用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 真心請教
go

真心請教  

我哋屋企家庭每月收入約100K。樓已供滿,四大長老自給自足。
沒有特別大開支,一年有三次短途旅行、保險費等等。
有一位小朋友4歲大,讀九龍塘名幼。

請問各位讀國際學校的家長,我們的收入可以供小朋友讀國際學校嗎?
學費以外、有無其他費用要預備?
謝謝。

cocaBB 發表於 17-12-5 13:28
我哋屋企家庭每月收入約100K。樓已供滿,四大長老自給自足。
沒有特別大開支,一年有三次短途旅行、保險費 ...

真心答:平有平讀啫,唔係每間都咁貴。不過depends on 你願意花幾多錢作為教育開支。

重點係,你有冇心水學校?4歲即係K2?報咗小學未?e+應該有好多間已經截咗報名了!

凝聚態 發表於 17-12-5 14:22
綽綽有餘,唯一要準備就是儲定錢給子女將來去外國讀大學,因為讀得IS九成會將來到海外讀大學。 ...

Agree

回覆樓主

唔需要供樓要讀每月keep住15000留下學費加補習其他雜費都可以。唔好忘記到時國際學校一年有幾個交流團去下歐洲同美國都幾皮野。還有每年學費8-10percent 加幅

凝聚態 發表於 17-12-5 14:22
綽綽有餘,唯一要準備就是儲定錢給子女將來去外國讀大學,因為讀得IS九成會將來到海外讀大學。 ...

同意。無需供樓的話儲錢出國也沒有問題,畢竟小朋友才4歲。

假如你月入十萬,除稅後約有一百萬,一般國際學校總支出都不會超過30萬(已包括你交流,補習等等)。最頂級的漢基同GSIS大約平均20萬左右。(即使加入levy影響上下3至4萬左右)基本上食唔太多錢,保守計你除去所有支出還可以儲下30萬。12年已經有360萬,應該足夠你讀大學。

成日講課外活動支出,但其實你點俾,一個小朋友的時間係有限,唔通你一日有10小時ECA咩。而對很多家長,最害怕的應該不是學費,而是一些間接費用,例如,買架好d的車,summer旅行要去歐洲坐船。大部分學校都唔會迫你,只係家長自己俾自己壓力。

我觀察所得,大部分國際學校的間接支出其實都會比最有名的直資少。原因是外國家長基本上大多唔care,減少惡性循環的機會。

hksunshine    發表於 17-12-6 11:03
凝聚態    發表於 17-12-5 15:18

大部分的交流團,特別是低年級都可能要家長陪同。即使你有無限資金,你都不會有無限假期。假如你從前是一年去3次日本(當你一年15日假,一次去5日,一年去3次),基本上你會減一次去日本的機會,把時間留俾小朋友交流團。一加一減,其實無多到。

xiubak 發表於 17-12-5 15:15
回覆 hitommycc 的帖子

睇完大家留言我都開始有啲擔心。真係要搵咁多錢先可以讀國際學校? 我們人工無樓主 ...

一個月2萬,一年咪24萬,你搵十億又係24萬,搵100萬都係24萬。唔洗咁擔心,中國有d家長賣左隻牛俾小朋友讀大學都係咁。
最緊要自己覺得對得住小朋友。

仲有我成日都聽有d爸爸話讀國際學校要買架好d的車,但其實事實係爸爸想換跑車。學費同消費,大家都入晒小朋友條數

CurrySo    發表於 17-12-6 01:00
CurrySo    發表於 17-12-6 01:00

agree,讀國際學校同車係無correlation㗎,我哋連車都無添,其他同學仔又有司機又ferrari。。。but im comfortable getting the bus in front of them with my daughter and she shouldn't feel ashamed too.

我覺得最重要留意...
1. 學費每年加價
2. 外國升學開支
3. 將來退休生活

學費係會加,不過,如果我無估錯,加得最勁(按百分比)會係比較實惠個d(特別是ESF)。 原因係最頂的gsis,isf, hkis,harrow同cis已經好貴。要等實惠個d追上來先會再加。(似終大家都會睇性價比)

Dear-Valerie 發表於 17-12-5 15:41
我覺得最重要留意...
1. 學費每年加價
2. 外國升學開支
同意
同埋會唔會未來有職升,有人工加?
另外就係會不會有第二個小朋友?如果一個小朋友的話,靈活性會較高(可以搬細屋,唔請工人)
當然值不值得為左讀IS唔要細佬妹係另一個問題...

xiubak 發表於 17-12-5 15:47
我都無車。不過就算有車都冇用,學校根本無位泊 😅

hk沒有幾個學校有位泊車吧⋯⋯不坐校車時學生老師放學後同等巴士非常正常了⋯⋯

EconFather 發表於 17-12-5 15:46
gsis,isf, hkis,harrow同cis已經好貴。要等實惠個d追上來先會再加

啲新校間間都收差唔多呢個價位(學費+建校費),相比起嚟呢幾間算好抵…

香港一個學生,如果要維持小班教學,一個學生大約成本約15萬左右。(維持一個1班20學生)

而如果要維持一間新校維修,大約是5萬左右(例如維修遊泳池等等)

電腦又要錢,冷氣又要錢,software又要錢(唔可以用老番),香港學校基本上好多支出。而本地學校要提升設備,就要等教育局批錢,可能批個日你小朋友已經大學畢業。