用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 囡囡呈分試成績大跌...係咪註定要入band 3學校?? ...
go

囡囡呈分試成績大跌...係咪註定要入band 3學校??  

囡囡平時考試都仲有B, 但頭兩次考試數學跌到緊緊合格同唔合格...中文就爭一分先去到B....十分灰心....
而家係兩科B,一科C...數學就衰左....
因為囡囡英文能力一向都唔差,老師話係可以band 2頭....老師都覺得佢適合去英中讀...
但今次咁攪法....真係驚跌到落band 3....咁就入唔到英中....
想知係咪已經註定唔會有英中收架啦?
同埋九龍城網可以有邊d選擇呢?
謝謝各位比意見~

elbar    發表於 17-12-3 18:50

pcchobby 發表於 17-12-3 17:17
囡囡平時考試都仲有B, 但頭兩次考試數學跌到緊緊合格同唔合格...中文就爭一分先去到B....十分灰心....
而家 ...
問清楚班主任先,唔好咁快下結論。

努力考好呈三吧

B2, 鐘唔鐘意女校?  九真唔錯

而家 ...

報吓直資保留可以選擇既機會,盡力爭取任何機會,加油!!

而家 ...
𣎴用氣餒,還有呈三,上年阿女的數學呈一僅僅合格,呈二唔合格,唯有加強補習,最終在呈三追回B,最後大抽獎入了B2A的英中女校,所以要好好努力考好呈三

Ikymama 發表於 17-12-3 20:53
𣎴用氣餒,還有呈三,上年阿女的數學呈一僅僅合格,呈二唔合格,唯有加強補習,最終在呈三追回B,最 ...
太幸運了

1) 問問班主任呈分試排名,同埋舊年成績相約同學仔報啲乜嘢學校,可作參考。

2) 唔好失望,考好呈三,有機會谷底反彈。

3) 有無諗過考顏寶鈴?

4) 如果呈三keep到band 1/2邊緣,聽聞舊年有BAND 2生偷雞入到丘中,另仲有三間女校(聖家﹑九真﹑培道)可以揀。

問清楚班主任先,唔好咁快下結論X2

而家 ...

你小朋友同我女情況一樣,中英都B, 數學呈二考衰左(emoji)(emoji)
但數學c 都仲係b2a?

kwankwanchun 發表於 17-12-8 13:59
你小朋友同我女情況一樣,中英都B, 數學呈二考衰左(emoji)(emoji)
但數學c 都仲係b2a?
...

我仔仔都差唔多,中A數B英D

宜家都唔知點簡好.

呈分試個個都博到盡,就算呈分成績跟平日一樣拎B,可能名次都有機會跌後,不進則退,由其數學科分數更是最容易大上大落,平時不穩定嘅同學要更小心。

樓主女兒若已考完呈二,咁自行banding 大局機乎已定,若想入英中,或者試試band 2 直資,今年升中學童多番,競爭將會更激烈,唯有努力追追考好呈三啦。

leafun 發表於 17-12-4 09:29
1) 問問班主任呈分試排名,同埋舊年成績相約同學仔報啲乜嘢學校,可作參考。

2) 唔好失望,考好呈三,有機 ...

但我女班主任話比你呈三考前十幾名除返三次都係前幾名,佢話個banding 唔差幾遠!攪到我宜家無晒心機!都唔知點揀好! 如果真係band 2我揀晒band 1咪死得

sang@yee... 發表於 17-12-8 19:27
我仔仔都差唔多,中A數B英D

宜家都唔知點簡好.

我都煩緊。自行係咪多數進取?報d 比自己好嘅banding 中學?例如b2c ,搵b2a 咁?

報自行可以一間進取,另一間同自己banding,不過都要睇小朋友鍾唔鍾意,因為如果學校收咗就唔會去大抽獎。

樓主有無問老師係band 2頭定中?因為如果band 2頭,自行其中一間可以博高一線去啲band 1c學校。雖然好多學校睇成績,但面試都有30-40%(有啲去到50%),面試好而成績唔差太遠其實都有機會收。當然報埋直資就最好啦,多個機會入英中。

leafun 發表於 17-12-11 09:18
報自行可以一間進取,另一間同自己banding,不過都要睇小朋友鍾唔鍾意,因為如果學校收咗就唔會去大抽獎。
...

想問自行係咪未將學生分banding ,學校就睇全港排名,即係小朋友係全港排第幾?

Ikymama 發表於 17-12-3 20:53
𣎴用氣餒,還有呈三,上年阿女的數學呈一僅僅合格,呈二唔合格,唯有加強補習,最終在呈三追回B,最 ...

邊間女校?
你小朋友自行簡邊間?
我小朋友數學呈一C呈二D 唔合格。

回覆 kwankwanchun 的帖子

自行時學生未出banding,而學校唔係睇全港排名。個玩法係,學校收晒所有申請表後,會畀個名單教育局,教育局會跟學校畀既名單,用成綪排序,然後畀返學校。學校果時唔知學生係band幾,只知成個名單入面佢排第幾。

回覆樓主

即係話如果間學校多成績比自己小朋友好的話,小朋友會係名單上排到好後?
因為我見有d 學校取錄準則上有50%係教育局提供成績次第。