用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 纯粹分享:家教和睇法
go

纯粹分享:家教和睇法

今天,我囡囡在公園放電後再去圖書館睇書!睇書前去一趟洗手間……在廁格內聽到有小朋友叫我囡名字!但是在用廁囡都不會回覆,成人在用廁所時也不會應啦!跟著這小朋友跟她媽媽說,這同學在班上都唔講嘢,好似啞一-樣,然後聽到佢阿媽笑!我當埸有點嬲!出圖書館後,我問囡囡這同學叫咩名?囡囡可說她中文名字,隔離组xxx同一班K3,她平時無同佢玩!一班30多人……有曳,多嘢講或比較文静的學生!我囡在街外面不是bababa周圍打招呼熱情哪種……她也唔會bad comment 其他人,有時只會見到有D小朋友帶厚眼鏡,有D人無腳會問點解,父母應正面地教導及講解而不是笑人!我已知道這位學生名字也會叫女兒不要親近她!小朋友的行為說話其實反映了父母的家教!

teddy210ay 發表於 17-12-2 22:27
今天,我囡囡在公園放電後再去圖書館睇書!睇書前去一趟洗手間……在廁格內聽到有小朋友叫我囡名字!但是在 ...

好 同意樓上 回覆....
樓主, 明白有人 突然對女兒有負面評價, 會感難受...

可能 同學仔媽媽一時間 不知如何應對,用笑一聲來中止對話。

寬容點逃避不能

通常都係笑笑帶過就算,個位家長講既野唔駛咁上心啦

我會同小朋友講, 唔好學嗰位小朋友咁講嘢, 因為係好無禮貌, 同埋會叫自己小朋友唔需要理會呢D無品嘅批評.