用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正v.s. st cat .
樓主: kafatcat
go

培正v.s. st cat .  

NICOLE123 發表於 17-12-7 18:24
培正適合安穩知足,小朋友開心為上的家長。
家長義工自由参加。基本上很多家長想參與,所以很多時要抽先可 ...

我又唔覺得話可以用六年慢慢追,最多咪4年。小五開始呈分,起碼要爭上培中,唔追點確保有位上呢?而且培正小一開始已經唔讀卷,的確係對培幼生一大挑戰。唔追返認多啲字,我真係怕佢就算識學過嘅嘢,都唔識睇份卷嘅題目。而且培小係普教中,呢樣又係另一個挑戰。所以入讀咗呢幾年,我哋有啲家長不斷向學校反映,希望可以加強學生銜接小學嘅能力。因此,呢年學校課程開始有啲變動了。

mannitol 發表於 17-12-7 21:49
我又唔覺得話可以用六年慢慢追,最多咪4年。小五開始呈分,起碼要爭上培中,唔追點確保有位上呢?而且培正 ...

呢年有什麼變動?

mannitol 發表於 17-12-7 21:15
我知佢內向慢熱,咪執佢呢樣嘢。英文有搵NET私補,但都係K3先開始。普通話都補過吓。其他就靠學校,自己教 ...

你有自己教大女,又伴讀,又有外補。請問你也有用同樣的方式栽培細佬嗎? 效果如何?

回覆 mannitol 的帖子

請問女女哪方面的性格適合入女拔?

回覆 02413124 的帖子

津小是大抽獎?或是叩門?

amoyresident 發表於 17-12-7 22:26
呢年有什麼變動?

最大改變係英文課本改咗。因為我唔清楚之前課程係點,只聽過幾個有兄姊之前讀過嘅朋友講,課程係比之前深咗啲,多咗嘢。老師都有講過,課程係唔同以前。但實質有咩改變,我因為冇得比較過,好難講變咗啲咩。

amoyresident 發表於 17-12-7 22:30
你有自己教大女,又伴讀,又有外補。請問你也有用同樣的方式栽培細佬嗎? 效果如何?
...

以前大囡,我都係跟住學校嘅課程去教。到細佬,又要繼續跟個大嘅,的確係忽略咗佢,連學校教過嘅嘢,我都係K2尾先開始執返佢,所以細佬學術上的確冇家姐咁好。幸好細佬比較受教,數學比家姐領受得快,中文認字能力也比家姐學得快。只係英文因平時環境接觸較少,佢有少少抗拒,要追的確要多點時間。

EggCroco 發表於 17-12-7 22:32

請問女女哪方面的性格適合入女拔?

夠硬淨,唔怕輸,懂收懂放。

女女有沒有學哪項運動?或音樂?

EggCroco 發表於 17-12-7 22:54

女女有沒有學哪項運動?或音樂?

入小學前冇。

請問你是否full time mum?

引用:我大囡讀SC,+細囝讀培正。 當年大囡培正Wai

原帖由 mannitol 於 17-12-07 發表
我大囡讀SC, 細囝讀培正。
當年大囡培正Waiting, 雖然最後wait唔到,但都一心諗住讀SC。因為知道大囡比較醒 ...
你分析得好好呀多謝你。
其實我個女都係慢熱怕羞,但係我又唔知佢算唔算醒目
你覺得st cat 係咪真係幫到冇自信心嘅小朋友?知唔知點樣幫呢?

你個女會唔會係st cat 裏面比較叻嗰啲?
如果冇咁叻嘅嗰啲,大慨會考啲咩小學?你覺得會唔會好過培小?

mannitol 發表於 17-12-7 21:49
我又唔覺得話可以用六年慢慢追,最多咪4年。小五開始呈分,起碼要爭上培中,唔追點確保有位上呢?而且培正 ...

我自己兩個小朋友分別经歷過2個不同階段,大那個小一,小二當年英文用故事書教英文中文跟普通课本,细那個小一英文用课本加reader,中文小一上学期用校本。小一2個一直都没有讀卷,眼見身邊大多数培幼升上的同学都没有問题,小一数學第一次测验平均分有90。英文8ㄨ。反而插入來的有不適應。

我追的意思是培幼比出面淺左,但升上培小慢慢追回。

引用:Quote:EggCroco+發表於+17-12-7+22:32+ 回

原帖由 mannitol 於 17-12-07 發表
夠硬淨,唔怕輸,懂收懂放。
Good reference indeed

引用:Quote:mannitol+發表於+17-12-7+21:49+ 我

原帖由 NICOLE123 於 17-12-07 發表

Thanks
So detailed
我搵到馬騮頭係咩意思啦😁

EggCroco 發表於 17-12-7 23:03

請問你是否full time mum?

Yes

先生是否專業人士?或老闆?

kafatcat 發表於 17-12-7 23:08
你分析得好好呀多謝你。
其實我個女都係慢熱怕羞,但係我又唔知佢算唔算醒目
你覺得st cat 係咪真係幫到冇 ...

SC有好多機會Show and tell. 只要小朋友返到屋企,講到老師要求帶咩返去,帶咗返去就有機會show and tell.  而每年都有專題活動,為期一個月,K1會向其他同學滙報自己嘅發現。而K2, K3 就有機會向三四班家長們present 自己班嘅topic. K2開始有剪報分享,和自願性質嘅講故事比賽。K3有自己揀題目嘅英文show and tell。每年仲有一個大型Show.
我比較幸運,大囡幾年都遇着好老師。K1嘅NET班主任仲用咗半年時間,不斷鼓勵佢,打開我囡嘅金口。
SC冇名次冇獎項,永遠都唔知自己嘅小朋友叻到邊個層次。但老師會觀察到小朋友嘅弱點,會轉告家長。以我認識嘅小朋友,就算冇直私offer, 都唔代表佢哋唔叻,佢哋嘅叩門能力都唔差,一樣叩到心儀嘅學校,升到小一一樣適應冇問題。

EggCroco 發表於 17-12-7 23:22

先生是否專業人士?或老闆?

哈哈…你問到好似查家宅咁,唔係咁適合係度答囉。而且又同個題目不乎。

EggCroco 發表於 17-12-7 22:34
回覆 02413124 的帖子

津小是大抽獎?或是叩門?

係大抽獎,不過當年同班同學全部叩到地區一線,而且小朋友小四,眼見前芧同學多來自sc, kv 又有cckg 相信幼稚園功不可沒