用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教瑪利曼用家 分享 萬分感激
樓主: Babymui831
go

真心請教瑪利曼用家 分享 萬分感激 [複製鏈接]

mcl203 發表於 17-12-8 17:25
咁又唔知了,會唔會係根本要求好基本野,家長用成年人角度去睇~~~

朋友分享,同一KG升MPS, 有家長話大 ...

親友及她女兒們也是能承受壓力的人,而且小朋友成績表幾乎全A。所以,我更相信她說深呢!
至於eng lit. 是容易達標,但年紀尚小巳經要讀亦是事實。補習亦極普遍 。我說的是現時情況

woyj 發表於 17-12-8 17:32
親友及她女兒們也是能承受壓力的人,而且小朋友成績表幾乎全A。所以,我更相信她說深呢!
至於eng lit. 是 ...
係咁風格喎...傳統如是 ~~~

至於...初小取A係難度不高....家長可以靠補習頂住D A仔....P3後開始有变...有要求但唔算谷
Eng Lit唔難讀...每科每年有best award...年終任何一次測考少3-4分...即與獎無緣...何以想像有幾難讀
好似P2教潦草...亦開始有project...亦好似開始用powerpoint...但都係小朋友應付有如既 ~~~

mcl203 發表於 17-12-8 17:46
係咁風格喎...傳統如是 ~~~

至於...初小取A係難度不高....家長可以靠補習頂住D A仔....P3後開始有变...有 ...

我估你誤會了!我不是說她女兒初小拿好多A喎……亦不是說補習就可頂住有A。由成績好的人說出來的情況,我更信。

woyj 發表於 17-12-8 17:54

我估你誤會了!我不是說她女兒初小拿好多A喎……亦不是說補習 ...

我無指你位朋友呀。

我係指普遍現象係咁,記得朋友P1話老師係咁講,P1-2好昜A,高小好難攞A,佢早前再分享,見部分初小前列生去到高小近乎消失於前列,又真係取A難左,唔好誤會。

mcl203 發表於 17-12-8 17:59
我無指你位朋友呀。

我係指普遍現象係咁,記得朋友P1話老師係咁講,P1-2好昜A,高小好難攞A,佢早前再分 ...

高小難A?她正正是好多A那個。
你說學校風格云云,實質是指甚麼?

woyj 發表於 17-12-8 18:02
高小難A?她正正是好多A那個。
你說學校風格云云,實質是指甚麼?

一向如是咪你分享果D囉,我係認同你呀~~~

咁你朋友好叻女,取A係唔易~~~

難唔難取A我估我都知既,90係A-,仲要計埋平時分+測+考,我都識若干MPS生既~~~

mcl203 發表於 17-12-8 18:11
一向如是咪你分享果D囉,我係認同你呀~~~

咁你朋友好叻女,取A係唔易~~~

咁我真係睇唔明
因為你之前話學校唔谷嘅, 無教深無教快,亦冇用功課去谷……

woyj 發表於 17-12-8 18:17
咁我真係睇唔明
因為你之前話學校唔谷嘅, 無教深無教快,亦冇用功課去谷……
...
咁我真係唔明喎...唔谷唔教快唔教深唔用功課去谷...同唔昜取A有乜直接關係 ?? ~~~

mcl203 發表於 17-12-8 18:36
咁我真係唔明喎...唔谷唔教快唔教深唔用功課去谷...同唔昜取A有乜直接關係 ?? ~~~
...

我係唔明點解你之前講嘅學校情況,後面又同意我講嘅呢。基本上有矛盾喎……

woyj 發表於 17-12-8 18:55
我係唔明點解你之前講嘅學校情況,後面又同意我講嘅呢。基本上有矛盾喎……
...

我講既係學校教學模式,你講既係你朋友既學習模式,兩者有乜重疊既空間?我係同意你分享既係存在於家長學生既學習取態~

舉例,學校唔會教深,唔保證取A係易~
學校唔谷學生,又唔表示家長唔安排去補習~

mcl203 發表於 17-12-8 19:17
我講既係學校教學模式,你講既係你朋友既學習模式,兩者有乜重疊既空間?我係同意你分享既係存在於家長學 ...

我講的也是我所知道學校教學係深,亦有實質功課作例,並不是我朋友的學習模式。
唯一我們共同一致的是學生普遍有補習。

woyj 發表於 17-12-8 19:22

我講的也是我所知道學校教學係深,亦有實質功課作例,並不是我 ...

你可以有你既理解和睇法,我亦無異議~~~

我講既分享係來自我認知既,亦深信我觀察到既係事實,我知既MPS教學模式,相信唔會比你認識既少~~~

mcl203 發表於 17-12-8 19:32
你可以有你既理解和睇法,我亦無異議~~~

我講既分享係來自我認知既,亦深信我觀察到既係事實,我知既M ...

再補充,瑪小用既書係無跳級,理應係適合學生程度。

mcl203 發表於 17-12-8 19:37

我只跟樓主說出我所知道的。你有另外的見解,我也沒有回覆你在先,是你指明要回我嘛……
我也知書冇跳級,但吾代表工作紙、功課吾深,要求吾高。

mcl203 發表於 17-12-8 19:37

唔怪得咁少瑪小高小或畢業生肯分享學校資訊。若不利申係用家,係難以服衆而引致無限申延~~|

woyj 發表於 17-12-8 20:06

我只跟樓主說出我所知道的。你有另外的見解,我也沒有回覆你在 ...

不是說別人有另外睇法也沒異議?
我道出用家意見,好快有指定回覆我,內容亦清不楚,又加上幾個假設,看來這個沒異議也只是空談吧!
怪不得EK 可讀性的帖子越來越少

mcl203 發表於 17-12-9 11:11
唔怪得咁少瑪小高小或畢業生肯分享學校資訊。若不利申係用家,係難以服衆而引致無限申延~~|
...

將個人接觸到既一位家長套用於已認清某校既教學模式,只可以無言~

瑪小生既科目取A,朋友會問A係指A-, A 定 A+,各指幾多分,瑪小成績表如何顯示各科成績,去認識下究竟對瑪小認識幾深,高小生又如何評估組別,高小生不可能無認識吧~

woyj 發表於 17-12-9 12:28
不是說別人有另外睇法也沒異議?
我道出用家意見,好快有指定回覆我,內容亦清不楚,又加上幾個假設,看 ...

所以咪有異議囉 !
又假設我只從一位家長得出這個看法,實在顯得別人非要同意你不可吧!
這裡是討論區呢!

mcl203 發表於 17-12-9 12:53
將個人接觸到既一位家長套用於已認清某校既教學模式,只可以無言~

瑪小生既科目取A,朋友會問A係指A-, A ...

似乎仲未搞得清楚分享學校教學模式,和某位家長既育兒模式既分別,要將家長既育兒模式套用於已確定係學校教學模式,真係無奈。無異議係指兩種事實並存,並非指將兩種事實混為一談下無異議,真係搞清楚分別好D~~~

mcl203 發表於 17-12-9 13:20
似乎仲未搞得清楚分享學校教學模式,和某位家長既育兒模式既分別,要將家長既育兒模式套用於已確定係學校 ...

仲有,引用 和 回覆,個人理解兩者意思係有分別既~~~

Felix223    發表於 17-12-15 12:16
‹ 上一主題|下一主題