用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 英文長期班
go

英文長期班  

請問大家有無人有一些好似英國文化協會的班那樣,可以長期和定時接觸到英文。我個仔升中1了,因為文化協會太遠了,十分不方便。所以看看有沒有多啲選擇介紹。

回覆樓主:

外藉老師會話班?文法班?
之前上開英國文化協會乜班及已上幾耐?

muimuimandy 發表於 17-12-1 18:51
請問大家有無人有一些好似英國文化協會的班那樣,可以長期和定時接觸到英文。我個仔升中1了,因為文化協會 ...
學語言都係文化協會好啲,起碼唔會學到啲古怪口音。

王家爸爸 發表於 17-12-1 23:10

多謝你們的資料。

dora2009 發表於 18-1-3 14:09
樓主, 你在邊區呀?

屯門區

muimuimandy 發表於 18-1-4 23:43
屯門區
屯門區去金鐘BC又真係好遠。

muimuimandy 發表於 18-1-4 23:43
屯門區
其實語言係離唔開聽講睇寫。多聽多講已經成功咗一半。有無諗過幾百蚊平平地買部 Amazon Echo 或者 Google Home,番屋企同佢講。
Amazon Echo 或者 Google Home,聽得明你講嘜,即係發音標準或者距離標準唔太遠。叫小朋友慢慢講,先從今天天氣好好哈哈哈講起(例如: Alexa/Google, how are you today? Alexa/Google, what is the weather today?),講到完全可以同 Amazon Echo 或者 Google Home 溝通為止。

王家爸爸 發表於 18-1-10 17:15
其實語言係離唔開聽講睇寫。多聽多講已經成功咗一半。有無諗過幾百蚊平平地買部 Amazon Echo 或者 Google H ...

不錯的提議

其實語言係離唔開聽講睇寫。多聽多講已經成功咗一半。有無諗過幾百蚊平平地買部 Amazon Echo 或者 Google H ...
王家爸爸

請教一下 Amazon Echo 或者 Google Home 係咩?
可以講多D MA? PRICE?

YY55 發表於 18-1-11 10:59
王家爸爸

請教一下 Amazon Echo 或者 Google Home 係咩?
類似「小愛同學」,不過係講英文既。

IloveJJ 發表於 18-1-11 17:22
屯門唔係有9字頭巴士去港島嗎?

對有9字頭車去,但來回都兩小時,太久了。

回覆樓主:

吾知英基英語課程好嗎?

王家爸爸 發表於 18-1-11 11:17
類似「小愛同學」,不過係講英文既。

我真係out 啦。
請問是用來作英文會話用嗎?
成人都應該適合?

英雄所見略同,personally google homes better

王家爸爸 發表於 17-12-1 23:10
之前係社區中心join 個summer course,單張話導師係外藉有乜乜quali,點知係indian w strong accent,興到:立刻投訴,之後再冇join 過這中心課程

MrBeast 發表於 18-5-22 09:29
之前係社區中心join 個summer course,單張話導師係外藉有乜乜quali,點知係indian w strong accent,興到: ...
如果係初中生,英文一般,學正確口音好重要;但係如果係高中學生,學唔同既口音又無壞既。

王家爸爸 發表於 18-5-22 10:09
如果係初中生,英文一般,學正確口音好重要;但係如果係高中學生,學唔同既口音又無壞既。

...
講到不同口音讀書唔成都可以做comedian