用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中國/日本/德國/新加坡/奧地利/愛爾蘭/台灣/法國/加拿大 ...
樓主: 小時了了
go

中國/日本/德國/新加坡/奧地利/愛爾蘭/台灣/法國/加拿大U   [複製鏈接]

brother4 發表於 17-12-4 23:41
但樓主好似一早小學教孩子詩經等,熱爱中國文化,最好中國讀大學,再去欧州讀master,咁樣中西合壁,天下無 ...
如果成績好,足夠既星星,讀香港既大學免費又有津貼,讀北大、清大需要俾錢(加上競爭大,香港人取得高GPA既機會低),所以如果係中國文化類既科目,反而係香港讀大學本科(競爭細,取得高GPA既機會大),中國讀master,留校做研究,或者喺中國發展,可能前途會更好。

王家爸爸 發表於 17-12-5 09:40
如果成績好,足夠既星星,讀香港既大學免費又有津貼,讀北大、清大需要俾錢(加上競爭大,香港人取得高GPA ...

中國好野留番俾自己人先,

brother4 發表於 17-12-5 10:36
中國好野留番俾自己人先,
遲早中國會俾香港人有國民待遇。

王家爸爸 發表於 17-12-5 10:38

國民待遇有什麼?

王家爸爸 發表於 17-12-5 10:38
你尋日無睇新聞咩, 尋日憲法日憲法研討會有個國內官員講, 香港由1997年7月1日開始已經紅色, 係紅色中國嘅一部份喇.

國民待遇已經俾咗喇, 依家讀國內大學學費及住宿費, 收我哋香港人=國內同胞一樣架, 仲唔係國民待遇

小時了了 發表於 17-12-5 10:54
你尋日無睇新聞咩, 尋日憲法日憲法研討會有個國內官員講, 香港由1997年7月1日開始已經紅色, 係紅色中國嘅一 ...
香港人即使係外語大、政法大既高才生,都無得去外交部做。

brother4 發表於 17-12-5 10:53
國民待遇有什麼?
簡單講句,你唔可以喺售票機買高鐵飛。你唔可以做國家公務員,甚至國企。

王家爸爸 發表於 17-12-5 11:02
簡單講句,你唔可以喺售票機買高鐵飛。你唔可以做國家公務員,甚至國企。 ...

真係未坐過高鐵,估將來都…不如坐飛機吧!公務員如香港警察月薪23000:縣城派出所月薪+津貼3600人仔

小時了了    發表於 17-12-5 12:23

brother4 發表於 17-12-5 12:05
真係未坐過高鐵,估將來都…不如坐飛機吧!公務員如香港警察月薪23000:縣城派出所月薪+津貼3600人仔
...
公務員唔係淨係警察、清道夫呢啲。
讀得名牌大學,目標可能係外交部、財政部呢啲既高級公務員。

brother4 發表於 17-12-5 12:05
...
未坐過高鐵?一小時左右既飛機航線大部分已經被高鐵取代。

王家爸爸 發表於 17-12-5 09:40
如果成績好,足夠既星星,讀香港既大學免費又有津貼,讀北大、清大需要俾錢(加上競爭大,香港人取得高GPA ...

點解咁奇?

大家覺得在中國讀個DEG,就可在中國發展?!

小時了了 發表於 17-12-4 12:03
唔好傷心.

就係我最近係以下啲專訪中睇到, 有香港 DSE 高分嘅學生, 選去清華讀工程, 唔係香港讀香港人口 ...

老實講,果D 回內地讀工程既小朋友,將來一定後悔。

先唔講係咪搵到錢。

王家爸爸 發表於 17-12-4 22:32
過去大學生少,你讀某科,畢業之後做某行,好正常。咁當然係選想學嗰行有關既學系/科聞名嘅大學。
現在大部 ...

仲有語文!

王家爸爸 發表於 17-12-5 12:12
公務員唔係淨係警察、清道夫呢啲。
讀得名牌大學,目標可能係外交部、財政部呢啲既高級公務員。
...

咪講笑!基本條件要農民岀身/入当/冇人冇背景

retriever 發表於 17-12-5 12:42
老實講,果D 回內地讀工程既小朋友,將來一定後悔。

先唔講係咪搵到錢。
內地唔少行業既電子工程師(華為、中興、OPPO、VIVA、聯想,等等)既薪金,幾年前已經高過香港。

王家爸爸 發表於 17-12-5 12:14
未坐過高鐵?一小時左右既飛機航線大部分已經被高鐵取代。

大陸自己只在廣東省一遊,將來可能去絲绸之路但要高山症怕過不到

brother4 發表於 17-12-5 13:00
咪講笑!基本條件要農民岀身/入当/冇人冇背景
你時光穿梭咗去老毛年代?記得我去英國讀時時啲馬來西亞同學問我,香港係唔係通街有槍戰,佢哋既認知停留咗係67年。

retriever 發表於 17-12-5 12:45
仲有語文!
語文係個重要因素,因為本科用中文,香港人無優勢。研究院中英文都得,而且國際論文要用英文寫,所以香港人反而有優勢。

王家爸爸 發表於 17-12-5 13:00
內地唔少行業既電子工程師(華為、中興、OPPO、VIVA、聯想,等等)既薪金,幾年前已經高過香港。

...
You are right, sorry, but not for all HK graduates ....  
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

王家爸爸 發表於 17-12-5 13:05
你時光穿梭咗去老毛年代?記得我去英國讀時時啲馬來西亞同學問我,香港係唔係通街有槍戰,佢哋既認 ...

不要想貼金糠,就好似眼科医生中伏
‹ 上一主題|下一主題