用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中國/日本/德國/新加坡/奧地利/愛爾蘭/台灣/法國/加拿大 ...
樓主: 小時了了
go

中國/日本/德國/新加坡/奧地利/愛爾蘭/台灣/法國/加拿大U   [複製鏈接]

brother4 發表於 17-12-5 14:35
香港劃—人工守水塘警察和市區警察人工一樣,國內好似不同咁市区公安有多少?
...
朋友做咗廿幾年公安生意,佢話幾年前廣東省公安正正經經人工加津貼等已經過萬。

hogwarts 發表於 17-12-4 17:07
It almost means the city is dying.

係 在“引刀自宮“

akys 發表於 17-12-5 15:18
朋友做咗廿幾年公安生意,佢話幾年前廣東省公安正正經經人工加津貼等已經過萬。 ...
香港人比較薪水,通常都忽略咗福利(因為香港打工福利少),大陸打工,津貼可以好高(例如:房屋津貼、配套既車同司機等等)。

akys    發表於 17-12-5 15:39

winniesiu 發表於 17-12-5 14:10
https://youtu.be/h5rudceB6cA?list=PLHy9N72YefOGG864h47-n4N3UkckfAIOi

呢個女仔係我仔同班同學,佢DSE ...

當年文革火紅年代,都有唔少歸國熱血青年。

朋友做咗廿幾年公安生意,佢話幾年前廣東省公安正正經經人工加津貼等已經過萬。 ...

津貼有幾正經?

brother4 發表於 17-12-5 14:35
香港劃—人工守水塘警察和市區警察人工一樣,國內好似不同咁市区公安有多少?
...

果D 差別咪 “津貼” 囉

王家爸爸 發表於 17-12-5 15:25
香港人比較薪水,通常都忽略咗福利(因為香港打工福利少),大陸打工,津貼可以好高(例如:房屋津貼、配套 ...

呢個你講得岩。不同名目的津貼很多。加埋就係TAKE HOME INCOME。

但D 津貼需然正大光明咁攞,但唔代表正規,只係習以為常。

retriever 發表於 17-12-5 15:25
當年文革火紅年代,都有唔少歸國熱血青年。

以你熟內地情況及內地大學資訊, 你會唔會俾你小朋友返內地讀大學? 點解?

小時了了 發表於 17-12-5 15:31
以你熟內地情況及內地大學資訊, 你會唔會俾你小朋友返內地讀大學? 點解?
...

研究院無所謂,本科唔會。

retriever 發表於 17-12-5 15:33
研究院無所謂,本科唔會。
Why?

王家爸爸 發表於 17-12-5 14:41
如果政策唔改,佢應該做唔成中國既外交官。但係可以去外國喺中國既領事館做,呢個可能係香港人既優勢。 ...
但用咁高成績讀咁TOP嘅學校,出來後入外國領事館做,可以做到乜嘢位?幾年後同學聚會,呢個大使,呢個一級領事,呢個3級領事,嗰個外交部要員,自己會唔會好難受?話時話,會唔會返香港做駐外機構職員好好多?

王家爸爸 發表於 17-12-5 14:55
開眼界好重要,但係唔好以為好容易去到歐美、國内名校。

有人報國内名大學但最後入讀有幾人?國内名大學收得有很多其它選擇,如歐州可能入籍

公安生意我亞爸昰xX

小時了了 發表於 17-12-5 15:35
Why?

眾所周知的原因。

羅傑斯係出名中國大好友,對中國讚不絕口,要寶貝女兒學好普通話,唸唐詩。但他不曾送女兒到中國唸公辦學校,甚至任何國際學校。 留意他長住新加坡。

內地過氣名人韓寒有句名言: 世界上邏輯分兩種,一種是邏輯,一種是中國邏輯。

細堪玩味。

akys 發表於 17-12-5 15:38
但用咁高成績讀咁TOP嘅學校,出來後入外國領事館做,可以做到乜嘢位?幾年後同學聚會,呢個大使,呢個一級 ...

港生入外交部?

一係想當然太美,一係受統戰待遇。

非黨員做外交部?!

brother4 發表於 17-12-5 15:39
有人報國内名大學但最後入讀有幾人?國内名大學收得有很多其它選擇,如歐州可能入籍
...

你睇吓嗰訪問, 好似係啱啱今年 DSE 嘅考入清華 O Camp, 影片中有10個8個

升學無疆界 清華大學,工程系為其強項 2017 November 21:  
https://www.youtube.com/watch?v=vFpaD_xiJ1k&index=1&list=PLHy9N72YefOGG864h47-n4N3UkckfAIOi

搵到官方答案:http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/postsecondary/policy-doc/pilot-scheme/pilot_scheme_2018/ebook.pdf  (北大 P. 40, 清華大學 P.42)

2017年取錄香港學生人數
北大:   7 個
清華: 11 個

retriever 發表於 17-12-5 15:52

港生入外交部?
係回應網友話入外國駐中國領事館做,中國外交部?好似未聽過。

retriever 發表於 17-12-5 15:28
果D 差別咪 “津貼” 囉

從前公務員食野打白條當津貼,現習大人指導戒大飲大食,一定好公務員

小時了了 發表於 17-12-5 15:54
你睇吓嗰訪問, 好似係啱啱今年 DSE 嘅考入清華 O Camp, 影片中有10個8個

升學無疆界 清華大學,工程系為 ...

今年冇看,咁上年和前年?

小時了了 發表於 17-12-5 15:35
Why?
除非政策改變,始終會有就業不確定性。作為香港人,申請國內工作與本地人是不一樣的,HR要做多好多嘢。返香港做就另一個討論點了。
‹ 上一主題|下一主題