用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 如何培養數學家
樓主: omg012
go

如何培養數學家

jumphigh 發表於 18-7-18 14:56

邏輯係一種思維方式, 要理解及訓練呢種思維方式 ,係屬於 ...
邏輯係唔係屬於哲學嘢,唔係好似男人係唔係人一樣咁簡單。文字邏輯係哲學既一個範疇,唔係邏輯係哲學既全部。
睇書係好事,但係提醒你,唔會睇咗一、兩本書就會變專家。唔融會貫通,有書不如無書。想知多啲,不如係google scholar搜尋下,你就會知道學海無涯。

jumphigh 發表於 18-7-18 15:18
又错  白貓黑貓都係貓既一种,係屬於动物; 文字邏輯符號邏輯全部都邏輯既一种,係屬於哲學
...
係你未分得清subset同superset既唔同之前,我都唔花時間同你討論啦,你分清楚之後再傾啦。

setom 發表於 18-7-18 14:35
學能測驗年代, 有中文卷及數學卷, 中文卷考的內容涉及一些文字推理的題目, 數學卷則會考一些圖形/數字的推 ...

喜歡那些年的學能測驗,當年很喜歡做那些推理題,很好玩