用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 有學生DSE只考一科選修科嗎?
樓主: happyfamilybaby
go

有學生DSE只考一科選修科嗎?   [複製鏈接]

YmOra 發表於 17-12-6 07:34
ICT成績好,可以考慮乙類課程嘅電腦遊戲及動畫設計課程,輕鬆攞番個4級都好吖!

...

唔好意思,想問下關於乙類課程可以在那裡修讀?謝謝

metrochung 發表於 17-12-7 13:39

係學校以外嘅合作機構進行,詳情可向學校查詢,以下給些更詳細的資料你看看先.

參考資料:
應用學習課程概覽 2018-20:::
詳列課程要求和課程提供機構和升學路向及就業出路等等資料
http://www.edb.gov.hk/attachment/en/curriculum-development/cross-kla-studies/applied-learning/whats-new/Prospectus%20for%20Applied%20Learning%202018-20.pdf

metrochung 發表於 17-12-7 13:39

不過,若然你感興趣,必需要先與學校"聯繫"上先,讓學校知悉後才去找"課程提供機構"報讀,不是自行去找讀呢!

YmOra 發表於 17-12-7 14:42
係學校以外嘅合作機構進行,詳情可向學校查詢,以下給些更詳細的資料你看看先.

參考資料:

謝謝您

YmOra    發表於 17-12-7 17:27

聯招課程有幾種計分方法:
4C+2X, 4C+1X, best  5, best 6, CE+3X
如果只讀一科選修科,4C+2X 同 best 6嘅課程都唔可以揀,聯招323個課程剩番239個可以揀,都唔算少。但科科都要考得好,因為衰一科冇第二科補上。呢個網站有詳細資料:
http://dse.bigexam.hk/zh-hk/progs

yfhofep 發表於 17-12-10 16:28
4C+2X, 4C+1X, best  5, best 6, CE+3X
如果只讀一科選修科,4C+2X 同 best 6嘅 ...

未睇計分方法前,先睇最低要求,4C+1X係五大基本要求都達唔到。

LingChiBaBa 發表於 17-12-10 16:53
未睇計分方法前,先睇最低要求,4C+1X係五大基本要求都達唔到。

冇錯,其實有好多用4C+1X或best 5嚟計分嘅課程,個最低要求都要4C+2X,因為計分方法同最低要求係兩回事,分開計嘅,呢個網頁都有講:http://dse.bigexam.winnyefanho.net/zh-hk/progs/jupasStrategy

yfhofep 發表於 17-12-10 21:09
冇錯,其實有好多用4C+1X或best 5嚟計分嘅課程,個最低要求都要4C+2X,因為計分方法同最低要求係兩回事, ...
不知邊度可以睇到,如果得一科選修科,有咩大學課程可以選呢?

happyfamilybaby 發表於 17-12-10 21:41
不知邊度可以睇到,如果得一科選修科,有咩大學課程可以選呢?
用呢個網站 http://dse.bigexam.hk/zh-hk/progs 可以搵到得一科選修科的話,可以選:嶺大,公大,SSSDP,教大 同 浸大部分課程。

happyfamilybaby 發表於 17-11-30 21:54
本來讀緊2科選修科,但有一科讀得好辛苦,又大壓力,考慮緊drop一科,不知得不得呢? ...

識得有人本多揀了 phy,  chem , bio, 但真係讀唔上, drop 剩 bio, 希望集中火力谷高呢科,因 phy , chem 無信心合格。無辦法下只有咁做!

Isaacmommy 發表於 17-12-11 00:09
識得有人本多揀了 phy,  chem , bio, 但真係讀唔上, drop 剩 bio, 希望集中火力谷高呢科,因 phy , chem ...
如果成績不是好好正常現今選科都不會㨂纯理,學校老師都會建議同學選科可理中有文,多個保險多啲出路。

Isaacmommy 發表於 17-12-11 00:09
識得有人本多揀了 phy,  chem , bio, 但真係讀唔上, drop 剩 bio, 希望集中火力谷高呢科,因 phy , chem ...
咁樣大學有咩選擇呢?考完dse未?

happyfamilybaby 發表於 17-12-11 08:03
咁樣大學有咩選擇呢?考完dse未?

朋友兒仔將來想從事教育(小學或幼兒), 但現時成績不理想,又想重讀或過外国,所以朋友很頭痛!2018考 DSE, 中文也危危乎 (但朋友老公本身是 B1 中學資深中文老師,可惜教唔到自己兒子)

洋蔥頭媽咪 發表於 17-12-11 00:31
如果成績不是好好正常現今選科都不會㨂纯理,學校老師都會建議同學選科可理中有文,多個保險多啲出路。 ...

你說得對,當時都好奇怪朋友兒子揀純理科,但又唔好意思出聲。如果比我就會叫兒子揀兩科 易入手啲嘅electives 如 travel and tourism 。

yfhofep 發表於 17-12-10 16:28
如果只讀一科選修科,4C+2X 同 best 6嘅 ...
Nice

Yanamami 發表於 17-11-30 23:20
三大一定無机。你仲要好肯定要4C+1x全部考得好好先得,有乜差池都無得走盞。如讀6科計best5 , 考差左一科 ...
考不合格,同直情不考,點取捨?

happyfamilybaby 發表於 18-1-19 16:07
考不合格,同直情不考,點取捨?
唔应該俾自己去到呢个地步。

回覆 Isaacmommy 的帖子

physi 唔好,chem就好難好,思維雷同, chem如果差,沒可能bio會好。理科不分家就好比math, economics緊密聯繫一樣。

Yanamami 發表於 18-1-19 16:12
唔应該俾自己去到呢个地步。
咁如果無信心,又讀得辛苦,應該drop咗佢?

happyfamilybaby 發表於 17-11-30 21:54
本來讀緊2科選修科,但有一科讀得好辛苦,又大壓力,考慮緊drop一科,不知得不得呢? ...

讀得辛苦既科,有把握取3嗎? 有的話,就頂住壓力,照讀落去。
‹ 上一主題|下一主題