晒, 但無同我地講面試最低要求.....而我睇番EK 有d家長嘅Post話從上年定前年開始都好似已經唔係見晒所有申請人㗎啦~

醒目開學勳章

Teresatam 發表於 17-12-7 14:44
其實上次我去上晝嗰轉open day, 校長只係話盡可能見晒, 但無同我地講面試最低要求.....而我睇番EK 有d家長 ...
上年開始衹選部份人in

YmOra 發表於 17-12-7 14:37
噢!比我知道的更少呢!
係呀, 哩一、兩年已經唔係見晒全部申請人, 最怕選左佢做自行但又無得in, 咁就嘥左個自行位, 不過點都好我囝囝鐘意都值得一博, 廢事到時怨我!

Teresatam 發表於 17-12-7 14:47
係呀, 哩一、兩年已經唔係見晒全部申請人, 最怕選左佢做自行但又無得in, 咁就嘥左個自行位, 不過點都好我囝 ...

有jm都話"中英數"有1A2B就可以報,咁!你囝囝達標咪可以一試囉!

Teresatam 發表於 17-12-7 14:44
其實上次我去上晝嗰轉open day, 校長只係話盡可能見晒, 但無同我地講面試最低要求.....而我睇番EK 有d家長 ...

我去下皺果場, 校長就話中英數主科要最低1A2B, 係呀, 佢係話盡量見晒架, 所以我仲以為係meet個requirement就會全in添。我當時仲心諗, 幾好喎, 俾多D機會D同學。

little_yolky 發表於 17-12-7 15:01
我去下皺果場, 校長就話中英數主科要最低1A2B, 係呀, 佢係話盡量見晒架, 所以我仲以為係meet個requirement ...
都係老問題, 我份卷深, 全級最叻個個只有BCC, 其實可能已等於ABB, 咪冇得見?
之前有高人講過, 學校心裡有數, 用以往經驗略知呢間小學一二, 但可能收form位老師已scan走我.....

soscho 發表於 17-12-7 15:13
都係老問題, 我份卷深, 全級最叻個個只有BCC, 其實可能已等於ABB, 咪冇得見?
之前有高人講過, 學校心裡有數 ...
2018年度中一自行分配學位收生準則及比重如下:教育局提供之學生成績次第排名50%;面試40%;課外活動10%。

little_yolky 發表於 17-12-7 15:01
我去下皺果場, 校長就話中英數主科要最低1A2B, 係呀, 佢係話盡量見晒架, 所以我仲以為係meet個requirement ...

其實校長講得唔夠明確, 究竟係盡量全部IN晒, 唔係都會IN最低面試要求嗰D學生; 定係仲要喺最低面試要求裡面嘅學生再挑選人見, 可能始終搬回新校舍可能會多人選佢地, 但面試時間又有限, 所以校長都唔敢實牙實齒講, 我估佢要睇到時有幾多申請人已定!

YmOra 發表於 17-12-7 14:55
有jm都話"中英數"有1A2B就可以報,咁!你囝囝達標咪可以一試囉!

我囝囝應該都meet最低要求, 但其實校長講得唔夠明確, 究竟係盡量全部IN晒, 唔係都會IN最低面試要求嗰D學生; 定係仲要喺最低面試要求裡面嘅學生再挑選人見, 可能始終搬回新校舍可能會多人選佢地, 但面試時間又有限, 所以校長都唔敢實牙實齒講, 我估佢要睇到時有幾多申請人已定!

衣車前列生真係會出現BCC ? 一向如是都係見到BCC ? 咁師姊有無自行入過黃笏南 ? 若一直都係咁評分,理論上黃笏南同區中學,應對同區衣車評分唔會無認識。個人睇法,若係老師揀人見,無乜可能無經驗睇同區衣車既成績表,除非好似某些中學叩門階段用校工收表,一見表都唔派。

但,我都仲係懷疑,前列學生係BCC,真係少見,小學亦評得好狠~~~

mcl203 發表於 17-12-7 16:53

衣車前列生真係會出現BCC ? 一向如是都係見到BCC ? 咁師姊 ...
我舉例啫, 唔好咁認真

即HF 不嬲俾其他學校嘅印象都係卷深?

根據過去既經驗, 份卷無論點深, 唔知點解叻既同學始終都係9X分, 我哋A係85, 好D, 如果係90分先A既學校, 唯有寄望數學A了。

little_yolky 發表於 17-12-7 17:05
根據過去既經驗, 份卷無論點深, 唔知點解叻既同學始終都係9X分, 我哋A係85, 好D, 如果係90分先A既學校, 唯 ...
我地當年間小學係入門90 = A- ~~~

mcl203 發表於 17-12-7 17:12
我地當年間小學係入門90 = A- ~~~
都話你間係名校啦。

little_yolky 發表於 17-12-7 17:18
都話你間係名校啦。

係津校~~~

就算某小學因"卷深"出現叻嘅同學仔只考到BCC成績,中學都會响""全港成績次弟"中留意到學生位置的前後別校的學生的成績表皆顯示"AAA",那就不是間接地知道BCC學生的"""真正實力"""嘛!

‹ 上一主題|下一主題