用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 1) 選聞名嘅大學? 抑或是2)選該學系/科聞名嘅大學? ...
樓主: 小時了了
go

1) 選聞名嘅大學? 抑或是2)選該學系/科聞名嘅大學?

little_yolky 發表於 17-12-4 09:38
要睇你想學好該科定目的為乜, 如以中文系計, 如分數夠, 你列出既所有大學只需考慮中文大學中文系同人民大學 ...

妳係歷史&考古人,對呢方面熟。

我想問,國內大學山東大學考古學有名之外(聞說全國TOP 3),仲有邊啲有考古學讀好嘅大學呢?我尋日同阿女吹水講山東大學有考古學讀,我同嗰個考古學香港大學生傾偈,佢話好好玩佢好鍾意讀,佢話考古會讀埋歷史嘅。阿女第一次聽考古學,又見我繪形繪聲去描述考古去掘地,佢覺得好好玩,都有啲興趣。

讀考古+歷史, 好似好好玩,視野唔同啲,比純讀歷史好似豐富啲。

回覆樓主:

小朋友中一就考慮大學,做父母真,估一定高材生,熱爱袓國,但外國都有考古有否考慮?

小時了了 發表於 17-12-4 09:52
咁您知唔知復旦大學出名係咩野學科?

上海最出名的大學系復旦、交通(國内有五家交通大學,而家講緊上海交大)。第三系同濟,同濟最出名建築系。

正如北大清華,復旦交大都系一文一理。復旦文科、商科有名,交大理科有名。至於整體名氣,復旦全國僅排名清華北大之後。

little_yolky 發表於 17-12-4 09:58
如果只係想教書, 咁點解唔直接讀中文大學。

因爲exposure 唔同。香港學生已經在香港生活十幾年,再在第二度讀大學(唔一定大陸),眼界見識都會唔同。而且,學好普通話,第二時教書有著數,起碼中學校長唔可能質疑你普通話。而家香港學校,唔系話你考佐普通話試就請你,好多校長喜歡請有大陸背景的老師做中文老師。無系大陸生活過,普通話唔會講得地道。

little_yolky 發表於 17-12-4 10:12
如果只計中文系, 我會揀人民大學。當然北大係名氣高。不過, 到我哋女女升大時, D教授可能退得七七八八了。 ...

比我就揀北大,清華。清華都有中文系的。以大學而言,兩家一定系全國最好,層次唔同,識D 同學水平都唔同。全國狀元都系揀呢兩間(唔計出國個D)。系國内,你話清華北大畢業,大部分人都會對你另眼相看。

小時了了 發表於 17-12-4 22:05

我想問,國內大學山東大學考古學有名之外(聞說全國TOP 3),仲有邊啲有 ...

考古學其實系人類學的分支,讀人類學多D。不過講考古、歷史,都系等 yolky 妹講,費事班門弄斧啦!

講返樓主問題,如果系讀研究院,一定系選學系先於大學整體名氣,甚至應該系選導師。即是,如果你研究的課題,全世界最有名的教授去了一家不知名大學,你都應該考慮去該大學跟他學習。
但係,讀本科的話,又唔同講法。本科教育,又唔系做最尖端的研究,大學唔系教得差就可。本科生,除讀書外,好多時間享受大學生活,又要交朋友,而且好多是系外的朋友,畢業後出來工作又唔一定做讀書有關的工作;所以,一定要睇埋整體大學的名氣、文化及其他配套。讀落去,如果對學術研究有興趣,讀研究院時轉第二間大學都無問題。

如果想讀中文系,香港就緊系中文大學(呢點我緊贊同 yolky 妹啦);大陸首選就一定系北大、清華,唔駛想,其他大學根本唔同層次,人大都系甘講,人大附中就話系國内 no.1 高中,人大唔系no.1,2 大學。復旦都好好,僅次于北大、清華。如果想去上海,唔去北京,值得推薦。其實,廣州中山大學都系國内一流大學,全國十名内,如果想多D 見個女,近近地值得推薦。至於暨南大學,一直以來都好多香港學生去,不過以名氣及水平而言,我不會推薦。

順帶一提,國内知名大學的學位,香港政府已經承認,做老師或公務員都得。

讀中文系的話,香港、大陸以外,臺灣都得。臺大當然系首選。都系個句,睇你個女到時,想系大陸生活、臺灣生活,定系想留系香港啦!

simonwan 發表於 17-12-5 03:12
講返樓主問題,如果系讀研究院,一定系選學系先於大學整體名氣,甚至應該系選導師。即是,如果你研究的課題 ...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3570416&extra=page%3D1
王家爸爸
同香港既大學一齊揀,我既選擇會係:
1。港大、科大、中大
2。北大、清大、復旦、浙大
3。城大、理大
4。交大、外語大、人大、北師大、中山
5。山東大、對外經濟貿易大學、南開、西安交大、陝西師範大學
6。浸大
7。其他211、985等有排名既大學
8。其他香港大學

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3562271&extra=page%3D1&page=2
小時了了心水大學

香港: 3大先, 然後8大, 呢排了解多咗內地大學, 應該唔會俾阿女讀自資學位/副學士/Associated Degree反而返內地讀大學好過.

國內大學我心水大學
Group 1 (頂級)
i  ) 北京大学 (文,史,哲世界聞名) - 例如:中文(全國第 1);
2017年錄取香港學生 DSE 最低成績係 3科5+3科5**

ii ) 清华大学 (理科世界聞名)

Group 2
i  ) 复旦大学: 例如:中文(全國第4)
2017年錄取香港學生 DSE 最低成績係 中文:5; 英文;4;數學:5; 通識:5 ; 選修一:5*; 選修二:5*

ii ) 中国人民大学 (國學院,文學院,經濟學院,財政金融學院非常出色); 例如:法學院&新聞學(第一名); 中文(全國第 2);  
2017年錄取香港學生 DSE 最低成績係 中文:5; 英文;4;數學:4; 通識:4 ; 選修一:4; 選修二:4

iii) 上海交通大学: 理、工、醫、管聞名;管方面係安泰經濟與管理學院出色。
2017年錄取香港學生 DSE 最低成績係 中文:4; 英文;4;數學:4; 通識:4 ; 選修一:4; 選修二:4

iv) 北京师范大学: 學系有文學院(中文(全國第3))、歷史學院、心理學部、教育學部出色;
2017年錄取香港學生 DSE 最低成績係 中文:3; 英文;3;數學:3; 通識:4

v) 山东大学: 山東省 Top 1 大學,(全國排名第12位)學系有中文(全國第5); 考古學(全國第3)出色
2017年錄取香港學生 DSE 最低成績係 中文:3; 英文;3;數學:3; 通識:2

Group 3
i  ) 厦门大学: 福建省 Top 1 大學(全國排名第10位), 學系有經濟學院、管理學院出色
2017年錄取香港學生 DSE 最低成績係 中文:3; 英文;3;數學:3; 通識:2

ii ) 中山大学: 廣東省 Top 1 大學
2017年錄取香港學生 DSE 最低成績係 中文:3; 英文;3;數學:4; 通識:4

Group 4
i  ) 浙江大学: 今日未了解,要出年先喇
2017年錄取香港學生 DSE 最低成績係 中文:4; 英文;4;數學:4; 通識:4 ; 選修一:4; 選修二:4

ii ) 武汉大学: 今日未了解,要出年先喇

iii) 四川大学: 今日未了解,要出年先喇

講返樓主問題,如果系讀研究院,一定系選學系先於大學整體名氣,甚至應該系選導師。即是,如果你研究的課題 ...

simonwan, 您對內地大學比較了解, 以下8間大學唔知您了唔了解, 可唔可講多些少以下嘅大學我知呢?

1) 浙江大学*: 網上資料搜尋話係華東五校嘅全國好大學之一, 究竟呢間大學好係邊呢
2) 厦门大学 : 聞說呢間又係好好, 係福建省 Top 1 大學, 學校好大好靚, 呢間同中山大學係咪同級數架? 因為中山大學我都OK, 近近地.
3) 北京师范大学: 係個教育展, 嗰位北京师范大学嘅香港大學生講呢間係北京排名係北大之後, 又話同北大好有淵源, 以前同北大同一間大學.... 但係, 聽您分享又唔係好似嗰位學生咁.
4) 山东大学
5) 南京大學
6) 四川大学
7) 武汉大学
8) 外語大 (王家爸爸其中心水大學, 我完全無概念, 都想了解吓)

*華東五校: https://kknews.cc/education/p8rve68.html
1)浙江大學
2)復旦大學
3)上海交通大學
4) 南京大學
5) 中國科學技術大學
是中國東部沿海華東地區長三角一帶五所頂尖高校的統稱。這五所高校被公認為是僅次於首都北京的兩所頂尖高校--北京大學和清華大學之外的中國頂尖學府,且都位於省會城市,五所高校均為211工程和985工程建設高校。

小時了了 發表於 17-12-4 22:05

我想問,國內大學山東大學考古學有名之外(聞說全國TOP 3),仲有邊啲有 ...
1. 好辛苦既, 佢頂得住日晒雨淋, 做泥工至好。如果捱過咗田野, 就會甩唔到身, 愛上咗了。2. 搵唔到工既。

除咗山東大, 仲有北大、吉林大學、四川大學都係比較出色既。

小時了了    發表於 17-12-5 10:08

simonwan 發表於 17-12-5 02:24
比我就揀北大,清華。清華都有中文系的。以大學而言,兩家一定系全國最好,層次唔同,識D 同學水平都唔同 ...
北大、清華係學生100分, 唔係教授................

咁小時了了問, 應該揀學校名氣定學術水平, 我照答啫, 大家定位唔一樣。其實人民大學中文同歷史响國內係數一數二的, 尤其明清史。而北大、清華係學校名氣響, 而且考到, 無理由讀文史去清華唔去北大喎。

復旦幾年前已經俾浙大追過咗了。

不過, 我實在唔多認同國內既教學理念同模式, 而且, 讀大學唔單止為讀書, 年青人整個文化價值觀都响呢個時期塑造, 所以, 我對返國內讀大學有猶疑。講到想開眼界, 其實香港好多大學, 已經有programme俾同學去外國大學校流一個學期至一年, 甚至俾年青人既working holiday等等選擇, 返國內讀大學, 真係唔係首選。

little_yolky 發表於 17-12-5 10:03
北大、清華係學生100分, 唔係教授................
咁小時了了問, 應該揀學校名氣定學術水平, 我照答啫, 大家定位唔一樣。其實人民大學中文同歷史响國內係數一數二的, 尤其明清史。而北大、清華係學校名氣響, 而且考到, 無理由讀文史去清華唔去北大喎。
北大、清華、復旦 2017年DSE要求太高, 要30分以上,什或33分, 阿女機會微

人民大學 2017年DSE要求25分 (比中大2017年26分仲要低1分), 阿女可能有機會呢, 呢間機會大啲.

小時了了 發表於 17-12-5 10:12
北大、清華、復旦 2017年DSE要求太高, 要30分以上,什或33分, 阿女機會微

人民大學 2017年DSE要求25分 (比 ...
但人大25分係入咩科? 俾個理科你就死得了。佢哋文史科國內學生都競爭好大。

little_yolky 發表於 17-12-5 10:14
但人大25分係入咩科? 俾個理科你就死得了。佢哋文史科國內學生都競爭好大。 ...

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/postsecondary/policy-doc/pilot-scheme/pilot_scheme_2018/ebook.pdf (P.43-44)

國際關係學院: 最低: 中文:5; 英文;4  ;數學:4; 通識:4 ; 選修一:4  ; 選修二:4
經濟學院       : 最低: 中文:4; 英文;3  ;數學:4; 通識:5* ; 選修一:5*; 選修二:4
新聞學院       :          中文:4; 英文;3  ;數學:4; 通識:5* ; 選修一:5*; 選修二:4
財經金融學院:          中文:5*; 英文;5*;數學:4; 通識:5 ; 選修一:3  ; 選修二:4

文史科2017年無取錄記錄

little_yolky 發表於 17-12-5 10:10
復旦幾年前已經俾浙大追過咗了。

不過, 我實在唔多認同國內既教學理念同模式, 而且, 讀大學唔單止為讀書,  ...

我認同㗎,價值觀的塑造十分重要,如果要打底,就要自小培養!例如接觸不同文化及教育模式,讓小朋友自己了解,作出取捨,唔想北上,老豆又冇乜錢,只可努力在香港讀大學,再好些咪入三大!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-12-5 10:49
我認同㗎,價值觀的塑造十分重要,如果要打底,就要自小培養!例如接觸不同文化及教育模式,讓小朋友自己 ...
其實依家同我哋既年代唔一樣, 年青人想擴闊視野, 有好多機會, 前題係, 年青人有無咁既視野, 覺得自己需要擴闊視野。

回覆樓主:

考古還有什麽好介绍?

little_yolky 發表於 17-12-5 10:59
其實依家同我哋既年代唔一樣, 年青人想擴闊視野, 有好多機會, 前題係, 年青人有無咁既視野, 覺得自己需要擴 ...
I guess most youth want to expand their exposures, but the context and scope may not be the same as older  generations.

Like most of us push them to China is exposure, for them to US, Europe, Japan, Africa are exposures

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-12-5 14:07
I guess most youth want to expand their exposures, but the context and scope may not be the same as  ...
For me, US, Europe, the English speaking countries etc are exposures also, but not China. That means I am YOUNG.