用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 1) 選聞名嘅大學? 抑或是2)選該學系/科聞名嘅大學? ...
樓主: 小時了了
go

1) 選聞名嘅大學? 抑或是2)選該學系/科聞名嘅大學? [複製鏈接]

搵返資料, http://www.edb.gov.hk/attachment ... 016/Booklet2015.pdf (北大P.34; 清華 P.36; 中國人民大學 P.38)

2015年取錄咗好多香港人
北大: 16人
清華: 10人
中國人民大學: 29人 (文史哲系收咗4人)

小時了了 發表於 17-12-5 08:57
simonwan, 您對內地大學比較了解, 以下8間大學唔知您了唔了解, 可唔可講多些少以下嘅大學我知呢?

1) 浙 ...

[size=13.3333px]1) [size=13.3333px]浙江大学[size=13.3333px]*[size=13.3333px]: 網上資料搜尋話係華東五校嘅全國好大學之一, 究竟呢間大學好係邊呢
浙大其實系20年前,由浙江好多家中小型而又水平不高的大學强制合拼組成,合拼后的第一人校長就系當年香港新華社副社長張浚生。張衹是一介官僚,并非學者。呢間大學系浙江省政府的面子工程。好多野系谷出來,學術論文量呢 D 野,可以水分好多。唔好剩系睇所謂排名。

[size=13.3333px]2) [size=13.3333px]厦门大学[size=13.3333px] : 聞說呢間又係好好, 係福建省 Top 1 大學, 學校好大好靚, 呢間同中山大學係咪同級數架? 因為中山大學我都OK, 近近地.
福建 no.1, 但全國論并不特別有名。我評價,中山大學好好多。

[size=13.3333px]3) [size=13.3333px]北京师范大学: 係個教育展, 嗰位北京师范大学嘅香港大學生講呢間係北京排名係北大之後, 又話同北大好有淵源, 以前同北大同一間大學.... 但係, 聽您分享又唔係好似嗰位學生咁.
北師大最出名系吾爾開希!講完笑,講真,呢間大學系北京都系二流,唔好話全國。

[size=13.3333px]4) 山东大学
文史哲全國一流,其他科tier-2 啦!

[size=13.3333px]5) 南京大學
勁!好野黎!除北大、清華,絕對比得上國内其他大學。

[size=13.3333px]6) 四川大学
西南地區 top, 全國 tier 2 啦!

[size=13.3333px]7) 武汉大学
唔錯。算系國内 一班尾啦!不過,該大學寶石鑒證研究系國内首屈一指,有心系大陸從事珠寶業的,極力推薦。

[size=13.3333px]8) 外語大 (王家爸爸其中心水大學, 我完全無概念, 都想了解吓)
你講 北京外國語大學(簡稱北外) 定 北京第二外國語學院(簡稱二外),兩間都OK,尤其是如果想學冷門語言,其他地方無得學。

little_yolky 發表於 17-12-5 10:10
復旦幾年前已經俾浙大追過咗了。

不過, 我實在唔多認同國內既教學理念同模式, 而且, 讀大學唔單止為讀書,  ...

睇下你點定義追過啦!排名榜,正如EK 好多人話齋,睇下就算。而且,而家國内大學,學埋美國佬個套,計論文量,逼教授寫左好多無聊論文,水分好多。

浙大系20 年前浙江省政府爲面子,合拼了多家中小型大學得出來的東西。論歷史、論名氣、論影響力、論校友網,跟復旦無得比。復旦同浙大揀,我一定揀復旦。

假如,有朝一日,城大系某一個排名榜超過中大,你會唔會叫人揀城大而唔系中大?

little_yolky 發表於 17-12-5 10:10
復旦幾年前已經俾浙大追過咗了。

不過, 我實在唔多認同國內既教學理念同模式, 而且, 讀大學唔單止為讀書,  ...

擔心在國内讀書價值觀受影響。睇下邊方面啦!如果學佐大陸學生的鬥心,可能系好事。如果怕學佐D不正確的價值觀,岩岩相反,我見好多人,越系國内生活過,越唔認同他們,越不喜歡大陸。甘點解仲要返大陸?因爲呢個時勢,無論做什麽工作,熟悉大陸情況點都會系必須。可以唔認同他們,但唔可以唔認識他們。

ANChan59 發表於 17-12-5 14:07
I guess most youth want to expand their exposures, but the context and scope may not be the same as  ...

我地下一代,西方exposures 要有,中國 exposure 亦唔少得。有錢有條件,當然去哈佛耶魯史丹福,而家講緊無條件呀!

無錢,甘可以點有齊香港、大陸、英美經驗呢?其中一個方法,咪返大陸讀書,研究院去外國囉!

國内大學,食住條件都無香港的大學甘好,要有心理準備。本科生宿舍八個人一間房,唔知而家有無改。
其實,我覺得最唔好的地方,系國内大學仲當班學生系中學生甘管理。譬如,晚上11點宿舍要關燈;每星期好多課時;學生最好剩系讀書讀書讀書,課外活動系點綴一下;學生會當然唔系學生話事啦!

simonwan 發表於 17-12-5 23:04
我地下一代,西方exposures 要有,中國 exposure 亦唔少得。有錢有條件,當然去哈佛耶魯史丹福,而家講緊 ...

又不一定去 Ivy League.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

simonwan 發表於 17-12-5 22:55
擔心在國内讀書價值觀受影響。睇下邊方面啦!如果學佐大陸學生的鬥心,可能系好事。如果怕學佐D不正確的價 ...
我感到在國內生活過而唔喜歡/唔認同大陸的, 多係社會人士, 接近三十或以上, 十幾歲後生仔女, 都係慎重D好。

simonwan 發表於 17-12-5 22:17
1) 浙江大学*: 網上資料搜尋話係華東五校嘅全國好大學之一, 究竟呢間大學好係邊呢
浙大其實系20年前,由 ...

真心感激大家提供好多內地大學有參考價值嘅資料

First Choice (頂級) (阿女要 DSE 考到26分以上就有機會有得選這些大學 - 以2017年計)
香港: 3大 – 中大, 港大, 科大
國內: 北大, 清华, 复旦 --- (30 - 33分)

Second Choice (阿女要 DSE 考到約18分以上就有機會有得選這些大學 - 以2017年計)
香港: 浸會, 理工, 城大 --- (要22分以上)
國內: 中国人民大学, 上海交通大学, 浙江大学 (20分), 南京大學(18分),  武汉大学(20分)

Third Choice (阿女要 DSE 考到13分以上就有機會有得選這些大學 - 以2017年計)
香港: 嶺大, OU, 教大 --- (要18以上)
國內: 山东大学 (11分), 四川大学(14分), 厦门大学 (13分), 中山大学(14分), 北京師範大學(13分)

Fourth Choice
阿媽我搵咗22間都 OK 嘅大學俾阿女係中學階段俾佢自己去追求目標大學. 若果阿女仍然入唔到以上嘅香港/內地大學, 即係13分以下成績真係幾差吓. 既然成績差, 唔想讀書, 我應該到時唔會建議(我相信自己應該唔會俾錢)阿女浪費時間及金錢去讀Associated Degree/副學士/毅進/自資學位, 我有可會建議阿女去學門手藝去學整野食, 什麼學徒之類, 又或者叫佢出來工作, 諗清楚佢自己前途想點行, 唔好諗住考唔到大學阿媽就一定俾錢佢 hea 讀其他無用嘅課程而唔出來做野.

嗯! 佢阿媽有時都幾狠心的

回覆樓主:

考慮lB/AL?

小時了了 發表於 17-12-6 09:31
真心感激大家提供好多內地大學有參考價值嘅資料

First Choice (頂級) (阿女要 DSE 考到26分以上就有機會有 ...
嶺大, 教大 - 最少要 18-19 分以上

simonwan 發表於 17-12-5 22:55
擔心在國内讀書價值觀受影響。睇下邊方面啦!如果學佐大陸學生的鬥心,可能系好事。如果怕學佐D不正確的價 ...

很在地的意見!

little_yolky 發表於 17-12-5 10:14
但人大25分係入咩科? 俾個理科你就死得了。佢哋文史科國內學生都競爭好大。 ...

人大法學新聞係全國至TOP. 佢地社科應係NO.1.

當然至TOP 因為佢地係信得過單位, 又紅又專.

文史唔知啦. 始終北清上左神台, 係知識份子既祠堂!

回覆樓主:

估不會,有D學生好hea,因分二條隊,國内一條,國外一條要求好低怕回來難找工

brother4 發表於 17-12-7 11:19
估不會,有D學生好hea,因分二條隊,國内一條,國外一條要求好低怕回來難找工
...

我所認識北清畢業的幾個港生, 都找到好工. 反而OXBRIDGE/IVY LEAGUE 畢業的就唔係個個都好景.
但在北清讀書的確幾辛苦.

回覆樓主:

好看揾工技巧,國內普通大學可找份好工…温馨提示:歐洲小心大麻,國內小心病毒

brother4 發表於 17-12-9 00:21
好看揾工技巧,國內普通大學可找份好工…温馨提示:歐洲小心大麻,國內小心病毒
大麻在美國好幾州已合法化。
‹ 上一主題|下一主題