用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中國/日本/德國/新加坡/奧地利/愛爾蘭/台灣/法國/加拿大 ...
樓主: 小時了了
go

中國/日本/德國/新加坡/奧地利/愛爾蘭/台灣/法國/加拿大U   [複製鏈接]

brother4 發表於 17-12-5 16:00
今年冇看,咁上年和前年?

上年都仲有官方資料如下, 前年之前我就無儲存底

內地部分高校免試招收香港學生計劃指南(2016/17學年): http://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/postsecondary/policy-doc/pilot-scheme/Pilot_scheme_2016/Booklet2015.pdf (北大 P.34; 清華 P.36; 中國人民大學 P.38)

2015年
北大: 16人
清華: 10人
中國人民大學: 29人 (文史哲系收咗4人)

內地部分高等院校免試招收香港學生計劃指南 2018/19:https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3562271&fromuid=1539350

內地部分高等院校免試招收香港學生計劃指南2017/18: http://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/postsecondary/policy-doc/pilot-scheme/pilot_scheme_2017/ebook.pdf

內地部分高校免試招收香港學生計劃指南(2016/17學年)
http://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/postsecondary/policy-doc/pilot-scheme/Pilot_scheme_2016/Booklet2015.pdf

內地部分高校免試招收香港學生計劃指南(2015/16學年)
http://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/postsecondary/policy-doc/pilot-scheme/Pilot_scheme_2015/Mainland_Expo_2014_Booklet.pdf

akys 發表於 17-12-5 16:05
除非政策改變,始終會有就業不確定性。作為香港人,申請國內工作與本地人是不一樣的,HR要做多好多嘢。返香 ...

你也講出重點。

奶媽個仔都在 “大米” 做呀。

不過佢唔係北清畢業。

小時了了 發表於 17-12-5 15:54
你睇吓嗰訪問, 好似係啱啱今年 DSE 嘅考入清華 O Camp, 影片中有10個8個

升學無疆界 清華大學,工程系為 ...

升學無疆界,我一直保持疑問,可信度存疑!

而且CCTVB的節目,一向都偏颇,加埋升學顧問做贊助,我看見你一直用這些軟性廣告當事實,真係唔好跟車太貼!

小心,小心!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-12-5 17:27
升學無疆界,我一直保持疑問,可信度存疑!

而且CCTVB的節目,一向都偏颇,加埋升學顧問做贊助,我看見你 ...
升學顧問都有西環插手

回覆樓主:

差很多,劍橋及牛頓有3XX至4XX收港生,點解差咁多倍?

akys 發表於 17-12-5 16:05
除非政策改變,始終會有就業不確定性。作為香港人,申請國內工作與本地人是不一樣的,HR要做多好多嘢。返香 ...

外國名大學畢業大把人請,國内名大學畢業回港揾工?

retriever 發表於 17-12-5 15:31
呢個你講得岩。不同名目的津貼很多。加埋就係TAKE HOME INCOME。

但D 津貼需然正大光明咁攞,但唔代表正 ...
大陸既津貼有啲似美國、歐洲,其實只係香港稅制簡單,所以傳統上無津貼。

akys 發表於 17-12-5 15:38
但用咁高成績讀咁TOP嘅學校,出來後入外國領事館做,可以做到乜嘢位?幾年後同學聚會,呢個大使,呢個一級 ...
難道讀鯨魚大學,幾年後同學聚會,個個做碧瑤,你做羅氏會好受啲?其實係心態決定命運。

brother4 發表於 17-12-5 15:39
有人報國内名大學但最後入讀有幾人?國内名大學收得有很多其它選擇,如歐州可能入籍
...
報國内名大學,入讀到既當然唔會太多人,好多系都係一個起,兩個止。

回覆樓主:

不要貼車太貼不要看微微—笑很倾城内的宿舍,實際上D香港生俾錢住酒店也不往國內宿舍

王家爸爸 發表於 17-12-5 18:20
報國内名大學,入讀到既當然唔會太多人,好多系都係一個起,兩個止。

名額有限?

王家爸爸 發表於 17-12-5 18:13
大陸既津貼有啲似美國、歐洲,其實只係香港稅制簡單,所以傳統上無津貼。 ...

唔止咁簡單。

生活指數昇得太快。

公家或所謂事業單位請人,資薪要跟上市場,會出現很多體制外既津貼,收錢既收得理所當然,但呢D 津貼既經費點來呢?

就係開幾個虛假項目,左蓋右蓋。

仲有版友提到城市警察。。。

內地出糧有所謂工資卡,即係銀行提款卡。但某地區既警察,係有幾張工資卡,話係津貼。大家諗下津貼點解會分帳啦。

王家爸爸 發表於 17-12-5 18:18
難道讀鯨魚大學,幾年後同學聚會,個個做碧瑤,你做羅氏會好受啲?其實係心態決定命運。 ...

鲸鱼大學昰king u定u of wheel?碧瑤是青雲志的女主角?羅氏是有錢?

winniesiu 發表於 17-12-5 21:03
她背景好普通。但思想一向另類,當全班都話讀醫幫人,佢話從政幫更多人
...
人人高分都讀醫,而佢不隨波逐流,有主見有目標,香港少見,令我佩服。

retriever 發表於 17-12-5 18:28
唔止咁簡單。

生活指數昇得太快。

真心感激大家提供好多內地大學有參考價值嘅資料

First Choice (頂級) (阿女要 DSE 考到26分以上就有機會有得選這些大學 - 以2017年計)
香港: 3大 – 中大, 港大, 科大
國內: 北大(有考古讀), 清华, 复旦 --- (30 - 33分)

Second Choice (阿女要 DSE 考到約18分以上就有機會有得選這些大學 - 以2017年計)
香港: 浸會, 理工, 城大 --- (要22分以上)
國內: 中国人民大学(有考古讀),, 上海交通大学, 浙江大学 (20分), , 南京大學(18分), 武汉大学(20分)

Third Choice (阿女要 DSE 考到13分以上就有機會有得選這些大學 - 以2017年計)
香港: 嶺大, OU, 教大 --- (要18以上)
國內: 山东大学 (11分)(有考古讀), 四川大学(14分)(有考古讀), 厦门大学 (13分), ,中山大学(14分), 北京師範大學(13分)

Fourth Choice
阿媽我搵咗22間都 OK 嘅大學俾阿女係中學階段俾佢自己去追求目標大學. 若果阿女仍然入唔到以上嘅香港/內地大學, 即係11分以下成績真係幾差吓. 既然成績差, 唔想讀書, 我應該到時唔會建議(我相信自己應該唔會俾錢)阿女浪費時間及金錢去讀Associated Degree/副學士/毅進/自資學位, 我好大機會建議阿女去學門手藝去學整野食/美容/化妝/什麼學徒之類, 又或者叫佢出來工作, 諗清楚佢自己前途想點行, 唔好諗住考唔到大學阿媽就一定俾錢佢 hea 讀其他無用嘅課程而唔出來做野.

嗯! 佢阿媽有時都幾狠心的

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3570407&extra=page%3D1&page=2 考古, 除咗山東大, 仲有北大、吉林大學、四川大學都係比較出色既。

小時了了 發表於 17-12-6 09:40
真心感激大家提供好多內地大學有參考價值嘅資料

First Choice (頂級) (阿女要 DSE 考到26分以上就有機會 ...
需要注意,國內好多課程都係中文教,香港人未必掂。

王家爸爸 發表於 17-12-6 10:33
需要注意,國內好多課程都係中文教,香港人未必掂。

嘻!嘻! 中文教呢樣應該唔擔心 (但擔心簡體字). 阿女暫時鍾意中文, 佢講過吓高中選科佢應該選中國文學, 中史&西史, 因為佢中文呢科暫時比較容易吸收.

我上星期去完嗰內地大學教育展後同佢傾內地大學科目, 佢聽我描述完後對係內地學中文及考古學有興趣. 當然, 6年後嘅佢會係點仍未知數, 希望佢向住可達到(achievable) 目標大學追求就好了

小時了了 發表於 17-12-6 10:42
嘻!嘻! 中文教呢樣應該唔擔心 (但擔心簡體字). 阿女暫時鍾意中文, 佢講過吓高中選科佢應該選中國文學, 中 ...
北京大學既考古學系出名!

王家爸爸 發表於 17-12-6 11:00
北京大學既考古學系出名!

little_yolky 分享https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3570407&extra=&page=2
內地考古出名: 山東大, 北大、吉林大學、四川大學

所以我嘅心水內地大學加多一間四川大學

考北大難度有啲高, 山東大學及四川大學容易好多
‹ 上一主題|下一主題