用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區自行選KC 和QC 要咩Banding 先有機
樓主: iceface
go

中西區自行選KC 和QC 要咩Banding 先有機  

ALARMCLOCK 發表於 17-12-15 09:32

佢地應該唔會自行入掛,又分一杯羹。
我識一個當事人,佢小學係地區性名津,並無特別被安排讀淺中文的,一直同普通香港人咁讀中文。咁佢中文唔算好,要入補底班的,係甲一抽入QC的。

BBKDWLAM 發表於 17-12-15 10:59
我識一個當事人,佢小學係地區性名津,並無特別被安排讀淺中文的,一直同普通香港人咁讀中文。咁佢中文唔算 ...
大抽獎階段,只要係B1學生,機會相等。

hkpapa852 發表於 17-12-15 09:18
早兩日發現之前將Raw Score同Percentile配對個Excel Formula原來有D錯, 數字會差咗1-2, 所以修正番再發佈 ...
近幾年一直聽到聖言自行好難入,好期待睇佢未來DSE成績的變化。唔覺唔覺,佢中文同數的PRES1成績高過QC少少的,只係英文相差好遠。

BBKDWLAM 發表於 17-12-15 11:29
近幾年一直聽到聖言自行好難入,好期待睇佢未來DSE成績的變化。唔覺唔覺,佢中文同數的PRES1成績高過QC少少 ...
雖然聖言收生水平高咗, 但佢目前主科, 中英通識, 同QC都相差頗遠
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-15 11:32
雖然聖言收生水平高咗, 但佢目前主科, 中英通識, 同QC都相差頗遠
聖言出超級狀元後入的靚麵粉期貨,應該出年度先開始到期。我其實八卦想知佢哋個新環保焗爐加靚麵粉會整啲咩出嚟,啲麵包師傅究竟得唔得,睇下自己有無睇錯。

Deleted

回覆 iceface 的帖子

QC 和 KC都是  17 /3 面試, 請問按去年的經驗,

1) 是否兩間都正在上午時段完成面試?

2) 有無過來人因時間撞了,能成功改面試時間呢 ?

自行只能報兩間, 如果因時間撞了而只去得一間, 甘就白白無左一個機會, 煩惱中 ..

mcl203 發表於 17-12-1 17:22
學生真正係無分ABC,坊間去分ABC亦無認定既標準,我估,一般用學生人數➗9吧~~~

又事實,舉例,有某些 ...

咦,唔係有晒既定嚴謹嘅標準嘅咩 ? 乜咁粗糙就咁除九呀。

見啲版友s 有人一講 B1A 應該係點點 就話 危言聳聽,信你一成又點點點喎。

chez 發表於 17-12-17 18:34
回覆 iceface 的帖子

QC 和 KC都是  17 /3 面試, 請問按去年的經驗,

上年係兩間都係上午完成面試,QC唔可以收,KC改到!不過係好趕,趕到我仔係QC面試完但仲要睇d咩時同老師講要早走,飛的去KC差d遲到!

os_ecu 發表於 17-12-17 18:46

咦,唔係有晒既定嚴謹嘅標準嘅咩 ? 乜咁粗糙就咁除九呀。

信你一成啫,信我可能有九成呢,唔好亂講野有助提高信任度~~~

回覆 os_ecu 的帖子

Thanks for your sharing.

really need to think twice before apply.

TLHE 發表於 17-12-2 10:08
回覆 王家爸爸 的帖子

上年QC甄選学生资料上也提到若申请人在学業成绩已達相當水平,且在音樂或運動有卓越 ...

聽聞有人讀了兩年S1年半S2都要拜拜。羽毛球香港代表也。

vckchoy 發表於 17-12-19 03:48
聽聞有人讀了兩年S1年半S2都要拜拜。羽毛球香港代表也。
兩年S1年半S2 .... 我想請教中學階段留班是否有限制, 例如只准留幾多年??

IYY 發表於 17-12-19 11:24
兩年S1年半S2 .... 我想請教中學階段留班是否有限制, 例如只准留幾多年??

不太清楚。只知對某些人留班重難過升班。留班位好珍貴。