用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS 和 HY 1st in 完的感覺
樓主: 222magmag
go

DGS 和 HY 1st in 完的感覺   [複製鏈接]

cmchang0927 發表於 17-12-3 18:44
跟成績。。當年我女小學幾個去in,其中三個成績最好的最快收second in電話,之後其中一個通知hys話不去second in了,跟住不久剩下的成績較好的一個收second in電話。
所以我估計係跟成績
同好多家長講起,呢啲 top 學校 全 in 真係有點多餘. 既然有晒list有晒先後次序, 仲要勞帥動眾叫晒全部人嚟有啲感覺係浪費緊大家既時間.

以前呀女升中一心想佢入HY, 因為感覺DGS好串好高傲, 而HY好平易近人好親民, 但IN完之後兩間的感覺完全調轉了

kirstyau 發表於 17-12-3 20:59
其實我覺得有d奇怪,DGS出offer時間應該未有EDB ranking。我認知係呈一加呈二,教育局先出ranking。

HY都有叮囑一出6年級呈二成績表即刻交去學校。不過我又諗如果都冇call我2nd in仲交唔交好。
我都覺得 神校 唔似係睇教育局個 rank order, 因一月已收人根本未有.

啲學校問你攞 P6 成績表我估都係參考下,唔係 compulsory 又點可以 equal footing 咁 assess 呢 ? 無 call second in 都交好似好啲,後備都機會架.

回覆 os_ecu 的帖子

全 in 場面夠震磡
有 talking point...有 advertising effect...

當然,夠份量學校先做到。

Ktfk 發表於 17-12-4 09:52

全 in 場面夠震磡

説中了重點。。。

b3410 發表於 17-12-3 21:08
舊年可能in最早時段,唔覺得混亂。都幾順暢,都未有時間開始緊張,就已經見完。
反而DG在門口排隊等 ...
DG 門口等時好多人見望望,好似見到怪獸一樣.  

zitaeric 發表於 17-12-3 21:21
HY 用佐差不多90分鍾先in完,阿女起條走廊到見到校長行來行去,校長仲同佢傾佐兩句,好多小朋友都吾認得, ...

上晝好似快啲,45min 左右已經可以出嚟了.

Eat_Sleep_Play 發表於 17-12-3 21:28
Yanamami,我認同你話SPCS有心目中的2nd in list,因為上年阿女報呢間,要入電腦交book report,我自己衰.. ...
格仔裙都唔去,你嗰間津校一定係庇記嗰啲級數

MarcellaLam 發表於 17-12-3 21:42
認同HY安排混亂,interview內容亦比DG草率(可能全in關係),我女乜都冇拎入去,佢話等到想瞓,早知拎本書去睇,in1430,成1550先出返黎
個半鐘等到人都癲, 有無入去佢 canteen 坐下 ? 臨窗幾個位幾好風景 .

os_ecu 發表於 17-12-4 10:07
格仔裙都唔去,你嗰間津校一定係庇記嗰啲級數

瑪莉

os_ecu 發表於 17-12-4 10:10
個半鐘等到人都癲, 有無入去佢 canteen 坐下 ? 臨窗幾個位幾好風景 .

我選擇去土瓜灣飲凍奶茶上EK學下嘢,20分鐘收到電話接女,快過打針!

唔明白點解有機會用人哋厠所,就算個半鐘,清完入閘都忍到啦

b3410    發表於 17-12-4 12:07

os_ecu 發表於 17-12-4 09:41
同好多家長講起,呢啲 top 學校 全 in 真係有點多餘. 既然有晒list有晒先後次序, 仲要勞帥動眾叫晒全部人嚟 ...

同意!

老師、學生、家長又舒服D,唔揀400,揀一半見囉,何必見近2000人呢?!

Arabellahk    發表於 17-12-4 14:37

sukitelfold 發表於 17-12-4 10:18

我選擇去土瓜灣飲凍奶茶上EK學下嘢,20分鐘收到電話接 ...
緊張..........就想去廁所喇..........

sukitelfold 發表於 17-12-4 10:24
同意!

老師、學生、家長又舒服D,唔揀400,揀一半見囉,何必見近2000人呢?!

可能,因為收左報名費,俾番個希望D家長。全面試與否好難講,亦有D家長認為見吓起碼有個希望云云~~~

kirstyau 發表於 17-12-4 09:31
一樣感覺,協恩大門口老師都好nice, 有朋友話仲開埋canteen比家長坐黎等。

不過DGS幫手登記既學生都好友善
DG 啲 helper 其貎不揚,但一開口既感覺就係 成熟/口齒伶俐/pro. 呢啲就係佢哋要既特質.

HY 開咗Canteen唔止,仲有嘢食供應 (要俾錢買) 呢下正. 上晝嗰班家長可以買杯咖啡坐低扮下文青.

NeoMom 發表於 17-12-4 09:44
以前呀女升中一心想佢入HY, 因為感覺DGS好串好高傲, 而HY好平易近人好親民, 但IN完之後兩間的感覺完全調轉 ...
HY 唔算好串,DG 就真係高傲啲. 調轉咁神奇 ?

Ktfk 發表於 17-12-4 09:52

全 in 場面夠震磡
係夠 stunning 呀,學校附近全部都係嚟 interview 既學生,乜學校都有. 萬佛朝宗咁樣.

係玩死啲老師/helper 同埋學生&家長咁解唧.

mcl203 發表於 17-12-4 10:34
可能,因為收左報名費,俾番個希望D家長。全面試與否好難講,亦有D家長認為見吓起碼有個希望云云~~~:fu ...
好似 DG 咁咪好囉,嗰 $50 交 application 先收.

sukitelfold 發表於 17-12-4 10:18
我選擇去土瓜灣飲凍奶茶上EK學下嘢,20分鐘收到電話接女,快過打針!
唔明白點解有機會用人哋厠所,就算個半鐘,清完入閘都忍到啦
你點會估到學校個廁所係咁既情況既呢, 茶記既反而會無期望喎.

佢嗰個位好多家長唔熟又真係唔會四圍去的.

os_ecu 發表於 17-12-4 10:50
你點會估到學校個廁所係咁既情況既呢, 茶記既反而會無期望喎.

佢嗰個位好多家長唔熟又真係唔會四圍去的.

有泡EK,點會唔知協記厠所之名呀?!

唔去乾去淨,後知後覺,之後舊調又重彈!

亞女話:協記好窮㗎⋯⋯裝把風扇都搞成年。

我神回:窮就好,啱哂我哋基層讀。。。

‹ 上一主題|下一主題