用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有邊間中學高中有較多乙類課程?
go

請問有邊間中學高中有較多乙類課程? [複製鏈接]

請問有邊間中學高中有較多乙類課程-應用學習科目提供,而又教得好呢??謝謝!
   3    0    0    0

a_for_apple 發表於 17-12-5 12:54
請問有邊間中學高中有較多乙類課程-應用學習科目提供,而又教得好呢??謝謝!
...
暫時已確定有開辦APL既有以下學校, 試吓去研究吓佢地既資料

中學網

中學

HK1

聖類斯

HK2

皇仁,聖保祿學校(中學部),何東,李潤田,佛教黃鳳翎

HK3

寶血,筲箕灣官立

HK4

培德,香港仔浸信會呂明才

KL1

KL2

銘賢,惠橋

KL3

拔萃男書院,迦密,旅港開平,培道,何文田官立,胡兆熾,聖三一堂

KL4

伍華

KL5

觀塘官立,呂郭碧鳳,慕光

NT1

全完

NT2

廖寶珊

NT3

屯門官立,辛亥年總理,劉金龍

NT4

新界鄉議局元朗區中學

NT5

NT6

神召會康樂

NT7

浸信會呂明才

NT8

NT9

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-5 17:28
暫時已確定有開辦APL既有以下學校, 試吓去研究吓佢地既資料

唔該晒!請問嚮邊度搵到以上資料呢?

a_for_apple 發表於 17-12-5 17:31
唔該晒!請問嚮邊度搵到以上資料呢?

自己去校務報告睇吓

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-5 17:31
自己去校務報告睇吓

明白, thank you!  我以為教署有資料,但我又搵唔到

a_for_apple 發表於 17-12-5 12:54
...

基本上,"乙類課程"係透過學校報讀和報考,而上堂和學習則由"課程提供機構"提供,故無話邊D中學教得好,因為主要是外判,只要學生對某些課程感興趣,就可以及早向就讀中學咨詢報讀程序就可以呢!無話邊間有較多種類可供選擇,因為主要都是外判呢!建議,到心儀中學""簡介會""咨詢有關資料,理論上,只要學生感興趣想報讀,學校係需要幫學生報讀呢!不過,過去有資料顯示,大約有三分二中學有參與提供協助學生報讀"應用學習"課程,別誤會剩餘的三分一中學沒有提供此項服務,有可能只是該校沒有學生報讀而矣呢!

參考資料:第19、20頁::
2016年文憑試乙類學科各科報考的統計:::
其中,最受歡迎嘅"西式食品製作"課程,參與學校數目=175間;
   次受歡迎嘅"航空學"課程,參與學校數目=117間;
   所有課程的參與學校總數目為301間。
   佔日間中學約三分二呢!
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat16_2.pdf

應用學習課程概覽 2018-20:::
詳列課程要求和課程提供機構和升學路向及就業出路等等資料
http://www.edb.gov.hk/attachment/en/curriculum-development/cross-kla-studies/applied-learning/whats-new/Prospectus%20for%20Applied%20Learning%202018-20.pdf

wongkaka    發表於 17-12-6 01:29

YmOra 發表於 17-12-5 23:12
基本上,"乙類課程"係透過學校報讀和報考,而上堂和學習則由"課程提供機構"提供,故無話邊D中學教得好, ...

唔該晒呀!

a_for_apple 發表於 17-12-6 00:14
唔該晒呀!

其實如果你會諗APL, 不如留意吓:

兆基創意書院
VTC青年學院

之類既高中書院.

始終, 讀APL既出路只有一樣: 繼續升學

但如去其它高中書院, 可以有更好既機會去學習專門技能, 同更多出路

至於有會員話應該只係有部份學校無學生想讀APL, 唔係學校唔想攪, 咁我又可以好肯定咁講, 香港係有一批中學, 講明唔會開辦APL...... 好似以下呢間B1中學, 講明唔開APL, 連Category C既外語都話唔會開, 亦唔鼓勵學生讀8科, 全級更只有1/5人可以修3個Electives....

https://www.google.com.hk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjv6PDIkvTXAhWMzbwKHUy-DyAQFgg7MAM&url=http%3A%2F%2Fwww.sttss.edu.hk%2Fobj%2F1617Message%2FNSS%2520talk%2520for%2520S.3%25202016Nov.pdf&usg=AOvVaw1yV_FC4eO28qeP9x6rjIxL

唔好以為B1中學先係咁, 有一兩間非B1直資, 近兩三年校務報告年年都話"研究是否適合開辦APL"...... 咁都要研究幾年? 你話佢有冇心做呢?

hkpapa852 發表於 17-12-6 08:46
其實如果你會諗APL, 不如留意吓:

兆基創意書院

唔該晒!我留意一下!

IloveJJ 發表於 17-12-6 10:55
請教一下,全級得1/5人可以讀3科,係一個咩缺點呢?有咩問題呢?

另外,有APL既學校,即係可以申請去讀呢 ...
你個仔算叻,應該唔需要諗APL。

請教一下,全級得1/5人可以讀3科,係一個咩缺點呢?有咩問題呢?

一般學校既做法係,星期六自己出去讀APL校外課程,每修一個APL科目,需要少修一科選修。

如果會限制人數選修3科, 即係一定選科有限制...... 就算你想選個兩科, 都唔一定有得俾你讀

人小朋友唔係理科人, 影響無咁大..... 限制選3科, 即係只有個1/5人可以修M1/M2

IloveJJ 發表於 17-12-6 11:06

謝謝!
呢啲一線學校,我估應該係一個起、兩個止。

IloveJJ 發表於 17-12-6 11:21
哦,咁即係主要影響選修M1,M2?
我見聖類斯話只有精英班可以選修3科,即係只要係精英班,或唔係想讀M1,M2, ...
得咁少人可以修讀3科, 9成第3科都係M1/M2啦!

真係無乜幾多間好似QC同聖言, 年年人均考7.X科.... 好似SPC都係人均考7科

IloveJJ 發表於 17-12-6 11:21
哦,咁即係主要影響選修M1,M2?
我見聖類斯話只有精英班可以選修3科,即係只要係精英班,或唔係想讀M1,M2, ...
唔鐘意數學, 都好難讀物理。

‹ 上一主題|下一主題