用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 伊利沙伯中學
樓主: e2m
go

伊利沙伯中學   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 17-12-4 17:42
只有6.77科?我以為會係7左右。

我最初都以為有7左右, 但計落只有6.77.

以盡收B1學生既學校嚟講, 人均選修得6.77真係算低
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 17-12-4 17:41
似乎選修Econ係趨勢。
其實以QES各選修科比例都咁低嚟睇, 好大機會大部份科目都係揀人讀

王家爸爸    發表於 17-12-4 22:07
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

校方可 Boost 下%?

還是只是隨學生意願?

想問下 ...作參考

ㄧ般 有名氣 band 1 school 人均選修科數目應達咩高低range?

7 or..? ?

hkpapa852 發表於 17-12-4 17:48
其實以QES各選修科比例都咁低嚟睇, 好大機會大部份科目都係揀人讀
我都係咁估

Ktfk 發表於 17-12-4 18:22
想問下 ...作參考

ㄧ般 有名氣 band 1 school 人均選修科數目應達咩高低range?

"7",真的有可能嗎?是偶然發生咋呱?!是零聲個案咋呱?!我估人均有("6.75科/每人")已經相當高的呢!

Ktfk 發表於 17-12-4 18:22
想問下 ...作參考

原來, 有7既學校, 的確唔多......

今年初步睇過

中學

人均選修科目數 (只計甲部課程)

MSS

6.73

SPCS

6.75

QES

6.77

民生

6.6

華英

6.96

旅港

6.84

聖言

7.55

荃官

6.57

沙官

6.46

暫時睇, 過去幾年人均選修7科既學校, 原來真係好少吓, 只肯定以下兩間:

考DSE年度

人均選修科目數 (只計甲部課程)

QC

聖言

2013-2014

7.27

7.52

2014-2015

7.2

7.47

2015-2016

7.2

7.45

Arabellahk    發表於 17-12-8 14:14

回覆 hkpapa852 的帖子

又知多瓣...
Many thanks!!!!!!

Ktfk 發表於 17-12-6 11:23
回覆 hkpapa852 的帖子

又知多瓣...
聽聞SPC都係大部份人可選修3科

hkpapa852 發表於 17-12-6 11:24
聽聞SPC都係大部份人可選修3科

可選3X, 到考DSE嗰時係咪個個都冇drop科又係另一回事。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

IloveJJ 發表於 17-12-6 11:38
不過,雖然SPC係直資,但佢選科都唔係無限制,見都有家長係因為個仔成績唔好,選唔到科而轉校,呢種情形唔 ...
現實D講, 學校都想省靚招牌的話, 無理由會俾一D佢地讀為係個科攞到唔好成績既學生去讀

Ktfk    發表於 17-12-6 23:23

其實近年規則未達標只可揀二科. 就算讀7科, 他們只會去考6科, 今年識人在此校讀7科考6科 取得36分

mega_yi1 發表於 17-12-6 14:56
其實近年規則未達標只可揀二科. 就算讀7科, 他們只會去考6科, 今年識人在此校讀7科考6科 取得36分 ...

除咗用"未達標"理由來減少總科次數目,從而增加4+或5+率之外,朋友分享,有些學校會"遊說"學生如果無乜把握提升最弱一科選修科達至5級,倒不如把""火力""集中响其餘表現比較好嘅兩科選修科之上,並以5或5**為目標,學生因相信老師經驗,有的都願意drop剩2x,我估Band1英中,以2x選修科應考都係學校的"""策略"""呢!

回覆樓主:

咁即係級4開始,都可以慳番個自行位,唔駛報QES?

友人傳來訊息,jm們話:

"QC"有修讀4x嘅第四科是M1或M2,即報考8科嘅學生全是因為多修一科M1或M2,而比例相當高,全級四班都有學生修讀M1和M2,比例為:2班每班部份人修M1合共一班總人數讀M1;而其餘兩班全數修讀M2課程,即:全級總數3班學生修讀M1和M2,亦即:1班報考7科;3班報考8科,那麼,好自然("人均科目數")必定大於7呢!

同樣地,"聖言"亦一樣,全級五班都有學生修讀M1和M2,比例為:2班M1和1班M2,即:全級總數3班學生修讀M1和M2,亦即:2班報考7科;3班報考8科,那麼,好自然("人均科目數")必定大於7呢!

小結::@ ("人均科目數")>7的學校之報考8科的比例相當高。
    @ 而第八科多數出現响"M1或M2"身上呢!

e2m 發表於 17-12-8 13:55
咁即係級4開始,都可以慳番個自行位,唔駛報QES?

吾糸咁難入掛,有冇誇張左?

回覆 jeffzhang 的帖子

係咪要級4?   視乎咩小學啦...

jeffzhang 發表於 17-12-9 13:11
吾糸咁難入掛,有冇誇張左?

今日去完簡介會問左啲哥哥系來自官立小學級5
兩個都系

回覆 e2m 的帖子

樓主你好,我女剛上左依間中學我手上的資料可以幫到你,如有興趣就再留言比我
‹ 上一主題|下一主題