用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 除左111, 點樣仲可以增加叩門機會?
樓主: smiley7x24
go

除左111, 點樣仲可以增加叩門機會? [複製鏈接]

pbhe 發表於 17-12-6 20:13
我仔當時都冇乜cert因我唔重視呢D,佢又冇乜強項。點知後來知道有D地區名津專揀有比賽獎項的見和收先知原 ...

哦,我地無叩地區名津,因為我發現所謂地區名津為爭上位,通常都谷到離晒地

Charlotte_mom 發表於 17-12-6 15:23
所有不是全in都係揀,佢睇咩料黎揀就無人知喇,所以正常地,portfolio係交表時同時
...

exactly!!

^GGmami^ 發表於 17-12-6 21:23
哦,我地無叩地區名津,因為我發現所謂地區名津為爭上位,通常都谷到離晒地
...
錯,地區名校唔會點焗,通常係考測深,功課淺,靠家長自己谷,相反地區二三線想升一線先谷得勁。

Fivedragon 發表於 17-12-7 12:39
錯,地區名校唔會點焗,通常係考測深,功課淺,靠家長自己谷,相反地區二三線想升一線先谷得勁。 ...

同意二線想上就谷,但地區一線想上全港最top,何嘗又唔係靠谷,不過地區二線確實普遍比地區一線谷,我非常認同

不過叩乜學校真係個人喜好,無乜好討論。有個現象好得意,地區一線先多數要111,真係最勁果堆係唔會睇呢d,實力最重要

^GGmami^ 發表於 17-12-7 12:55
同意二線想上就谷,但地區一線想上全港最top,何嘗又唔係靠谷,不過地區二線確實普遍比地區一線谷,我非常 ...

地區既一線大部份都唔焗,以我係葵青荃學校既認知,最谷既一線應該係青衣主恩,因為津貼學校去到一線有感難再有大進展, 去到樽頸,葵青雙仁,荃灣浸馬都係強調課外閱讀加語境。只要維持到穩定50-60%band2A以上學生就已經無敵。

二線學校就仲有發展空間, 所以谷都好正常,但礙於收生質素,再谷都係得20-35%到band2A以上

相反直資學校就真係谷,真係想再創高峰, 你睇下九宣呢類學校,真係勁野。

回覆樓主:

每間學校既叩門標準都唔同,你要睇下你心儀個幾間學校叩門收生要求。

我囡囡半年前叩門既時候,有一間係設有兩輪面試,唔駛考筆試,唔收portfolio,無申請表,自己寫信去申請 。

有一間都係自己寫申請信,收portfolio,學校會篩選約200人考筆試,一take過。

另外有兩間係有申請表連portfolio一齊交,第一輪筆試,過關後第二輪見校長。

Fivedragon 發表於 17-12-8 15:29
地區既一線大部份都唔焗,以我係葵青荃學校既認知,最谷既一線應該係青衣主恩,因為津貼學校去到一線有感難再 ...

Sorry我有少少離題添,講返樓主想知嘅野啦~

我地去年叩咗st mary同天神,第一round做卷,完全無揀過無問題,有交form就有得in

灣仔st francis無form填,自己寄信同portfolio去,有寄就有得in

跑馬地st paul有表要填,但唔係人人見,據說係要有揀過先有得in

Marymount就有興趣自己寄去,佢揀黎in,佢網站有講過點樣會加分嘅,揀過係其中一項

兩間軒官都係交form,兩間都話揀過會優先見

以上係我地去年叩門時嘅情況,今年可能唔同,作個參考好啦!咁你研下自己想叩果間要乜,間間都唔同~

回覆樓主:

多D cert

^GGmami^ 發表於 17-12-10 08:43
Sorry我有少少離題添,講返樓主想知嘅野啦~

我地去年叩咗st mary同天神,第一round做卷,完全無揀過無問 ...

想請教一下,portfolio 入面,係咪放以下:
K2及K3成績表、
Cert、
小朋友生活照 ?

十分感謝!

pycc 發表於 17-12-12 13:44
想請教一下,portfolio 入面,係咪放以下:
K2及K3成績表、
Cert、

我地有基本資料,k2下學期,k3上學期成績表,cert得張校內cert,同幾張生活照,6 pages

您好,想請問填甲部第一,二,三位和乙部第一二三位學校一樣,另自行分配已填和甲一及乙一位一樣,這是不是所謂的3條1呢?

smiley7x24 發表於 17-12-5 11:40
想睇下有冇乜野要做好準備, 謝謝分享.

其實唔係一定睇。111只係學校選人入閘的其中一個條件。其實最後入閘的好多都未必係111。

Charlotte_mom 發表於 17-12-5 12:01
其實,111及不上文武雙全

其實普通村校,有品學優異獎,名津會看重嗎?

還是真的要校際音樂節,朗誦節,先會重視?

回覆樓主:

我都想知profolio 同叩門需要d咩~
請大家指教通常名津會考咩?

想問下幼稚園朗誦節多數要自己報名參與,定有點學校會選學生參與?
‹ 上一主題|下一主題