用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區自行選KC 和QC 要咩Banding 先有機
go

中西區自行選KC 和QC 要咩Banding 先有機  

請間, 中西區自行選KC 和QC 要咩Banding 先有機? B1a/B1b/B1c?

好問題。。。。

iceface 發表於 17-12-1 17:06
請間, 中西區自行選KC 和QC 要咩Banding 先有機? B1a/B1b/B1c?

自行選KC 和QC 要有機: B1a
---
我寫B1b or B1c, 你會信嗎?

2jkidsfather 發表於 17-12-1 17:10
自行選KC 和QC 要有機: B1a
---
我寫B1b or B1c, 你會信嗎?

請問Band 1a, 級幾以內才是??

級前5

YDLFATHER 發表於 17-12-1 17:15
級前5
明白, 唔該!!

honeyki 發表於 17-12-1 17:15
請問Band 1a, 級幾以內才是??

學生真正係無分ABC,坊間去分ABC亦無認定既標準,我估,一般用學生人數➗9吧~~~

又事實,舉例,有某些學校1C生入1A校,亦有些學校1A生入B2校,難有統一説法~~~

回覆樓主:

B1A,  最好再加的特異功能

QC - 級五內有機會面試
KC - 全 In,  級十之內

練下面試技巧

Arabellahk    發表於 17-12-3 22:37

mcl203 發表於 17-12-1 17:22
學生真正係無分ABC,坊間去分ABC亦無認定既標準,我估,一般用學生人數➗9吧~~~

又事實,舉例,有某些 ...
現實中, 我相信會有個別學校, 係不存在全港Top 1/27 既學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

明白. 謝謝各位.

hkpapa852 發表於 17-12-1 17:32
現實中, 我相信會有個別學校, 係不存在全港Top 1/27 既學生
Top 1/27好多學校都無吧!Top 1/9都未必間間學校有啦。

little_yolky 發表於 17-12-1 18:06
Top 1/27好多學校都無吧!Top 1/9都未必間間學校有啦。

其實我係想講Top 1/9 ,又打錯

wonglily    發表於 17-12-2 06:53
2jkidsfather    發表於 17-12-1 23:06
little_yolky    發表於 17-12-1 18:12
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-1 18:11
其實我係想講Top 1/9 ,又打錯
一線學校好D, 我諗二線學校已經唔一定有全港B1A了。去到皇仁/英皇呢D水平, 自行我諗真係要B1aaa至得, 所以你無打錯, 真係1/27。不過佢哋好彩無咗班女仔爭啫。

回覆 IloveJJ 的帖子

是的,每間学校也不同的。
我們是地区一線男女校,上年级十內有2位男生都有面試機会,而且傳統小学的話,级十內女生佔多,是较少男生可排前列的。

相反,有男生级二,也没有面試机会,估计因為小学是二、三線, 因為全级也不超过50人

肯定的是,若没有B1A成绩,相信自行机会不大

以全港計,有些小學差不多全級3/4 都係band 1生,有些全級頭十都比多咗。  以自己學校過往記錄作參考會準確d.

artroboy 發表於 17-12-1 20:13
以全港計,有些小學差不多全級3/4 都係band 1生,有些全級頭十都比多咗。  以自己學校過往記錄作參考會準確 ...

呢個75%又是否難度高D ? ~~~

mcl203 發表於 17-12-1 20:14
呢個75%又是否難度高D ? ~~~
但係事實wor . 你都見有時d 討論:「我地b1aa生、頭三名都無得見某間,有d又話我地學校考廿幾名都有喎,唔係頭五都入到⋯」

回覆 artroboy 的帖子

所以,最好問下同校可自行入QC, KC的学生的级排位,就最準確。
如果可以的話,可以查探下師兄升中後校內成绩可在前列的話,机会更高!