用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教瑪利曼用家 分享 萬分感激
樓主: Babymui831
go

真心請教瑪利曼用家 分享 萬分感激

woyj 發表於 17-12-9 13:04
所以咪有異議囉 !
又假設我只從一位家長得出這個看法,實在顯得別人非要同意你不可吧!
這裡是討論區呢!

已經講得好清楚學校小二冇教乜野,又要求功課做乜野。只是當看不到吧……既然咁清楚學校教學,又回吾清楚,咁即是小二做這些也是正常?
而且,我無提及育兒模式。份功課冇可能學生自己會做,我只說明情況,與育兒有何關係。不再回應了,因為一直看你其他回覆已不想來 '"引用回覆",看官自行理解

ps. 你繼續搬龍門慢慢解釋字詞狹義。

mcl203 發表於 17-12-9 11:11
唔怪得咁少瑪小高小或畢業生肯分享學校資訊。若不利申係用家,係難以服衆而引致無限申延~~|
...

我都唔明點解咁激動;亦睇唔明有時話不是初小拿好多A,有時又話正正是好多A那個,可能我冇認真睇。Marymount校方和家長也很低調,但坊間好多誤傳,所以想講吓。我大女剛從MPS 升MSS、細女現讀P5。

P1-4成績表只有grade,90-94%是A-、100%才是A+。P5 and P6 三次呈分會將學生分為九等分,group 1 to group 9, 每次會告訴你在group幾。如Group 1,舊年即級12、13以內。

兩女都沒有補習,我經驗係識哂學校既東西,已夠學識拿A,不會教淺考深。大女話5、6年級大約1/3至1/2人補習吧。大女三次呈分係Group 2、Group1、Group1;overall Group 1。

功課有不同類型,想你有唔同學習經驗,深淺都不會幫她們做,不計較功課分;唔識就上網做吓research。

有Literature讀既小學不多,我認為中英文學都係好架,make you more creative。一條河因應大小可用4個名詞代替。Eng Lit獨立一科,小孩吸收到幾多就幾多,不會因唔合格而留班;Eng Lit也不呈分的。Lucky to have Eng Lit class for MPS girls.

舊年多數人都選上MSS,大女冇報任何自行直資。去了DGS和SPCC真的不多,只有幾個,畢竟style好唔同,MPS女應好少想去,多數係父母要求。DGS和SPCC interview那幾天也不多人請假。反而她同學每年都有轉去國際校和出國。

MSS今年DSE非常、非常好,我好開心,雖然我兩女也會高中離港,但証明愉快學習也可考取好成績。

Babymui831 發表於 17-12-6 10:49
我相信好多人聽到瑪利曼都會知道係好學校,無論係名氣校風校舍 都是很好的

請問用家可否分享

請問用家可否分享
1.小學升中學的 百分比
政府規定,60-70%

2. 知道學習環境係很開心的, 是一間不催谷的學校, 會否太happy 咁學術上同成績 點睇? 家長自己谷同補習?
我自己覺得跟學校課程已夠了,小學生應試唔同既東西。

3. 同學們之間會否有比較 是否有競爭和壓力?
唔覺有,但感受很個人的。

4. 會栽培小朋友 參加不同類型的比賽
有好多俾你自願参加,但津校冇咁多免费訓練俾你了。小女参加過作曲班,印象幾深刻。

5. 小朋友開心和老師有愛心?
開心。有冇愛心好難一概而論

mcl203 發表於 17-12-9 13:23
仲有,引用 和 回覆,個人理解兩者意思係有分別既~~~

哎,我部手機只有‘引用回覆’,手機係無分‘引用’和‘回覆’, 多講係唔想令人誤會係針對式回覆,再重申,世事係可以共存既~~~

正如,樓上MPS家長分享瑪小生去向,這可以解釋之前瑪小準用家從朋友得知既30%瑪小生升中去向,若堅持要證實誰是誰非,為乜呢?世事一定要分勝負?

你可以有你既深信及堅持,我仍係無異議~~~

希望你明白及瞭解~~~

Felix223    發表於 17-12-15 12:20
黃大力  [/b  發表於 17-12-15 12:01

mcl203 發表於 17-12-9 15:34

哎,我部手機只有‘引用回覆’,手機係無分‘引用’和‘回覆 ...

其實,由本po開始我已係嘗試解答樓主既問題,MPS既po係EK一向分享唔多,其後見有家長從朋友得知既資訊,似乎同我暸解既有出入,為了讓有興趣瞭解MPS學習模式既家長知多一點點,所以我亦開始去解釋一D坊間對MPS既誤解,亦迥避與某些網友主觀意見上爭論~

若論MPS教學程度如何,係某些學生無補習情況下,仍何輕鬆學習,成績理想,是否已反映學術程度對學生係適合,Eng Lit對初小學生既難度,或取A與否是否為學習終極目標?自己考量下,我只從一般學生角度出發去分享~

至於某位網友曾論及用家身位疑問,我一向覺得非分享重點,所以我選擇婉轉式回應問題,好似,我係有表達我知既MPS資訊唔算少,亦識唔少MPS生,似乎我已試圖令疑問明朗一些,但遺憾被誤認為係針對性回應。

點解我認為我自己可以分享一些我認知既MPS教學模式?其實,我已係若干po講過我小朋友曾就讀某本區英津小,佢亦係前列學生,成績以取A為主,明未??

最後,我仍對任何網友從多途徑得知既資訊表示尊重,無異議~~~

……

回覆樓主:

thankyou all so much for the detailed reply.. really appreciate all your advice and experiences..

cslval 發表於 17-12-9 15:23
請問用家可否分享
1.小學升中學的 百分比
政府規定,60-70%

thankyou for your response.. may i ask which tutoring class does marymount  student  usually attend ? thanks

Babymui831 發表於 17-12-9 23:27
thankyou for your response.. may i ask which tutoring class does marymount  student  usually attend ...
兩女冇補習,真的不知道啊。

聽聞這校重英輕中,所以英文科表現突出,但中文科就「麻麻」;是真的嗎?

cslval 發表於 17-12-9 23:58
兩女冇補習,真的不知道啊。

oic thanks

kongman 發表於 17-12-10 00:47
聽聞這校重英輕中,所以英文科表現突出,但中文科就「麻麻」;是真的嗎? ...

還記得,朋友當年P1首個家長日,班主任係教英文,約11月尾或12月頭,面談時有提到部分學生由9月開課日英文水平不足而需要協助,即係中英並存,而令進度較慢,會於下學期開始全英上課。仲記得,其後一段時間,由OK既同學仔去支援落後既同學仔去再解釋課堂內容,朋友亦係其中之一,仲有互對手冊,確保已抄底所有功課,令家長可以跟進。

所以MPS如之前所講,係一所真正既英文小學,大部分科目全英授課,有別於部分私直係漸進式採用英語授課,。亦可能如此,慣常用英文,而出現既所謂‘英強中弱’,此係相對既中英比較,個人認為,不存在學校重英輕中。

至於論補習/功課班,朋友身邊既同學仔係絶大部分係有既,應超過2/3係有各樣型式既補習。但朋友本身無補習,所以亦不太認識佢地於那些補習社補習。或許,各學生所見係唔同,佢所見亦不代表係全部既事實,又或許,只係該年度家長較以往積極去安排補習。

MPS係一所傳統既輕鬆學習小學,學校當然有要求教好學生,但並非催谷型,亦對BCA或Pre-S1唔太重視,無加操加課求成績~~~

mcl203 發表於 17-12-10 10:57
還記得,朋友當年P1首個家長日,班主任係教英文,約11月尾或12月頭,面談時有提到部分學生由9月開課日英文 ...
謝謝分享!非常詳盡! 請問番放學時間係?每堂課大約多長?有net同普通話嗎?謝謝

Penipony 發表於 17-12-10 13:33
謝謝分享!非常詳盡! 請問番放學時間係?每堂課大約多長?有net同普通話嗎?謝謝 ...

無留意添,好似8:00,早回校學生都會被鼓勵閲讀,放學係早一般津校10分中,星期五放2:30,午餐時間亦相對少10分中,前校長話早10分中係避免因位於學校區,昜做成塞車影響大坑道,MPS唔鼓勵學生小息或午飯時段留班房做功課,要全清班房去公衆地方~

有錯留待用家更正~~~

Penipony 發表於 17-12-10 13:33
謝謝分享!非常詳盡! 請問番放學時間係?每堂課大約多長?有net同普通話嗎?謝謝 ...

Net得一位,始終津校,資源係有限,普通話好似係P2有一班被安排,仲有無継續真係唔知,朋友無上過,亦一向唔太理日常如何,全依靠學校教導,全信任學校~~~

mcl203 發表於 17-12-10 13:55

Net得一位,始終津校,資源係有限,普通話好似係P2有一班被 ...

補充:
1.每日8:00-8:20系study time, 要帶中文或英文圖書
2.通常系self study 既時候做功課
3.功課量可以接受
4. 小二開始會有中文及英文既輔導,每班成績最差既六位去另一課室以小組形式上課,以便老師再慢慢詳細講解,而其他同學會以正常速度教書。
利申: MPS家長

Koala0000 發表於 17-12-7 10:47
朋友是舊生,話其實只要你想升MSS都可以升到,其他沒有升上去的是考到更好的學校自己選擇跳船,比如去DGS、 ...

一定唔係想升就升
我朋友個女就係升唔上,連其他b1校都唔敢選,試都唔敢試。係近年事
其他就唔方便講太多了
咁佢係咪全級最差,定稍差,我唔清楚,問唔出口

mcl203 發表於 17-12-10 13:55

Net得一位,始終津校,資源係有限,普通話好似係P2有一班被 ...

小學普教中,嚟緊考慮廣教中

蝦米豬 發表於 17-12-12 23:50
小學普教中,嚟緊考慮廣教中

中文科使用普通話教的?
不是廣教中嗎?

Babymui831 發表於 17-12-13 12:34
中文科使用普通話教的?
不是廣教中嗎?
P2-4有一班是普教中,其他3班是廣教中,P1, P5-6全是廣教中