用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港有邊間男/男女校有GCE A level考?
樓主: NeoMom
go

香港有邊間男/男女校有GCE A level考? [複製鏈接]

virgokaren 發表於 18-1-28 21:07
咁如果由form 4 開始讀 GCE team 呢?
香港得六年中學,考GCE 掂唔掂呢?
中五開始讀都有難度,還想中四開始?
GCE-AL是需要有一定基礎的,例如完成IGCSE或相當程度的課程。不是說不可以考,是要看看是否有必要、有能力和是否願意作出取捨,譬如只讀三科最多四科,其他不理。

王家爸爸 發表於 18-1-28 21:24
又未必,GCE A-Level 其實只比當年HKCEE深啲啲,醒目啲既小朋友唔太難應付。當然,好睇小朋友既程度同能力 ...
啱啱同幾位前小學家長去食飯,傾開發覺其實呢part 就算學校無提供,只要你想考,大部分學校都會肯幫你報,Spc 就confirm會直接中四選科時有一班(兩班?)係專為 GCE而設。

請問如果小朋友英強,中及數比較弱,考DSE可能合格或高少少。考GCE A level 入香港各所大學,這樣想可行嗎?

cmchang0927 發表於 17-12-1 23:32
題外話,以前我f3在中學(band 2)對physics像一個謎(校內試9/100),去到uk gcse physics可拿B。有同學在香港 ...

正常。我果代好多人係咁轉。

成績入到牛津,係無錢讀之嘛。

strawberry11 發表於 18-1-28 23:50
請問如果小朋友英強,中及數比較弱,考DSE可能合格或高少少。考GCE A level 入香港各所大學,這樣想可行嗎 ...
可以,經非聯招,即non-jupas,但競爭也大。如果中文弱到很可能不合格,考AL是個可取的辦法。但若然連數都弱就不利,因爲數好的人可以讀兩科數并且取高分。

artroboy 發表於 18-1-28 21:46
啱啱同幾位前小學家長去食飯,傾開發覺其實呢part 就算學校無提供,只要你想考,大部分學校都會肯幫你報,S ...
直資喺呢方面比較靈活。

strawberry11 發表於 18-1-28 23:50
請問如果小朋友英強,中及數比較弱,考DSE可能合格或高少少。考GCE A level 入香港各所大學,這樣想可行嗎 ...
首先,英強數比較弱,呢個係普通英國小朋友既問題。所以,自己小朋友英強係指有幾強,佢既英文地唔地道(英國人既角度)。數比較弱,考 GCE A level 無嘜優勢。
第二,香港人考 GCE A level 入香港各所大學,一般係數理科有優勢,文科無優勢。

回覆 王家爸爸 的帖子

- del -

GCE-AL一般都係對文科一般, 理科有番咁上下既人會較著數.

如果中文同數學都唔係太好, 考GCE-AL都可能無運行. 不過唔緊要, 正可以自修可以年年去考, 自修完試考下無壞
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

又請教,
去到中學,是否中一已經可以 用計數機?

retriever 發表於 18-1-29 00:12

我地都係....有公務員津貼,香港讀完F3 到英國讀高中,然後用英國GCE-AL 成績報 港大醫,入埋,資質有限,在港大醫學院係讀得辛苦,但冇話畢唔到業既,pass晒已足以拿到牌....

strawberry11 發表於 18-1-29 09:36
回覆 王家爸爸 的帖子

英文 - 老師說好咋。上年考FCE有A,英文作文曾經參加過星島英作,有d獎。很喜歡看英 ...
如果係咁,可能考DSE更有利。

strawberry11 發表於 18-1-29 09:43
回覆 hkpapa852 的帖子

又請教,
一般中二可以用。

retriever 發表於 18-1-29 00:12

其实 Cambridge, Oxford, Imperial 啲三间唔係A晒就入到, 特別係Oxbridge, 重要過到佢地果个两days既interview先得, 每年能拿到>3A学生, 全球可能有一二萬, 但Oxbridge每年总共收五千, ...

回覆 王家爸爸 的帖子

當年用2A3O, 入胃仙U, 3-O CERT LEVEL 數學要有 C, 自知考不到, 報GCSE 數, 考時入到去見到份PAPER 笑左出來, M.C. 有一題問, 有幾個圖形, 問你邊個是HEXAGON? 另外一D 是FORM 1, 2 教的 一元二次方程式 . 不過從來不敢同人講自己用GCSE MATHS 代CERT LEVEL MATHS入

healthybaby 發表於 18-1-28 12:12
知唔知St paul convent仲会唔会收F.5的插班生?

SPCS 好似唔收插班生,中一收完外校生後,唔覺有新人入學。

回覆樓主:

SPC

https://goo.gl/4sQj6x

醒目開學勳章 貢獻勳章

關於培僑,經IAL考入oxford今年讀緊year 2嘅培僑舊生 (S5考IAL),學校並無考試嘅support,當家長要為孩子請假考試,學校先知!但學校有提供支緩做remote interview (IT support/房間)

今年情況唔清楚,兩年前一定無!

yes, 考IAL可以經non-jupas 報本地大學,亦係唯一公開試成績可以唔係S6畢業生身份報本地大學,所以一眾名校一定有學生考IAL,特別係想早d讀大學嗰批

報oxibridge,唔一定要考到好勁成績,如果係報咗有conditional offer,要求"唔高" (前輩家長話:應該會輕鬆考到),但到出到成績先報,位少咗,要求自然高
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題