用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正v.s. st cat .
樓主: kafatcat
go

培正v.s. st cat .  

mannitol 發表於 17-12-7 08:35
考頭嗰批,或有特異功能嘅,有路走嘅都會走,除非始終情擊培中啦。另外就係英文叻嗰批,入到培中又好,抽 ...

多謝用家分享,難怪每年培正都爭崩頭,聽你咁講,出去考英中既培小生都有一定既競爭力喎。

上年有幸遇上呢個難題x2,最終係選擇PC, 我就系比喻:培正=公務員 SC=做生意果位家長 . 每年都有唔選PC 去SC, KV etc 然後有神校offer 既勁人, 不過我自問不是/亦不求系果0.x% 人.

選擇PC, so far 非常滿意, 當然放棄SC 好不舍, 不過清楚自己要既系無壓力既成長過程, 有龍選龍

其實培正VS SC
就睇下你鐘唔鐘意培正小學/中學,
有些人好介意/討厭中中, 那培幼就不是你杯茶了!
如果心儀神小, 培幼也不是你杯茶,
我相信SC 本身會令小朋友更有實力去考神校,名小
當然面對的壓力不少,
好多揀培幼的, 都係疊埋心水讀15年,
又或者想買個安心有back up, 自己外補再考心儀既小學, 應該就係培幼校長預計那15%

mannitol 發表於 17-12-7 08:35
考頭嗰批,或有特異功能嘅,有路走嘅都會走,除非始終情擊培中啦。另外就係英文叻嗰批,入到培中又好,抽 ...

其實又未必所有叻人想走的。留下的亦很多。培小英文一定深過一般地區名津(唔計41網)。

閱讀理解上年K3已有。上年培幼有人跳去英華/D B S

利申:小朋友培幼上現高小和初小

mannitol 發表於 17-12-7 00:20
我大囡讀SC, 細囝讀培正。
當年大囡培正Waiting, 雖然最後wait唔到,但都一心諗住讀SC。因為知道大囡比較醒 ...

多謝用家分享,非常詳盡

nic_bb 發表於 17-12-5 22:10
兩間都好,選擇要睇妳有乜喺手、背景、有幾多分、父母有冇名津舊生分、夠唔夠進取同小朋友資質等等。Btw,  ...

我都收到sc am offer。。本來都係打算主力龍校,但收到sc offer個人想法開始有動搖。。
本身n無。得15分,父母無名校背景。咁有幸培正收,係米應該揀培正穩陣d?

silub 發表於 17-12-7 16:36
我都收到sc am offer。。本來都係打算主力龍校,但收到sc offer個人想法開始有動搖。。
本身n無。得15分, ...

Personally, yes.
我本來都係為咗穩陣,但喺培正讀左一年幾,依家係真心鍾意學校,真係超有愛同埋好注重品德教育

回覆:培正v.s. st cat .

PC 用家們都好有愛心呀,好詳細分享,好幫到我
請問你哋好鍾意培幼,除咗老師好有愛心,其實課程係點樣架,多唔多活動教學啊?師生15:1?會唔會好多大B,冇咁照顧到細B?
你地話小朋友好乖,咁會唔會要好discipline呢?
透明度高唔高架?多唔多家長義工活動要做?

你地覺得培幼適合乜嘢嘅小朋友?乜嘢家長?

kafatcat 發表於 17-12-7 18:08
PC 用家們都好有愛心呀,好詳細分享,好幫到我
請問你哋好鍾意培幼,除咗老師好有愛心,其實課程係點樣架, ...

培正適合安穩知足,小朋友開心為上的家長。
家長義工自由参加。基本上很多家長想參與,所以很多時要抽先可以做。

培正家長多忙於為子女假期去玩,常常會谂有咩好玩。而唔係有咩要補/要学。

玩盡三年,学術上小学有六年追。不似要出去考小一的其他学生。

引用:Quote:kafatcat+發表於+17-12-7+18:08+ PC+

原帖由 NICOLE123 於 17-12-07 發表
培正適合安穩知足,小朋友開心為上的家長。
家長義工自由参加。基本上很多家長想參與,所以很多時要抽先可 ...
咁好好啊,多謝你嘅分享。咁你當時有冇擔心升唔返上小學?

kafatcat 發表於 17-12-7 18:27
咁好好啊,多謝你嘅分享。咁你當時有冇擔心升唔返上小學?

我地是全部升小的只是2017年入学才開始收85%因開多了班。

其实你小朋友正正常常不是搅事/大落後基本上吾冼擔心。

NICOLE123 發表於 17-12-7 18:31
我地是全部升小的只是2017年入学才開始收85%因開多了班。

其实你小朋友正正常常不是搅事/大落後基本上吾 ...

如果小朋比較好動,坐唔定,多嘢講,古靈精怪。。咁培正岩唔岩佢呢?

silub 發表於 17-12-7 18:52
如果小朋比較好動,坐唔定,多嘢講,古靈精怪。。咁培正岩唔岩佢呢?

開学初期一定有呢D学生,除非係本身過度话躍症,否则培正老師好快教到佢地跟大隊。

培正学生係乖不是呆。培正出名馬騮頭。

回覆 mannitol 的帖子

媽媽是否女拔old girl?女女是否大B?聖公會教友?可否分享成功考入女拔心得?

引用:Quote:silub+發表於+17-12-7+18:52+ 如果小

原帖由 NICOLE123 於 17-12-07 發表
開学初期一定有呢D学生,除非係本身過度话躍症,否则培正老師好快教到佢地跟大隊。

培正学生係乖不是呆。 ...
乜嘢係馬騮頭?

咁你會點形容培幼嘅教學模式?

mannitol 發表於 17-12-7 08:24
當年有啟基和女拔offer。最後梗係揀咗後者啦

想問下你大女讀Sc有冇外補?

kafatcat 發表於 17-12-7 19:15
乜嘢係馬騮頭?

咁你會點形容培幼嘅教學模式?

你上Google search下培正馬騮頭你就知

培正教学:活 + 傳统
重視品德

学術一定不及九龍塘名K,因他不是要train 你去考小学,不必為他人作嫁衣裳。上到培正小学再慢慢追上。

EggCroco 發表於 17-12-7 19:15
回覆 mannitol 的帖子

媽媽是否女拔old girl?女女是否大B?聖公會教友?可否分享成功考入女拔心得?

我哋是N無,囡囡是2月的。我哋冇一心諗住入女拔,所以冇特別train佢,甚至在K3之前,都唔認為佢適合。後來响朋友分析下,和自己去上堂認清到囡囡性格,到入了2nd in 先覺得囡囡都適合,而且已是差唔多最後嘅機會,跟住先執佢嘅interview 技巧,最後幸運地得到校長垂青入讀。

pidget 發表於 17-12-7 19:22
想問下你大女讀Sc有冇外補?

我知佢內向慢熱,咪執佢呢樣嘢。英文有搵NET私補,但都係K3先開始。普通話都補過吓。其他就靠學校,自己教和伴讀了。

回覆樓主

小朋友n年前係ms vs sc,簡左sc,覺得冇簡錯,入到地區一間唔錯津小,第二個直情ms pc都冇in名幼只in 左sc kv