用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 囡囡呈分試成績大跌...係咪註定要入band 3學校?? ...
樓主: pcchobby
go

囡囡呈分試成績大跌...係咪註定要入band 3學校??  

幾多A, 幾多B係無意思. 最緊要排名! 全A可以考第一也可以考尾. 4A也可以是B2. 如果科目多人吾合格, 亦也未必跌到底. 所以你地網上問係咩Banding係無意思. 問下老師, 或者睇番上年和前兩年畢業生派去邊, 有個參考.

回覆 pcchobby 的帖子

直資你報幾多都得,但一有offer就要放棄抽獎。

可以試培基,雖然我知培基有講話要盡收band 1生,不過有朋友女係band 2都入咗。黃大仙入去唔難,一程82X就可以到學校門口。

kwankwanchun 發表於 17-12-11 13:51
你女真係好好彩。而家讀成點?
自行都有in 梁?
自行選B1尾, 沒有in粱, , 從呈三後, 她有回自信,在分班試上, 還入了英文精英班

sycheung8    發表於 17-12-12 12:37

Ikymama 發表於 17-12-11 14:16
自行選B1尾, 沒有in粱, , 從呈三後, 她有回自信,在分班試上, 還入了英文精英班
...

你小朋友完全係實力。
我都希望我女經今次後會努力

Ikymama 發表於 17-12-11 14:09
平日放學後,返補習社跟功課, 星期六及日分別單對單專補數每次二小時, 幸好小朋友肯接受及用心, 在最後呈分 ...
你星期一至五都去補習係補全科嗎??你真好彩小朋友肯接受...我個個又貪玩又懶....
我都單對單補...但一星期補兩堂好似幫忙不大....
你好勁...跳到上A好跨張下....
我但求有個b都好好彩....

...
咁你囡囡本身應該其實讀書唔差~我個囡到而家都仲未知有幾大穫...天真到喊左出黎....

pcchobby 發表於 17-12-11 18:12
你星期一至五都去補習係補全科嗎??你真好彩小朋友肯接受...我個個又貪玩又懶....
我都單對單補...但一星 ...
是的,她補足一星期,回家做數學練習,她讀書不叻,只是她肯聽從我安排,之前我跟她温書方法不對,呈一及二沒進反退,在呈二失分後,幸好老師跟我說ㄧ翮說話,就昰我給她壓力太大,我唯有用另ㄧ個方法就是完全放手給她,又加上她受不合格影响,激發她而開竅,所以你不要灰心,只要找到適合她讀書方法,她是可以做到的

Ikymama 發表於 17-12-11 18:38
是的,她補足一星期,回家做數學練習,她讀書不叻,只是她肯聽從我安排,之前我跟她温書方法不對,呈一及二 ...

整係補數嗎??你個囡好乖肯聽你話~但我囡極度貪玩,一做數就話頭痛叫救命~
佢份人好活躍又易分心...去補習社應該好難專心
所以選擇一對一,但子彈有限一星期只可以補到2日
我身邊都有人話我比左無形壓力佢...但我已經好開放比佢玩機個d...但就係咁...佢每次都係臨考試個個禮拜先走去溫書...暈
要好似你囡囡咁我諗要有奇蹟出現....唉

pcchobby 發表於 17-12-11 22:31
整係補數嗎??你個囡好乖肯聽你話~但我囡極度貪玩,一做數就話頭痛叫救命~
佢份人好活躍又易分心...去 ...
我在5年級時才發現她數學根基差,此二年追得很辛苦,數學是要了解變通及多做練習,嘗試跟學校老師及補習老師了解阿女做數學失分的地方及弱點,再針對問題,我女的數學由二年級開始就很差,只陪回在60-70分,她最後都做到,妳阿女都可以,給她多鼓勵,另外此段時間要停止打機,考好呈三及畢業試,加油!!

pcchobby 發表於 17-12-11 22:31
佢份人好活躍又易分心...去 ...
其實你女女都叫易搞, 因為係衰數學, 好過衰中英, 數學可以短時間操返上去。中文就寫少幾隻錯字都上返B了。B2A又好B2B又好, 大抽奬都係一樣, 只靠運氣。現在係要努力操返好數, 要穩坐B2或以上, 咁大抽奬仲多D選擇。如果係KLN3網, 可乙一試丘中或九真, 會有成功例子。聖家程度比較高, 驚小朋友入到去好難追。要小朋友自己知道問題响邊, 要佢自發努力。

...

梁是b2a? 唔係b1 學校?

kwankwanchun 發表於 17-12-12 11:10
梁是b2a? 唔係b1 學校?
上次見王家爸爸post出來是B1C-B2A

Ikymama 發表於 17-12-12 09:21
我在5年級時才發現她數學根基差,此二年追得很辛苦,數學是要了解變通及多做練習,嘗試跟學校老師及補習老 ...
唉....我覺得我太遲發覺了,我自問數學好差所以五年級開始就教唔到佢了我地個個都知佢最大問題就係超唔小心,佢抄錯數....對錯位....簡單加減乘除都計錯....
份卷有10分都係無辜錯....
岩岩呈二老師都話佢本應點都合格....但佢錯埋晒d唔小心同已知既知識....
但佢而家仲係咁懶....又怕數學複雜....
你囡囡就乖啦,識得重視返去補救

little_yolky 發表於 17-12-12 10:38
其實你女女都叫易搞, 因為係衰數學, 好過衰中英, 數學可以短時間操返上去。中文就寫少幾隻錯字都上返B了。B ...
數學一d都唔易攪啊....我擔心追唔返呀....拎返合格都偷笑但又死得係,唯有要保持住唔跌落去....
我本來都簡左培道同九真,第一志願培道,我囡都好鐘意只係煩緊點搭車......
而九真係第二志願但早兩日睇到新聞九真原來非常之嚴
仲攪到好似監獄咁,我個囡係活躍派入左去應該會死得
丘中係多數收band 2,3 會唔會易d入?
而家希望自行唔收,但希望大抽獎入到啦

唉....佢知問題係懶同貪玩...但一見到電就想玩
我係出面食飯咪比佢玩下囉,返屋企就機會微啦

pcchobby 發表於 17-12-14 19:44
唉....我覺得我太遲發覺了,我自問數學好差所以五年級開始就教唔到佢了我地個個都知佢最大問題就係超唔小心 ...

你女同我小朋友同一類人。佢份數學卷唔好話合格要有80分都唔難。文字題全部式列啱晒但就計錯晒。個到十幾分。常識扣錯字都4、5分。
我而家晚晚捉佢睇數學功課教佢做(我之前無理佢)功課起碼識做先。

pcchobby 發表於 17-12-14 19:56
數學一d都唔易攪啊....我擔心追唔返呀....拎返合格都偷笑但又死得係,唯有要保持住唔跌落去....
我本來都 ...

我本來都 ...
丘佐榮主要係收B1的, 只係大抽奬時可以有B2生偷到雞。
其實九真同培中自己都會先睇成績, 佢哋要有好成績學生開英文班, 所以唔可能唔先睇成績, 不過B2學生表現好都係有機會的。

不過, 真係要勸下小朋友, 如果懶+貪玩, 入到培中都係死得, 真係會留班的, 要佢自己識諗。

leafun 發表於 17-12-11 14:12
回覆 pcchobby 的帖子

直資你報幾多都得,但一有offer就要放棄抽獎。
樓主小朋友成績咁, 培基都好mug喎。四科主科2B中文C數學肥咗, 佢可能係呈一較好所以先拉埋有B2B, 或者份卷太深數學太多人肥所以拉到。但考直資直接望住張成績表, 真係............不過, 報咗又好過無報。

我本來都 ...
基崇截咗止未呀, 你去試下啦, 報多幾間直資啦。

Ikymama 發表於 17-12-11 18:38
是的,她補足一星期,回家做數學練習,她讀書不叻,只是她肯聽從我安排,之前我跟她温書方法不對,呈一及二 ...
完全放手既意思係小朋友自己做練習溫書?  佢會吾會覺得媽咪吾幫佢?   我叫我女自己溫, 佢就話我吾幫佢...    想問你之前用咩方法同小朋友溫習?  我驚自己都係用左呢個方法, 教錯左小朋友...事倍功半