用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 伊利沙伯中學
樓主: e2m
go

伊利沙伯中學   [複製鏈接]

delete

mw7183 發表於 17-12-2 12:17
我下星期六簡介會再聽清楚
上次佢來學校時系10月,重點講我仔學校同佢學校,佢話我仔學校男仔去晒對面,我 ...
佢地想收多啲男仔,高記想收多啲女仔,平衡啲。

王家爸爸 發表於 17-12-2 12:07
Band 1 男女校中學,男生比例40%其實唔算低,所以我都唔太明點解啲男仔唔敢報。 ...
不是男仔唔敢報,是因為在自行時,男仔競爭不過女仔,很多學校級十內只有2-3名男仔,伊中在自行只按成績,不考慮男女比例,自然女仔比男仔多。

無級3不用諗

Arabellahk    發表於 17-12-8 14:16

王家爸爸 發表於 17-12-2 12:11
會唔會校長既意思係自行報既男女比率係四個女一個男?如果係其實男仔被收既機會大好多。 ...

我之前去過簡介會
校長講明喜歡收女仔

wonglily    發表於 17-12-3 07:47

王家爸爸 發表於 17-12-2 12:07
Band 1 男女校中學,男生比例40%其實唔算低,所以我都唔太明點解啲男仔唔敢報。 ...
其他B1男女中學係點我無研究,但QES在油尖旺區有兩間男校係到,男仔真係寧願揀返男校都唔冒風險揀QES。

Arabellahk 發表於 17-12-2 15:29
不是男仔唔敢報,是因為在自行時,男仔競爭不過女仔,很多學校級十內只有2-3名男仔,伊中在自行只按成績, ...
我仔油尖旺小六棵年, 男仔比女仔 6比4 頭30名都是男仔多,佢地都揀九華,不揀揀Qes.最後全級只得女仔二三個入QES, 我覺得因為兩間男校, 心態上機會容易多了,連阿仔我報男校,反而家姐是報qes ,棵年有4個女仔入了。

上年小學的升中講座,我問過學校主任,點解呢兩年少咗同學入QES,  佢答話主要係自行同抽獎乙ㄧ都少咗人選。

Ktfk 發表於 17-12-3 09:32
上年小學的升中講座,我問過學校主任,點解呢兩年少咗同學入QES,  佢答話主要係自行同抽獎乙ㄧ都少咗人選。 ...

我間小學就同你校正相反,這兩年各年入13、14個去QES,之前3、4年都係得6至7個,我都好奇怪點解D學兄學姊咁進取…
PS. 我地唔係官小無聯繫位

232 發表於 17-12-3 01:16
我之前去過簡介會
校長講明喜歡收女仔
如果校長講明喜歡收女仔,結果係女仔多,校長會唔會事後一身蟻?公務員怕被人話違反條例,所以可能更加需要收多啲男仔,以免自己被螞蟻搬走。

bbforever 發表於 17-12-3 02:04
其他B1男女中學係點我無研究,但QES在油尖旺區有兩間男校係到,男仔真係寧願揀返男校都唔冒風險揀QES。 ...
呢個可能係主要因素。

mega_yi1 發表於 17-12-3 08:47
我仔油尖旺小六棵年, 男仔比女仔 6比4 頭30名都是男仔多,佢地都揀九華,不揀揀Qes.最後全級只得女仔二三 ...
其實都係 perception 問題,perception 影響取態,取態影響決定。

請問誇區位多唔多嗎?

e2m 發表於 17-12-2 09:15
想請問伊中要求的成績要怎樣才有得面試?

我仔級十三左右,沙田一線小學,老師話自行可試。不過我都驚唔得。

elbar    發表於 17-12-4 19:32

vckchoy 發表於 17-12-3 00:48
無級3不用諗

有冇用家係級十以後的,但都有自行interview?

王家爸爸 發表於 17-12-3 12:23
其實都係 perception 問題,perception 影響取態,取態影響決定。
其實唔只Perception問題, 過往QES選修科中, 文商科: Econ, Geo, History比理科好 (文商科4+起碼有70%, Phy/Chem/Bio 4+只有5X%-6X%)..... 咁男仔入咗去點算?

不過唔知關唔關新校長事, 近兩年理科成績都提升不少 (文理商全部過70%)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-4 15:10
其實唔只Perception問題, 過往QES選修科中, 文商科: Econ, Geo, History比理科好 (文商科4+起碼有70%, Phy/ ...
有道理,不過我認為選修科成績比率既參考價值其實唔大,有無得選先係重要。原因係有啲學校鼓勵小朋友多修,有啲學校鼓勵小朋友少修,基數唔同,所以我覺得分析選修科既成績,應該睇絕對值,而唔係比例。

王家爸爸 發表於 17-12-4 17:23
有道理,不過我認為選修科成績比率既參考價值其實唔大,有無得選先係重要。原因係有啲學校鼓勵小朋友多修, ...
今年QES公佈既數據比較詳盡, 計埋M1/M2, 人均只係選修6.77科

只有Econ一科選修人數比例多過50% (都只係5X%), 其餘選修科最多只有3X%-4X%選修
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-4 17:27
今年QES公佈既數據比較詳盡, 計埋M1/M2, 人均只係選修6.77科

只有Econ一科選修人數比例多過50% (都只係5X% ...
似乎選修Econ係趨勢。

hkpapa852 發表於 17-12-4 17:27

只有Econ一科選修人數比例多過50% (都只係5X% ...
只有6.77科?我以為會係7左右。
‹ 上一主題|下一主題