用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 去北京大學讀環境科學值得考慮嗎?
go

去北京大學讀環境科學值得考慮嗎? [複製鏈接]

女兒被校長推薦計劃去北京大學讀書值得考慮嗎?家長在矛盾中,請大家給予意見
   9    0    0    0

黃天家 發表於 17-12-1 09:35
女兒被校長推薦計劃去北京大學讀書值得考慮嗎?家長在矛盾中,請大家給予意見 ...

推薦啫,都仲要面試,去面試拎啲經驗,取錄嘅話拎左入場券再考慮。

黃天家 發表於 17-12-1 09:35
女兒被校長推薦計劃去北京大學讀書值得考慮嗎?家長在矛盾中,請大家給予意見 ...

您最近有無睇無線財經台嘅"升學無疆界", 有好詳細訪問呢幾年考入北大嘅香港學生現況.

升學無疆界 EP13 中國 --- 北京大學 (中文系)、北大清華自主招生:  https://www.youtube.com/watch?v=D48Pb7e1ypU&list=PLHy9N72YefOGG864h47-n4N3UkckfAIOi&index=11

升學無疆界 EP14 中國 --- 北京大學生活、社會系、中文系 : https://www.youtube.com/watch?v=Jj_QVhd5XGw&list=PLHy9N72YefOGG864h47-n4N3UkckfAIOi&index=10

升學無疆界 清華大學,工程系為其強項 2017 November 21:  https://www.youtube.com/watch?v=vFpaD_xiJ1k&spfreload=10

升學無疆界 清華大學:環境學院國際班、法律系: https://www.youtube.com/watch?v=h5rudceB6cA

利申: 小女依家中一, 我想日後我女去北大讀中文 (不過唔知阿女考唔考到, 北大DSE成績要求仲高過中大中文系)

回覆 黃天家 的帖子

純意見, 影片報導清華大學理科世界聞名, 有無得叫校長推薦清華而唔係北大呢? 因為聽聞及影片所講, 北大係出名"文史哲"(文科)啊

讀環境科學係咪清華好啲呢? 係清華嗰條片, 好似都訪問咗一個香港學生讀環保

小時了了 發表於 17-12-1 10:54
回覆 黃天家 的帖子

純意見, 影片報導清華大學理科世界聞名, 有無得叫校長推薦清華而唔係北大呢? 因為聽聞 ...
或者校長只係熟北大,清华唔識人……

Yanamami 發表於 17-12-1 11:12

內地部分高等院校免試招收香港學生計劃 2018/19: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3562271&fromuid=1539350

(二) 「校長推薦計劃」
 1. 每間學校可以從已報名參加免試收生計劃及已完成現場確認的應屆香港中學 文憑考試學生中,推薦不多於6名在校考生,參加「校長推薦計劃」。貴校須為每名參加「校長推薦計劃」的學生,填妥「校長推薦計劃」表格(隨函附上之校長推薦計劃表格中版),並把已填妥的表格連同校長推薦信及 /或其他相關的證明文件(如有的話),儲存為一個3MB 上限的PDF 檔,通過網上報名系統遞交1;

甲、 貴校可從以下兩種方式選擇其中一種上載有關資料:

i. 登入系統後,可選擇列出  貴校申請學生的名單,並透過該名單逐一替學生上載其「校長推薦計劃」表格、校長推薦信及/或其他相關的證明文件(如有的話)至系統內 (建議使用此方法);

ii. 貴校亦可選擇預先將每名獲推薦學生的「校長推薦計劃」表格、校 長推薦信及/或其他相關的證明文件(如有的話)逐一以其考生號命名並存檔,而每名學生的資料須儲存為一個獨立檔案(推薦名額上限為 6 個) 。貴校可於網上申請系統中,將所有學生的「校長推薦計劃」 PDF 檔案(壓縮為 zip 檔文件夾後)一次過整批上載至申請系統;(例 如將 PDF  檔 010164256, 010164335, 010164428  壓縮為一個 zip 檔文件夾後一次過整批上載)   。

乙、 任何新上載的同一名學生的檔案將會自動取代已上載的檔案。

(三) 上載「校長推薦計劃」文件之網頁名稱、網址及登入路徑

1. 網頁名稱 : 香港免試生管理系統(中學端管理)

2. 網址 : www.ecogd.edu.cn ;

3. 登入路徑 : 登入中華人民共和國普通高等學校聯合招收華僑、港澳地區 及臺灣省學生辦公室 (聯招辦)的免試招生報名網址(www.ecogd.edu.cn ;)在

「考試招生」選項欄選擇「香港免試生」,再按「香港免試生報名」登入「香 港免試生管理系統」版面,輸入用戶名、密碼及驗證碼,按登錄鍵進入中學 專屬之管理端,有關截圖如下頁所:

i) 登入聯招辦的免試招生報名網址(www.ecogd.edu.cn ; ) 在「考試招生」選項欄

ii) 選擇「香港免試生」

iii) 再按「香港免試生報名」登入「香港免試生管理系統」版面,然後輸入用戶名、密碼及驗證碼,按登錄鍵進入中學專屬之管理端

4. 備註 : 聯招辦於2015年向中學發放該年度的管理端登入用戶名及密碼後,將不會每年透過教育局向有關中學重新發放登入用戶名及密碼。有關中學須妥善保管其登入用戶名及密碼(包括於系統中自行修改之密碼),如遺失密碼以致需要重設的話,學校須透過教育局向聯招辦申請。詳見附件四之簡介及申請手續。

(四) 聯招辦(網頁及系統管理機構)

1. 香港免試生管理系統(中學端管理) (只供學校管理端用戶查詢)

姓名 :李儒林
  職位 :幹部

機構 :廣東省教育考試院 聯絡號碼(內地) :86-20-38627912 電郵地址 :[email protected]

辦公時間 :星期一至五 ( 08:30 - 12:00 & 14:30 - 17:30)

2. 與計劃相關之一般查詢陳家駿先生

高級計劃經理 (高等教育)
  教育局
  電話: 3509 8530 / 2827 1112
  傳真: 2804 6499
  電郵: [email protected]

Yanamami 發表於 17-12-1 11:12
我以為校長申請 login 及 password 就得?!

小時了了 發表於 17-12-1 10:54
回覆 黃天家 的帖子

純意見, 影片報導清華大學理科世界聞名, 有無得叫校長推薦清華而唔係北大呢? 因為聽聞 ...
北大的科研亦是世界頂尖.

回覆樓主:

好奇!考咗公開試去?中學生?大學生的交流生?

值得留意, 北京夏天天氣酷熱, 但北大宿舍係冇冷氣嘅

小時了了    發表於 17-12-12 12:24

回覆樓主:

點解校長唔推薦去本地大學讀環保?

cmamum 發表於 17-12-4 22:22

北京熱得干燥,晚上會降溫,唔及香港全日潮溼,熱得痛苦

cmamum 發表於 17-12-4 22:22
北京夏天天氣熱係七月底、八月既事,其實嗰時係暑假,影響唔大。

701003 發表於 17-12-8 13:12
北京熱得干燥,晚上會降溫,唔及香港全日潮溼,熱得痛苦
對香港人,北京熱唔係問題,反而凍先係。我有年冬天去北京,落完雪,好凍,返香港就病咗。

王家爸爸 發表於 17-12-11 11:18
對香港人,北京熱唔係問題,反而凍先係。我有年冬天去北京,落完雪,好凍,返香港就病咗。 ...

北京最大的天氣問題是霧霾及空氣汚染,而非冷熱!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-12-11 17:55
北京最大的天氣問題是霧霾及空氣汚染,而非冷熱!
霧霾最嚴重應該係大約5、6年前,當年試過三、四點落機,以為係夜晚。近幾年空氣質素好咗好多,尤其係沙漠植樹之後。今年開始唔俾燒煤(但係因為自然氣管道未完成,所以部分地方仍然需要燒煤),明年應該好好多。

回覆 小時了了 的帖子

謝謝你的詳細資料提供,給女兒有更全面的認識(她看完後很擔心),不過我鼓勵她以正面態度出席這個星期日的面試。

黃天家 發表於 17-12-14 11:16
回覆 小時了了 的帖子

謝謝你的詳細資料提供,給女兒有更全面的認識(她看完後很擔心),不過我鼓勵她以正 ...
加油!

醒目開學勳章

回覆 ANChan59 的帖子

我仔哮喘和鼻敏感, 所以我反對他報北京的大學.
講緊今年三月報國內升讀計畫

雪文 發表於 18-1-3 17:06
回覆 ANChan59 的帖子

我仔哮喘和鼻敏感, 所以我反對他報北京的大學.
Can consider other cities, like Shanghai, Guangzhou, etc....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題